Trekt een boxspring bedwantsen of vlooien aan?

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Bedwantsen zijn bloedzuigende parasieten van ongeveer 5 mm groot. Ze doen zich tegoed aan jouw bloed, terwijl je ligt te slapen. ‘s Morgens word je wakker met kleine rode puntjes op je lichaam. Wanneer deze puntjes dicht bij elkaar liggen dan is de kans groot dat het om bedwantsen gaat. Ook kun je last hebben van vlooien in bed. Het boxspring bed kan de oorzaak zijn van ongedierte.

Hoe komen bedwantsen in mijn bed?

Bedwantsen komen steeds vaker in slaapkamers voor. Enerzijds komt dit doordat we meer reizen. Via hotels, motels en vakantiehuisjes nemen we bedwantsen mee naar huis. Zo komen ze in je slaapkamer en dus ook in je bed terecht.

Het boxspring bed draagt hieraan bij. Door de stoffering en de holle ruimten is een boxspring bed voor bedwantsen veel aantrekkelijker.

Bedwantsen val


Boxspring en vlooien

Een boxspring bestaat uit een box (bedbodem) met stoffering. Ook het matras is voorzien van eenzelfde stoffering, waardoor er een mooi geheel ontstaat. Hoewel dit een luxe uitstraling heeft, trekt het ook veel stof aan. Maar trekt een boxspring ook vlooien aan?

Als je last hebt van vlooien in bed, is de kans groot dat het om de kattenvlo gaat. Al helemaal wanneer je een hond of kat als huisdier hebt. Soms gaat het om de hondenvlo. Maar zelden krijg je te maken met de mensenvlo, deze is in West-Europa zo goed als uitgestorven.

Kattenvlooien en hondenvlooien kunnen niet van menselijk bloed leven. Ze proberen wel bloed te zuigen, maar zullen uiteindelijk van honger sterven. Maar de mensenvlo is veel erger. Deze kan wekenlang in je bed overleven. Omdat een boxspring uit stoffering bestaat, is het voor de mensenvlo makkelijker om hierin de eitjes en de larven te verbergen.

Deze insecten komen het vaakst in een boxspring voor

Er zijn verschillende soorten insecten die zich in een boxspring kunnen nestelen. Dit geldt dus niet alleen voor bedwantsen en vlooien, maar ook voor ander ongedierte. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende insecten die je in boxsprings tegenkomt.

Bedwantsen

Dit zijn kleine, platte insecten die zich met bloed voeden. Ze verstoppen zich in kieren en spleten in de boxspring en het matras. Bedwantsen komen ‘s nachts tevoorschijn.

Huismijten

Huismijten zijn microscopisch kleine spinachtige insecten. Ze voeden zich met huidschilfers van mensen en dieren. Ze voelen zich goed thuis in een warme en vochtige omgeving, zoals het matras. Huismijten komen niet alleen in boxsprings voor maar in alle bedden.

Pissebedden

Hoewel de naam pissebedden doet vermoeden dat hij in bedden voorkomt, is dit niet het geval. Deze insecten houden van een vochtige omgeving. Ze kunnen zich in de vochtige delen van een boxspring verbergen. Pissebedden steken of bijten niet.

Zilvervisjes

Ook zilvervisjes houden van een vochtige omgeving. Wanneer de holle ruimte van het boxspring bed vochtig is, is dit een ideale ruimte om zich te verbergen. Zilvervisjes steken of bijten niet, maar ze zijn wel razendsnel.

Vlooien

Wanneer je last hebt van vlooien in bed gaat het vaak om de kattenvlo of de hondenvlo. De mensenvlo komt in West-Europa niet meer voor. Vlooien zijn bloedzuigende parasieten.

Kakkerlakken

Het komt minder vaak voor, maar kakkerlakken kunnen zich in en rondom bedden en boxsprings nestelen. Dit doen ze vooral wanneer er voedsel en water in de omgeving is.

Om insecten te voorkomen, is het belangrijk om de boxspring en de slaapomgeving schoon en droog te houden. Was beddengoed en matrashoezen regelmatig.

Kieren of spleten in de boxspring

Nagenoeg elke boxspring bevat kieren of spleten. Hierdoor krijgen insecten toegang tot de holle ruimten, en kunnen ze zich makkelijk verbergen. Het is vaak lastig om kieren of spleten te vinden of dicht te maken. Daarnaast zijn ze soms noodzakelijk voor beweging, ondersteuning en stabiliteit.

Alle middelen om bedwantsen zelf te bestrijden, vind je in de webshop.


Opletten met een tweedehands boxspring!

Koop je een tweedehands boxspring? Inspecteer dit grondig op de aanwezigheid van bedwantsen of insecten, voordat je het in huis haalt. Wanneer je het niet vertrouwt is het aan te raden om de tweedehands boxspring eerst enkele dagen in een garage, schuur of overkapping te zetten. Je kunt eventueel het bed tegen bedwantsen behandelen.

Bedwantsen bestrijden

Het probleem met een boxspring is dat het meer bedwantsen aantrekt. Dit komt omdat bedwantsen goede verstopplekken in een boxspring bed vinden. Dit maakt het lastiger om ze te bestrijden. Wanneer je enkele bedwantsen in je bed of slaapkamer opmerkt, kun je proberen om dit zelf te bestrijden. Soms lukt dit en ben je van de bedwantsen af.

Er zijn verschillende producten om bedwantsen te bestrijden. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een bedwantsen val. Dit product bestaat uit een lokstof en een kleefstrip. Je hebt ook de bedwantsen spray, bedoeld om ze direct te doden.

Andere methoden die je kunt uitproberen:

  • Was alle beddengoed, kleding en gordijnen op hoge temperaturen
  • Stofzuig alle oppervlakken inclusief matrassen grondig
  • Gebruik een stoomreiniger om bedwantsen en hun eitjes te doden
  • Gebruik speciale bedwantsen hoezen voor matrassen en kussens
  • Kit of dicht spleten en kieren in muren, vloeren en meubels
  • Gebruik diatomeeënaarde

Een professionele bestrijding

Bij een flinke plaag moet je een ongediertebestrijder inschakelen. Deze inspecteert je huis en de omvang van het probleem. De inspecteur gaat op zoek naar tekenen van bedwantsen. Dit zijn onder andere uitwerpselen, huidvervellingen en bloedvlekken op lakens.

Een boxspring is een ideale schuilplaats van bedwantsen. Soms is het nodig om de onderdelen uit elkaar te halen, om zo de ernst van het probleem vast te stellen. Op basis van de resultaten maakt de ongediertebestrijder een behandelingsplan.

Meestal bestaat bestrijding uit het gebruik van chemische middelen, een hittebehandeling of stoomreiniging. Na de behandeling kan er een extra inspectie of behandeling ingepland worden.

De kosten van professionele bedwantsen bestrijding ligt tussen de € 300 en € 1000. Bij een ernstige plaag kunnen de kosten oplopen tot wel € 1500, soms zelfs meer. Sommige bestrijdingsbedrijven bieden garantie voor hun diensten, dit zit bij de prijs inbegrepen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven