Een opkoper die alles opkoopt

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Zit je met onverkoopbare voorraad of een partijhandel? Een opkoper helpt je hier snel vanaf. Maar dit is niet altijd de beste keuze. Veel opkopers bieden slechte prijzen voor restpartijen. Wil je de beste prijs ontvangen, dan zijn er wat interessante alternatieven.

Het ontstaan van een restpartij en partijhandel

Restpartijen zijn vaak het gevolg van overproductie, geannuleerde bestellingen en een afname van de vraag naar het product. Daar zit je dan, met een grote voorraad die niemand meer wil hebben. Ondertussen neemt deze onverkoopbare voorraad veel opslagruimte in beslag. Hierdoor kun je geen nieuwe voorraad inslaan of uitbreiden.

Restpartijen ontstaan ook door een verhuizing, verbouwing of vernieuwing. Denk maar eens aan bureaus, laptops, winkelinrichting en andere zaken.

Dan heb je nog de partijhandel waarbij een bedrijf grote hoeveelheden goederen in één transactie opkoopt. Met de hoop om hier flink wat winst op te maken. Maar wanneer een deel onverkoopbare blijkt, wordt de partijhandel doorgeschoven naar de volgende opkoper.

Handel nu de eerste € 10.000 GRATIS! Meld je aan bij Bitvavo.

Dit doet een opkoper

Een opkoper richt zich op restpartijen en koopt deze tegen een zo scherp mogelijke prijs in. Vervolgens verkoopt de opkoper deze restpartijen weer. Soms in de eigen webshop of fysieke winkel, in andere gevallen aan bedrijven die hier interesse in hebben. Denk maar aan (goedkopere) webshops en pop-up winkels.

Bekende voorbeelden van winkels die restartikelen verkopen zijn Prijsmepper (met het assortiment van Kruidvat en Trekpleister), Xenos, het voormalige Big Bazar en meer webshops dan je denkt!

Je hebt ook opkopers inboedel en kopers die zich op de huizenmarkt richten. Die doen vooral zaken met particulieren die door scheiding, schulden, emigratie of overlijden snel van hun inboedel of woning af moeten.

Opkoper kleine partijen

Veel opkoopbedrijven richten zich op de grote restpartijen. Maar wat doe je wanneer je als webshop met een kleine partij blijft zitten? Dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar een opkoper van kleine partijen.


Hoeveel geeft een opkoper?

Het grootste voordeel van een opkoopbedrijf is dat je direct van je restpartijen afkomt. Je geeft aan wat je te bieden hebt. Vervolgens begint het onderhandelen over de prijs. Komen jullie er samen uit, dan betaalt de opkoper het afgesproken bedrag en laat de restpartij ophalen. Je hoeft dit dus niet zelf weg te brengen.

Opkopers creëren afzetmarkten en bieden andere ondernemingen de kans om goedkoop een voorraad aan te leggen.

Het is vooral belangrijk om te kijken hoeveel een opkoper voor een restpartijen of partijhandel geeft. Meestal bedraagt dit 40% tot 75% van de marktwaarde. De marktwaarde is de prijs waartegen het product verhandeld wordt in een concurrerende markt. Dit is dus niet de verkoopwaarde.

Stel dat de originele inkoopprijs van een smartphone € 200 bedraagt. De opkoper biedt 50% tot 75% oftewel € 80 tot 150. Dit geeft de opkoper de ruimte om winst te maken.

De voordelen en nadelen

Heb je geen zin om overtollige voorraad, bedrijfsinventaris of inboedel zelf te verkopen? Dan biedt een opkoper uitkomst. Het is de meest makkelijke manier om van je overtollige artikelen af te komen. Bovendien hoef je geen vervoer te regelen: het opkoopbedrijf komt de artikelen ophalen.

Een groot nadeel is dat de opkoper een waardebepaling doet, en aan de hand hiervan de prijs bepaalt. De waardebepaling is reëel maar ligt altijd onder de marktprijs. Hierdoor ontvang je er niet zoveel voor dan wanneer je de artikelen rechtstreeks aan bedrijven of consumenten zou verkopen.

Wat een opkoper voor kleding geeft

In principe maakt het product niet uit: opkopers hanteren een opkoopprijs die 40% tot 75% van de marktwaarde bedraagt. Dit geldt dus ook voor kleding. Vaak kopen ze kleding die afkomstig is van fabrieksrestanten, magazijnvoorraad, overproductie, retourgoederen, winkelrestanten én kleding met kleine schoonheidsfoutjes. Bijvoorbeeld scheve naden of een klein vlekje in de kleding.

Deze kleding vind je later terug op markten, goedkope kledingwinkels/webshops of bij tussenhandelaren.

Zo gaat de opkoper inboedel te werk

Er is een duidelijk verschil tussen een opkoper die in restpartijen verhandelt, en de opkoper inboedel. Deze laatste koopt alle inboedels in en levert de woning veegschoon op. Zoiets gebeurt voornamelijk in woningen van senioren, die naar een zorginstelling verhuizen. Maar ook bij overlijden van de bewoner.

Andere redenen om de inboedel als één partij te verkopen zijn emigratie, een scheiding of grote schulden. In veel gevallen gebeurt het inkopen van de inboedel samen met een ontruiming. Hierbij bepaalt de inboedelopkoper de waarde en verrekent dit met de kosten van de woningontruiming.

Wat gebeurt er met de opgekochte inboedel? Goede meubels, apparaten en andere bruikbare spullen worden aan geïnteresseerde bedrijven of particulieren verkocht. Dit kan in grote partijen, maar ook via de kringloop.

Zelf verkopen levert altijd meer op

Opkopers willen winst maken. Daarom bieden ze een lage (maar reële) prijs voor restpartijen, inboedel of overtollige bedrijfsinventaris. Hun winstmarge ligt altijd tussen de 20% en 50%. Wil je de beste prijs voor jouw restpartij of partijhandel ontvangen? Voordat je dit aan een opkoopbedrijf aanbiedt, is het goed om de volgende zaken te overwegen.

Een restpartij als gevolg van overproductie (fabrikant) levert meer op wanneer dit rechtstreeks aan webshops of winkels wordt verkocht. Er zijn zelfs fabrikanten die hun overtollige producten aan consumenten (particulieren) aanbieden. Het voordeel hiervan is de hogere verkoopprijs, maar het brengt ook extra werk met zich mee.

Webshops met een restpartij kunnen hier nieuwe klanten mee aantrekken. Bijvoorbeeld door een koopjeshoek in de webshop in te richten. Het is zelfs mogelijk om de artikelen gratis weg te geven bij een minimum aankoopbedrag. Dit trekt (nieuwe) klanten over de streep om meer te besteden.

Ook fysieke winkels hebben vaak een koopjeshoek. Hier is wel ruimte voor nodig. Bovendien is het handig om de koopjeshoek overzichtelijk in te richten en regelmatig ‘op te ruimen’. Dit stimuleert de verkoop.

Toch aan een opkoper aanbieden? Doe alleen zaken met een betrouwbare partij

Opkopers opereren vanuit een bedrijf of als particulier. De particuliere handelaren verkopen restpartijen op rommelmarkten, care boot sales of via het internet. Verkoop je aan een particuliere handelaar, houdt er dan rekening mee dat je geen officiële factuur ontvangt. Schrijf zelf een factuur of bon uit en verwerk dit in de boekhouding.

Zakendoen met een opkoopbedrijf? Kijk of deze betrouwbaar genoeg is. Vraag een waardebepaling en vergelijk dit met een ander opkoopbedrijf. Vraag ook naar de spelregels omtrent betaling en ophalen. Laat het bedrijf eerst de restpartij of de inboedel betalen, en dan pas ophalen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven