Yogamat en zweethanden: zo voorkom je dit

Bijgewerkt: 22 augustus 2023

De yogamat is een veel verkocht item. Niet alleen ideaal tijdens yoga maar ook pilatus, krachttraining en andere sporten of vormen van beweging. Een veel voorkomend probleem: de yogamat en zweethanden. Hierdoor glijd je makkelijk op het matje weg. Gelukkig zijn er een aantal dingen waarmee je dit probleem verhelpt.

De beste yogamat kopen

Het begint natuurlijk allemaal met de aankoop van de juiste yogamat. Oftewel de beste yogamat, net wat je zoekt. Ga in ieder geval voor een goed merk, dit scheelt enorm. Goedkope yogamatten zijn leuk maar bieden geen goede grip.

Kwalitatieve en populaire yogamatten zijn die van LifeGoods, Koales en Rockerz fitness. Er is echter nog veel meer verkrijgbaar. Feitelijk zie je aan de prijs of de yogamat van een goede kwaliteit is. Wanneer de prijs op of boven de € 20 ligt dan heb je nu geval een goed en kwalitatief merk te pakken. Maar een matje van € 5, daar kun je niet veel van verwachten.


Yogamat en zweethanden: wegglijden

Tijdens sporten of yoga verhoogt je hartslag. Je krijgt het warm en je lichaam probeer deze warmte kwijt te raken. Dit gebeurt middels zweten, een natuurlijk proces. Zweethanden zijn vrij normaal. Helaas zijn de yogamat en zweethanden niet de meest ideale situatie.

Door zweethanden glij je makkelijk op de mat weg. Je verliest grip en dat is natuurlijk geen pretje. Het kan zelfs voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarom hieronder een aantal tips om dit probleem uit de weg gegaan.

De sticky yogamat

Voordat je met onderstaande tips aan de slag gaat: heb je wel eens van de sticky yogamat gehoord? Dit product is iets duurder maar biedt een uitstekende grip. Dit heeft te maken met het productieproces, waardoor de mat meer plakkerig is. Met je zweethanden glijd je niet langer weg. Te gebruiken voor yoga maar ook voor andere doeleinden.


Let goed op het materiaal

Een yogamat wordt gemaakt van verschillende materialen. De goedkope matten zijn vervaardigd van pvc. Je ziet geen duidelijke onder- of bovenkant. De grip is oké, maar met zweethanden kun je hier makkelijker wegglijden. Duurdere yoga matten zijn vervaardigd van TP of rubber, een combinatie van beide kan ook. Dit soort matten is stroever, zelfs wanneer je er met zweethanden overheen gaat.

De yogamat in laten werken

Je staat er eigenlijk niet bij stil maar een nieuwe yogamat moet inwerken. Dit noem je ook wel de inwerkperiode, dit duurt enkele dagen. Een gloednieuwe yogamat voelt glad aan. Dit komt omdat er tijdens de productie een soort filmlaagje overheen wordt gelegd. Dat filmlaagje beschermt de mat tegen beschadigingen tijdens het transport en de verkoop. Aan de andere kant creëert het filmlaagje een glanzend uiterlijk, hierdoor ben je sneller geneigd om het product te kopen.

Dat filmlaagje moet wegslijten, dan pas wordt de grip op de mat beter. Leg de mat ergens neer waar je vaker langsloopt. Zorg dat je looproute (met sokken of blote voeten) dwars over de mat gaat. Als gevolg hiervan zal het filmlaagje er sneller afslijten.

De mat vaak gebruiken

Vooral in het begin zal je de mat vaak moeten gebruiken. Na ongeveer 10 keer gebruiken voelt het ding al een stuk stroever aan. Op je yogamat met zweethanden is niet langer een probleem.

Zeezout gebruiken

Is de combinatie yogamat en zweethanden een onoverkomelijk probleem? Strooi wat grof zeezout over de mat. Neem een vochtige doek of spons en wrijf het zeezout over de mat. Als gevolg hiervan wordt de eerste laag afgebroken waardoor er meer grip ontstaat. Let op want deze methode kun je niet bij alle matten toepassen. Is de yogamat niet ‘sticky’, dan ga je beter niet met zeezout aan de slag.

Water en azijn

Een andere methode om met zweethanden toch een goede grip op de yogamat te krijgen: gebruik water met azijn. Meng twee gelijke delen water en azijn met elkaar. Maak met dit mengsel de yogamat goed schoon. Laat hem vervolgens goed drogen. Deze methode is geschikt voor alle soorten matten.

Een speciale yogahanddoek

Je hebt ook de yoga handdoek, hiermee vang je zweet (transpiratie) heel eenvoudig op. Droog je zweethanden regelmatig aan de speciale yoga handdoek af. Je kunt deze handdoek ook over het matje neerleggen. Zo voorkom je dat er zweet op de mat terechtkomt en je wegglijdt. De handdoek kan gewoon in de wasmachine en de yogamat blijft langer schoon. Een win-winsituatie.

De yogahanddoek is zeer geschikt voor over de yoga mat. Hij heeft de juiste afmeting en is voorzien van vrolijke kleurtjes of designs. Verkrijgbaar vanaf ongeveer € 27, de ecovriendelijke kwaliteit yogamat kost vanaf € 40. Het is even een investering maar dan voorkom je wel het probleem met wegglijden.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven