10 smoesjes om niet naar het werk te gaan

Bijgewerkt: 3 oktober 2023

Staat het werk, je collega’s of misschien wel de baas je tegen? Heb je een kater of een andere reden om even niet naar het werk te willen? In dit artikel 10 maal de beste smoesjes om niet naar het werk te gaan. Kijk welk smoesje het beste bij je situatie past, want dit moet natuurlijk ook niet te doorzichtig zijn.

Eerlijkheid duurt het langst

Geef het maar toe: eerlijkheid duurt nog altijd het langst. Probeer daarom de werkgever de waarheid te vertellen, zo behoud je het onderlinge vertrouwen. Is dit niet mogelijk, blijf dan zo dicht mogelijk bij de waarheid. Er zijn echter situaties waarbij je niet anders kan dan het verzenden van een smoes. Hier volgen wat acceptabele smoezen.


1. Je staat vast in het verkeer

Je hebt je verslapen of een kater waardoor je te laat op het werk komt. Of misschien is het beter dat je even helemaal niet gaat werken. Gebruik het verkeer als goed excuus. Zeg dat er ergens een ongeluk is gebeurd of dat er wegwerkzaamheden zijn. Alleen te gebruiken wanneer je met de auto reist.

Dit was vroeger het beste smoesje om niet naar het werk te gaan. Houd er rekening mee dat de werkgever je smoes tegenwoordig makkelijk kan controleren op het internet. Files worden namelijk altijd via verschillende websites bijgehouden. Je zou hoogstens nog kunnen zeggen dat je een hert hebt aangereden en hierdoor stilstaat.

2. Het is slecht weer

Ben je een van de vele Nederlanders die op de fiets naar het werk gaat? Wanneer het die bewuste dag slecht weer is dan kun je dit als smoes gebruiken. Bij hagel of storm kun je heel goed uitleggen dat fietsen onveilig is. Meestal ligt het openbaar vervoer bij slecht weer er ook uit, dus dan neem je gelijk mee.

Deze smoes gebruik je natuurlijk niet op een zonnige hemelsblauwe dag. Je kunt moeilijk vertellen dat je niet kan komen omdat de zon zo hard schijnt of omdat het windstil is.

3. De hond of kat wordt geopereerd

Je geliefde huisdier is plots ernstig ziek en moet met spoed naar de dierenarts. Veel werkgevers hebben hier wel begrip voor en geven je een dagje vrij. Wanneer je deze smoes gebruikt moet je natuurlijk niet dezelfde dag met je hond langs het werk wandelen.

Dit excuus kun je natuurlijk ook niet te vaak gebruiken. Het is ondenkbaar dat je huisdier wekelijks moet worden geopereerd.

Drie grappige smoesjes

  1. “Sorry, ik kan vandaag niet komen werken. Mijn goudvis heeft zijn verjaardag en ik moet hem zijn speciale traktatie serveren.”
  2. “Ik heb ontdekt dat ik een geheimagent ben, en vandaag heb ik een dringende missie om de wereld te redden van een tekort aan koffie.”
  3. “Mijn kat heeft mijn laptop gegijzeld en eist dat ik de dag thuis doorbreng om met haar te knuffelen en te spelen. Ik kan gewoon niet haar meow-tivaties weerstaan.”

4. Je bent vreselijk ziek

Een van de beste smoesjes om niet naar het werk te gaan is ziekte. Zeg niet dat je hoofdpijn of keelpijn hebt, want veel werkgevers zijn van mening dat je dan toch kan komen werken. Ga een beetje op smerige details in. Bijvoorbeeld dat je al drie keer hebt overgegeven en dat er allemaal rare brokjes naar buiten kwamen. Of dat de diarree heel waterig is en erg stinkt.

De meeste werkgevers houden het bij dit soort verhalen wel voor gezien. Ze wensen je veel beterschap en horen het graag wanneer je weer beter bent.

5. Een familielid is ziek

Ben je onlangs echt ziek geweest, dan is het ongeloofwaardig dat je zo snel opnieuw ziek bent. Gebruik dan een familielid en zegt dat deze zo ziek is, dat je er absoluut voor moet zorgen. Het gaat dan niet om een verre neef maar om je eigen partner of kind. Betrek deze in je snode plannen, zodat hij of zij ook meespeelt wanneer deze je werkgever of je collega tegen het lijf loopt.

Gebruik liever geen overlijden van een familielid. Het is heel vervelend wanneer je werkgever je familielid de week daarop in levende lijven tegenkomt. Herrezen uit de dood… jaja.

6. Luizen, lintworm of schurft

Je kunt het natuurlijk ook op de aanwezigheid van parasieten gooien, dan weet je zeker dat ze je de komende tijd niet meer willen zien. Zeg dat je hoofdluis hebt, dit is zeer besmettelijk voor anderen. Of dat er een lintworm in je darmen huist en dat je deze middels medicatie eruit moet krijgen.

Als alternatief kun je ook melden dat je schurft hebt. Ook dit is een besmettelijk iets, dus je werkgever ziet je liever gaan dan komen. Zeg nooit dat je vlooien hebt want dan zet je jezelf te kijk. De mensenvlo heeft namelijk met een slechte hygiëne te maken en met de hondenvlo of kattenvlo kun je niet besmet raken.

De twee slechtste smoesjes ooit

  1. “Sorry, ik kan vandaag niet komen werken omdat ik mijn horloge ben kwijtgeraakt en de tijd niet kan vinden.”
  2. “Ik kan niet naar het werk komen omdat ik per ongeluk mijn sleutels in mijn koelkast heb opgesloten, en nu kan ik mijn huis niet uit.”

7. Je hebt jezelf buitengesloten

Ook een van de beste smoesjes om niet te werken: zeg dat je jezelf hebt buitengesloten. Je zwaaide je partner of kinderen uit, zette de container aan de straat of moest nog even de hond uitlaten. Bij thuiskomst bleken je huissleutels nog binnen te liggen. Hierdoor kan je ook niet bij je autosleutels of fietssleutel, en uiteraard loop je nog in je joggingsbroek of pyjama rond.

Natuurlijk heb je een slotenmaker gebeld maar het kan wel even duren voordat hij komt. Na ongeveer twee uurtjes bel je opnieuw en zeg je dat de slotenmaker net geweest is en speciaal gereedschap moest gaan halen. Het kan nog wel even duren dus je denkt dat het beter is om de rest van de dag thuis te blijven.

8. Je zit op het politiebureau

Shockeer je werkgever door te zeggen dat je op het politiebureau zit. Niet omdat je een misdaad hebt begaan maar omdat je getuige was van een ongeluk of vechtpartij.

Je wil natuurlijk zo snel mogelijk naar het werk komen maar je weet niet of je dit nog voor de middag gaat te redden. Je bent namelijk opgeroepen voor verhoor. Grote kans dat de werkgever zegt dat hij je de volgende dag wel weer ziet.

9. Je huis staat onder water

Normaal als een huis onder water staat betekent dit dat de hypotheeksom hoger is dan de woningwaarde. Maar dat is een slechte smoes om niet naar het werk te gaan. Neem deze smoes dus letterlijk: er was sprake van een lekkage en het is nu een zwembad in de badkamer, keuken of de woonkamer.

Je hebt niet alleen de loodgieter gebeld, ook moet al dat water zo snel mogelijk uit je huis worden gepompt. Hier ben je de hele dag mee bezig en misschien wel twee of drie dagen. Een handige smoes wanneer je wat langer van je werk weg wil blijven.

10. De oppas is niet op komen dagen

Heb je kinderen, dan kun je ook een ander de schuld geven van jouw afwezigheid. Zeg dat de oppas zich ziek heeft gemeld of gewoon helemaal niet is komen dagen. De werkgever kan niks anders dan zich hierbij neerleggen.

Niet gebruiken wanneer jouw werk een interne kinderopvang heeft, want de werkgever zal dan aanbieden om je kind hiernaartoe te brengen. En ook niet wanneer je kinderen al volwassen zijn, want die hebben geen oppas nodig.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven