Uitnodiging tot verhoor negeren

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Soms krijg je onverwacht een brief van de politie. Je moet je voor verhoor op het politiebureau melden. Dit betekent dat je slachtoffer, verdachte of getuige bent. Kun je een uitnodiging tot verhoor negeren? Veel mensen denken dat het verplicht is om op de uitnodiging te verschijnen. Maar dat is het niet. Toch zijn er situaties waarbij je uiteindelijk wel verplicht bent om je zegje te doen.

Waarom een politieverhoor?

Soms ben je betrokken bij een strafbaar feit. Dit kan als verdachte zijn, of je bent het slachtoffer. Daarnaast kun je getuige zijn van een strafbaar feit. De politie doet onderzoek naar de situatie, om er een duidelijk beeld van te krijgen. Het is namelijk belangrijk dat de dader achterhaald wordt, en dat deze een gepaste straf krijgt.

Een politieverhoor betekent dat de politie jou vragen stelt. Dit gebeurt niet zomaar, je wordt hier van tevoren van op de hoogte gebracht. Vaak middels een brief.

Dit gebeurt er tijdens het politieverhoor

Voordat het verhoor start, mag je eerst contact opnemen met een advocaat. Deze advocaat is vaak bij het verhoor aanwezig. De advocaat komt voor jouw belangen op. Zo kan hij aan het begin of vlak voor het einde opmerkingen maken of vragen stellen. Vaak helpt de advocaat ook bij het begrijpelijk maken van vragen.

Soms word je onder druk gezet om iets te zeggen. De advocaat waakt hiervoor en voorkomt dit. Tijdens het politieverhoor maakt de advocaat aantekeningen.


Wat je moet doen wanneer je een uitnodiging krijgt

Een uitnodiging tot verhoor ontvang je per brief. Meestal een brief van de politie, maar het kan ook om een dagvaarding van de officier van justitie gaan.

Mag je een uitnodiging tot verhoor negeren?

Ja, je hebt altijd het recht om een uitnodiging tot verhoor te negeren. Je hoeft namelijk niet op de brief of de dagvaarding te reageren.

Veel mensen denken dat het verplicht is om op de uitnodiging in te gaan. Maar dat is het dus niet. Dit staat beschreven in artikel 29 Sv. Politieverhoor weigeren is het recht van de verdachte.

Natuurlijk kan een uitnodiging tot verhoor weigeren wel vervelende gevolgen hebben. Wanneer je niet verschijnt kan de politie je direct aanhouden. Hiervoor hebben ze toestemming van de officier van justitie nodig. Of de politie deze toestemming krijgt, hangt weer van het feit af waarvan je verdacht wordt, en hoe ernstig dit is. Daarnaast moet er enig bewijs aanwezig zijn.

Uiteraard word je niet opgepakt wanneer je slachtoffer of getuige bent. Dat zou een beetje vreemd zijn.


Dagvaarding van de officier van justitie negeren

Er is verschil tussen een uitnodiging tot politieverhoor, en een dagvaarding van de officier van justitie. Een dagvaarding gaat over een strafbaar feit dat in de rechtbank zal worden behandeld. Je krijgt dus een oproep om voor de rechter te verschijnen. Met als doel om jouw kant van het verhaal te horen.

Wat als je niet komt opdagen bij een dagvaarding? Dan gaat de zitting gewoon door, maar zonder jou. Dit betekent dat de rechter toch een uitspraak doet. Zoiets noem je een verstekvonnis. Vaak krijgt de eiser gelijk, simpelweg omdat jij niet bent op komen dagen dus ook niet jouw verhaal hebt kunnen doen.

Het gevolg hiervan is dat je een strafblad krijgt. Mogelijk wordt er ook een hogere straf opgelegd. Wanneer je wel op zou komen dagen, dan word je misschien veroordeeld maar is de straf niet zo hoog. Een dagvaarding negeren is daarom altijd een slecht idee.

Kan ik iemand anders naar het verhoor sturen?

Het is niet mogelijk om iemand anders naar het politieverhoor te sturen. De politie wil jou verhoren. Je kunt niet je verhaal aan iemand anders vertellen en deze persoon vervolgens met de politie laten praten. Wat wel mag is dat je advocaat bij het verhoor aanwezig is. Maar alleen een advocaat sturen, dat kan niet.

Deze regel geldt ook wanneer er sprake is van een zitting (rechtszaak). Ben je zelf niet bij een zitting aanwezig, dan kun jij je ook niet laten vertegenwoordigen door iemand anders. Ben je er wel dan kun je iemand namens jou laten spreken. Bijvoorbeeld je advocaat, maar het kan ook om een vertrouwenspersoon gaan.

Zwijgrecht tijdens het verhoor

Misschien wil je bepaalde dingen niet zeggen. Maar heb je zwijgrecht tijdens het verhoor? Ja dat heb je. Je bent niet verplicht om antwoord te geven op alle vragen. Wanneer je bepaalde vragen wil negeren, dan mag dat. Je zegt dan dat je geen commentaar hebt.

Het is gebruikelijk om het volgende te zeggen, wanneer je geen antwoord op een vraag wil geven: “ik beroep mij op mijn zwijgrecht”. Ga je wel naar het verhoor maar wil je op geen enkele vraag antwoord geven? Beroep je dan op je algemeen zwijgrecht. Dit doe je gelijk aan het begin van het verhoor.

Misschien bedenk je halverwege om niet langer antwoord te geven op verdere vragen. In dit geval geef je ook aan dat je een beroep doet op je algemeen zwijgrecht. Het kan dat de politie nog wat vragen stelt, om te kijken of je misschien toch antwoord geeft. Maar je kunt je lippen gewoon stijf op elkaar houden.

Advies met betrekking tot oproep voor een verhoor bij de politie

Wanneer je een brief van de politie ontvangt, is het goed om contact met je advocaat op te nemen. Geef duidelijk aan of je verdachte, slachtoffer of getuige bent en om welke zaak het gaat. Luister naar het advies van de advocaat.

Zorg dat je op tijd voor het politieverhoor bent. Laat je bijstaan door een advocaat, zodat je er niet alleen bent. Beroep je eventueel op je zwijgrecht.

Een advocaat inschakelen kost geld. Heb je een laag inkomen, dan kun je aanspraak maken op rechtsbijstand. Je krijgt dan een gedeelte of soms bijna alle advocaatkosten vergoed. Met een middeninkomen of hoog inkomen moet je de kosten helaas zelf betalen. Toch blijft het beter om je door een advocaat bij te laten staan. Dit voorkomt achteraf een hoop ellende.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven