Wat is een onbewust vluchtmisdrijf?

Bijgewerkt: 28 september 2023

Als je na een aanrijding bewust doorrijdt, spreek je van een vluchtmisdrijf. Vaak zijn het dronken autobestuurders die dit doen. Ze kijken niet naar het slachtoffer om maar nemen de benen, of in dit geval drukken ze het gaspedaal in. Zoiets is strafbaar. Maar je hebt ook het onbewust vluchtmisdrijf.

Dit telt als vluchtmisdrijf

Wanneer je wegrijdt nadat je schade hebt veroorzaakt, is het een vluchtmisdrijf. Het hoeft niet altijd om lichamelijk letsel te gaan. Je kunt ook een geparkeerd voertuig aanrijden, een slagboom vernielen of een autospiegel eraf rijden.

Niet altijd is iets een vluchtmisdrijf. Wanneer je bijvoorbeeld tegen een geparkeerde auto aanrijdt en je ziet dat er totaal geen schade is, dan valt er niks te vluchten. Je hebt immers geen schade veroorzaakt.

Een onbewust vluchtmisdrijf

Wanneer je opzettelijk wegrijdt na een ongeval of het veroorzaken van schade, is dit een vluchtmisdrijf. Maar het kan ook dat je onbedoeld wegrijdt. Bijvoorbeeld omdat je helemaal niet in de gaten had dat je tegen een geparkeerde auto bent gebotst. Of dat je een spiegel hebt afgereden.

Het kan ook dat je een persoon aanrijdt maar dit helemaal niet in de gaten hebt. Ja dat kan echt gebeuren! Bijvoorbeeld omdat je onder het rijden met je smartphone bezig was (wat verboden is), en hierdoor niet in de gaten had dat je iemand hebt aangereden.

Een onbewust vluchtmisdrijf kan ook onder dwang plaatsvinden. Stel dat een mede-passagier je ernstig bedreigd waardoor je door moet rijden. Ook dit valt onder een onbewust vluchtmisdrijf.

Hoe kan dit gebeuren?

Meestal is een onbewust vluchtmisdrijf het gevolg van onoplettendheid of misbruik van alcohol of drugs.

 • Tijdens het rijden je navigatiesysteem instellen
 • De radio bedienen terwijl je rijdt
 • Op je smartphone kijken tijdens het autorijden
 • Gebruik van alcohol, waardoor je reflexen en reacties niet optimaal zijn
 • Gebruik van drugs, waardoor de werkelijkheid vervaagt

Heb je wel gezien dat je materiële schade of lichamelijk letsel hebt veroorzaakt? Wanneer je nog doorrijdt, dan is het een BEWUSTE poging om te vluchten.

Vluchten kan ook het gevolg zijn van angst of paniek. Je rijdt bijvoorbeeld iemand aan en schiet helemaal in de stress. Je weet niet wat je moet doen dus sla je op de vlucht. Of je bent bang voor strafrechtelijke vervolging, of dat je het rijbewijs kwijtraakt. Hoewel angst en paniek voor vreemde reacties kunnen zorgen, valt zoiets onder bewust vluchten.

Niet ter plaatse blijven

Er is een duidelijk verschil tussen een vluchtmisdrijf en niet ter plaatse blijven. Wanneer je het ongeval gemeld hebt en je rijdt naar een andere locatie, valt dit vaak onder ‘niet ter plaatse blijven’.

Maar is dit laatste verplicht? Dat hangt een beetje van het ongeval af. Gaat het om een ongeval met materiële schade, dan is het voldoende om het schadeformulier in te vullen. Kan dit niet omdat de eigenaar van het voertuig (of de fiets) niet aanwezig is, dan laat je een briefje met je contactgegevens achter. Je kunt je vervolgens verplaatsen.

Bij een ongeluk met lichamelijk letsel moet je altijd ter plaatse blijven. De politie wil namelijk jouw verhaal horen en de situatie in kaart te brengen.

Wat is de straf voor een onbewust vluchtmisdrijf?

Of het nu bewust of onbewust was, meestal is de hoogte van de straf hetzelfde. Nog toch kan er sprake zijn van verzachtende omstandigheden, waardoor de straf lager uitvalt. Bijvoorbeeld de senior die een beetje onhandig is, en op de parkeerplaats een geparkeerde auto aanrijdt.

Wanneer je door een mede-passagier ernstig bedreigd wordt, dan kan dit ook als verzachtende omstandigheid worden aangevoerd.

En alle andere gevallen is er weinig verschil met betrekking tot de strafmaat. Hieronder zie je de mogelijke straffen.

Geen lichamelijk letsel (alleen materiële schade)

 1. Rijverbod van 8 dagen tot maximaal vijf jaar
 2. Een geldboete van € 1600 tot maximaal € 6400
 3. Gevangenisstraf tussen 15 dagen tot maximaal zes maanden

Het is niet zo dat je alle straffen tegelijkertijd krijgt. De rechter bepaalt altijd welke straf van toepassing is.

Bij lichamelijk letsel

Wanneer het ongeval tot lichamelijk letsel bij een of meerdere slachtoffers leidt, is een (onbewust) vluchtmisdrijf veel ernstiger. In dit geval gelden de volgende straffen:

 1. Rijverbod van drie maanden tot maximaal vijf jaar, soms levenslang
 2. Een geldboete van € 3200 tot maximaal € 40.000
 3. Gevangenisstraf tussen 15 dagen tot maximaal vier jaar

Wanneer je een beginnersrijbewijs hebt, dan moet je ervan uitgaan dat het wordt ingetrokken. Je moet opnieuw rijlessen nemen en examen doen, om een nieuw rijbewijs te krijgen. Dit kan alleen wanneer het rijverbod is opgeheven.

Bij een vluchtmisdrijf met lichamelijk letsel zal ook vaak psychologisch onderzoek worden gedaan. Aan de hand hiervan kan de rechter de straf bepalen.

Verzekeren tegen een onbewust vluchtmisdrijf

Je kent het wel: je kijkt onder het rijden even snel op je smartphone en je voelt plots iets onder je wielen. Waarschijnlijk was dit een steen, dus rijd je door. Achteraf hoor je dat je een fietser hebt aangereden. Gelukkig kwam alleen het wiel van de fiets onder jouw autoband en heeft het slachtoffer niks opgelopen. Maar het is dan nog steeds een onbewust vluchtmisdrijf.

De vraag is of jij je kunt verzekeren tegen een onbewust vluchtmisdrijf. Wanneer je een schadeclaim krijgt, of voor de rechter moet verschijnen, neem je een advocaat in de arm. Hiervoor is een rechtsbijstandsverzekering wel zo handig. Dit dekt (gedeeltelijk) de advocaatkosten en proceskosten.

Het is goed om te kijken naar de verschillende rechtsbijstandsverzekeringen. Niet alleen met betrekking tot de premie maar ook hoe hoog de dekking is, en je eigen risico.

Een vluchtmisdrijf aangeven

Heb je gezien dat iemand na een ongeval doorrijdt? Het is belangrijk om dit bij de politie te melden. Dit kan via de website van de politie, maar je kunt ook een afspraak maken. Geef belangrijke details door zoals de locatie van het ongeluk, de nummerplaat van de auto die is doorgereden of eventuele kenmerken van het voertuig.

Het kan dat je later als getuige wordt verhoord. Je mag een uitnodiging tot verhoor negeren en je kunt ook aanspraak maken op je zwijgrecht. Je bent dus niet verplicht om mee te werken, maar dit is wel aan te raden.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven