Verschil luchtbevochtiger en luchtontvochtiger

Bijgewerkt: 22 augustus 2023

Sommige ruimtes in huis zijn erg vochtig zoals de kelder of de badkamer. Wanneer je hier niks aan doet dan groeien er schimmels en meeldauw. Dit is erg schadelijk voor de gezondheid. In dit geval moet je de lucht droger maken. Het kan ook dat een ruimte juist te droog is en de luchtvochtigheid omhoog moet.

Er zijn verschillende apparaten om je hierbij te helpen. Ken het verschil tussen een luchtbevochtiger en luchtontvochtiger.

Oorzaken van een te droge lucht in huis

Bij een slecht geïsoleerde woning kunnen er vochtproblemen ontstaan. Het omgekeerde kan ook gebeuren: bij slechte isolatie komt droge lucht van buiten je woning binnen. Slechte isolatie is dus altijd een ‘slecht’ idee.

In de winter is de luchtvochtigheid altijd lager. Enerzijds komt dit door de buitenlucht, anderzijds door het verwarmen van de woning. Hierdoor verdampt vocht waardoor de lucht droger wordt.

Wat merk je van een droge lucht? Je krijgt last van een droge en jeukende huid, gebarsten lippen, droge ogen en soms hoofdpijn. Ook ervaar je verstoppingen, hoesten of niezen, statisch haar en soms ademhalingsproblemen.

Dat is nog niet alles want een droge lucht veroorzaakt schade aan muren, houten vloeren en houten meubilair. Als gevolg hiervan ontstaan er scheuren in behang, verf en houten constructies.

Weet je niet zeker of de lucht in huis te droog is? Dit bepaal je met een hygrometer. Dit apparaatje staat 24/7 voor je klaar en toont de actuele luchtvochtigheid in huis.

Bekijk hygrometer

Een luchtbevochtiger voor een gezonde lucht

Wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% zit dan spreek je van een droge lucht in huis. Er zijn twee dingen die je kunt doen: elke dag goed ventileren of een luchtbevochtiger plaatsen. Met een luchtbevochtiger creëer je een gezonde lucht. Hierdoor heb je minder last van allergieën en andere klachten. Ook is dit beter voor je meubilair, vloeren, wanden en plafonds.

De luchtbevochtiger werkt zeer effectief. Het is aan te raden om, naast het gebruik van dit apparaat, dagelijks op de hygrometer te kijken.

De verschillende luchtbevochtigers

Er zijn verschillende apparaten op de markt die de lucht bevochtigen. De eerste is de stoom bevochtiger. Dit apparaatje werkt met warm water. Het water verdampt en wordt als stoom in de ruimte geblazen. Prettig voor mensen met astma want hierdoor gaan de luchtwegen openstaan. Bovendien komt er ook nog eens wat warmte vrij.

De koudwaterverdamper maakt gebruik van koud water en een ventilator. Dit werkt alleen wanneer het wat warmer in huis is. Het water verdampt en wordt via de ventilator door de ruimte verspreid.

Een ultrasone luchtbevochtiger creëert nevel. Deze nevel is koud en volledig veilig voor kinderen en huisdieren. Dit apparaat werkt met behulp van trillingen en moet daarom altijd op een vlakke ondergrond staan.

Medisana UHW Luchtbevochtiger
4,3/5 (487 reviews)

De luchtbevochtiger met aromatherapie verspreidt niet alleen vocht maar ook een heerlijke geur. Ideaal wanneer er nare luchtjes in huis rondhangen, maar ook wanneer je voor maximale ontspanning gaat.

Oorzaken van een te hoge luchtvochtigheid

Het kan ook dat de luchtvochtigheid in de woning veel te hoog is. Hiervan is sprake wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% uitkomt. Meestal ontstaat dit door een slechte ventilatie. Hierdoor kan waterdamp dat vrijkomt bij koken, douchen of uitademen, niet weg. Waterdamp verhoogt de luchtvochtigheid in huis en trekt uiteindelijk in muren, vloeren en meubels.

Bij een te hoge luchtvochtigheid kun je last krijgen van allergische reacties, terugkerende verkoudheid of misschien wel bronchitis. Een goede luchtvochtigheid is belangrijk voor je gezondheid.

Zo werkt een luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger is een apparaat dat vochtige lucht aanzuigt. De vochtige lucht komt in een verdamper terecht en koelt af. Eenmaal afgekoeld wordt het vloeibaar en verschijnt in een opvangbak.

De gemiddelde luchtontvochtiger heeft een capaciteit van 10 tot 20 liter per dag. Dit betekent dat er dagelijks tot wel 20 liter per dag vocht uit de lucht wordt gehaald. Dit geldt alleen bij een hoge luchtvochtigheid en een omgevingstemperatuur van 30 °C. Zijn de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid lager dan gaat de capaciteit van het apparaat omlaag.

De belangrijkste verschillen tussen luchtbevochtiger en luchtontvochtiger

Hieronder vind je nog eens de belangrijke verschillen tussen een luchtbevochtiger en luchtontvochtiger.

  • Luchtbevochtiger: verhoogt de luchtvochtigheid in huis.
  • Luchtontvochtiger: verlaagt de luchtvochtigheid in de woning.

Een ander belangrijk verschil is de afmeting. Over het algemeen is een luchtbevochtiger een klein apparaatje. Een apparaat dat vocht uit de lucht haalt is groter. Hierdoor neemt hij meer ruimte in beslag.

Ook zit er prijsverschil tussen deze twee. Over het algemeen is een luchtbevochtiger goedkoper in aanschaf en energiezuinig. Terwijl een luchtontvochtiger duurder in aanschaf is en ook meer energie verbruikt.

Het is belangrijk om het verschil tussen deze twee te kennen. Bij een hoge luchtvochtigheid is het niet verstandig om een luchtbevochtiger te plaatsen. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid nog hoger en dit is erg slecht voor de constructie van de woning en je gezondheid.

Is de luchtvochtigheid aan de lage kant dan is het niet zo verstandig om een luchtontvochtiger te laten draaien. Kijk dus vooraf naar de luchtvochtigheid en pas hier het apparaat op aan.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven