Kleine kerstcadeautjes onder 5 euro

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Het leven is de laatste tijd fors duurder geworden. Helaas stijgen de lonen en uitkeringen niet evenredig. Kijk je nu al met zenuwen naar de aankomende feestdagen? Niet nodig, ik heb 15 kleine kerstcadeautjes gevonden die minder dan 5 euro kosten.

Waarom kerstcadeaus soms zo duur zijn

Jaarlijks vraag ik mij af waarom kerstcadeaus zo duur zijn. En waarom we jaar op jaar meer hieraan besteden. In Nederland besteden we gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per persoon voor de aanschaf van kerstcadeautjes.

Heb je een partner en drie kinderen, dan kosten kerstcadeaus je al snel € 200 tot wel € 400 in totaal. Misschien ook nog wat voor familie en vrienden, en je hele maandsalaris is op. Dat alles zo duur is, heeft met inflatie te maken. Maar ook met het seizoen. Tijdens de feestdagen stijgt de vraag naar geschenken, wat alles duurder maakt.

Kortingen die niet bestaan

Sommige winkels zijn zo slim dat ze voor de feestdagen grote kortingen bieden. Maar dit zijn eigenlijk helemaal geen kortingen. Ruim voor de feestdagen verhogen ze hun prijzen. Vervolgens bieden ze korting, zodat het lijkt alsof je veel bespaart. Zowel fysieke winkels als webshops doen dit soort trucjes om klanten aan te trekken.

De leukste kleine kerstcadeautjes onder vijf euro

Het is helemaal niet nodig om zoveel geld aan kerst uit te geven. Door cadeaus vroeg in het jaar te kopen, een budgetplafond vast te stellen of zelf iets te maken, bespaar je echt veel geld.

1. Zelfgemaakte koekjes of traktaties

Ben je een keukenprinses of keukenprinses? Bak lekkere kerstkoekjes of brownies. Verpak ze mooi en geef ze cadeau. Zelfs wanneer je niet zo goed met bakken bent, zijn er hele makkelijke recepten. Bijvoorbeeld zandkoekjes, die kan bijna iedereen maken. Je hoeft ze alleen nog maar leuk te versieren.

2. Kleine decoratieve kaarsen

Een leuk klein kerstcadeautje onder 5 euro is één of enkele decoratieve kaarsen. Denk bijvoorbeeld aan theelichtjes in de vorm van kerstmannetjes of sneeuwpoppen. Of geurkaarsjes, ook altijd leuk om te geven.

3. Thee of koffie

Koop een leuke koffiemok of een theeglas, en vul dit met wat theezakjes of zakjes oploskoffie. Doe er eventueel twee of drie bonbons of chocolaatjes bij. Verpak het in een mooi papiertje of cellofaan. Nog een strikje eromheen en je hebt een goedkoop kerstcadeautje.

4. Kleurrijke of feestelijke sokken

Voor minder dan € 5 koop je een paar kleurrijke, grappige of feestelijke sokken. Soms zelfs een pakketje van twee of drie paar sokken. Leuk voor hem en voor haar, maar ook voor kinderen.

5. Een klein kamerplantje

Zoek je een kerstcadeautje voor iemand met groene vingers? Of misschien wel voor een familielid of vriend(in) die wel wat vrolijks in huis kan gebruiken? Kies dan voor een klein kamerplantje. Bijvoorbeeld de Tillandsia of de Calatea. Ook de schildpadland, de monsterera of de babyvaren is vaak heel betaalbaar. Kijk zeker eens in de supermarkt, daar zijn planten vaak goedkoper dan in het luxe tuincentrum. Of bij de kweker zelf, daar ben je ook voordelig uit.

Als alternatief kun je ook een potje met een zakje zaadjes geven. Leuk om in het voorjaar zelf een plantje te kweken.

6. Wenskaartenpakket

Wie verstuurt er tegenwoordig nog fysieke wenskaarten? Het is jammer dat dit steeds minder vaak gebeurt. Maak iemand blij met een set kerst- of wenskaarten. Misschien ontvang jij binnenkort de allereerste kaart van deze persoon.

7. Een fotolijstje met een persoonlijke foto

Of je nu een klein kerstcadeautje voor familie, een vriend of collega zoekt, met een fotolijstje scoor je altijd. Laatst in het fotolijstje een leuke of bijzondere foto van de ontvanger. Of een foto van jullie samen, of een mooie gebeurtenis. Een herinnering in een lijstje.

8. Handgemaakte zeepjes

Wanneer je een beetje creatief bent, kun je ook handgemaakte zeepjes maken. Hierbij bepaal je zelf de kleur, de vorm en de geur. Kies een thema dat bij de ontvanger past. Maak bijvoorbeeld autozeepjes voor iemand die in een garagebedrijf werkt, of van auto’s houdt. En dierenzeepjes voor een dierenliefhebber.

Ben je niet zo creatief aangelegd? Vraag dan iemand anders om handgemaakte zeepjes te maken. Je betaalt een paar euro en ontvangt een leuk en klein cadeautje.

9. Kerstkoekjesmix in een pot

Neem een glazen of ondoorzichtige pot en vul deze met droge ingrediënten om kerstomaatjes te maken. Voeg het recept aan de pot toe. In plaats van een kerstkoekjesmix kun je ook kiezen voor een oliebollenmix in een pot, of misschien wel een recept om hartjeskoekjes voor Valentijnsdag te maken.

10. Sleutelhanger met fotolijstje

Koop een sleutelhanger waarin je een kleine foto kunt plaatsen. Kies voor een foto van de ontvanger, van jullie samen of misschien wel zijn of haar huisdier. Een enkele fotosleutelhanger kost tussen de € 3 en € 5. Maar wanneer je er vijf stuks bestelt, betaal je nog geen tientje. Zo kun je meerdere mensen een klein kerstcadeautje geven.

5 foto sleutelhangers

11. Magneetjes

Ken jij iemand die, net zoals vroeger, magneetjes op de koelkast verzamelt? Zo niet, dan kan je iemand misschien op een leuk idee. Koop grappige of mooie magneten voor op de koelkast. Verkrijgbaar vanaf een euro per stuk.

Tip: ben je op vakantie, kijk dan in souvenirwinkeltjes. Hier kom je vaak hele bijzondere magneetjes tegen.

12. Stickervel of stickerboekje

Een klein kerstcadeautje voor een kind is soms moeilijk te vinden. Denk eens aan een of meerdere stickervellen of een stickerboekje. Bijvoorbeeld kerststickers, dierenstickers of misschien stickers van een superheld of een tekenfilm.

13. Zelfgemaakte kaarsenhouders

Heb je een klein budget of misschien helemaal geen geld? Maak zelf kaarsen houden en geef deze cadeau. Versier glazen potjes voor theelichtjes. Gebruik decoratieve materialen zoals linten, touw, kant, verf, glitter, lijm, knopen om er iets moois van te maken. Je kunt eventueel zelf kaarsen in de potjes gieten. Hiervoor heb je gesmolten paraffine en kaarslonten nodig.

14. Houten puzzel voor kinderen

Dit cadeautje is ook leuk voor kinderen, en kost nauwelijks iets. Voor minder dan € 5 koop je een houten puzzel. Deze is bedoeld voor kinderen tot ongeveer vijf jaar oud.


Bovenstaande puzzel is een veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Heb je meerdere kinderen dan is het leuk om verschillende puzzels te kopen. Zo kunnen ze onderling ook nog ruilen.

15. Een setje keukendoeken

Koop twee vrolijke theedoeken of een setje van een handdoek en een theedoek. Voor vijf euro vind je zeker een leuk setje. Kijk online of bezoek Action, hier hebben ze altijd goedkoop producten voor huis, tuin en keuken.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven