Het effect van kleur in je interieur

Bijgewerkt: 22 augustus 2023

Veel mensen hebben een standaard interieur: witte muren, gekleurde vloer en houtkleurige, zwarte of grijze meubeltjes. Durf je het aan, kleur in je huis? Met kleuren laat je het interieur stralen. Het geeft je extra energie en zorgt voor een gezellige sfeer.

Kleur in huis: de wanden

Een van de makkelijkste manieren om kleur en huis aan te brengen is middels de wanden of muren. Gewoon schilderen of een leuk behangetje aanbrengen. Durf voor een opvallende kleur zoals rood, geel of oranje te kiezen. Omdat dit opvallende kleuren zijn is het belangrijk dat je ook voor wat neutraliteit zorgt.

Er zijn ook veel kleurrijke behangen, soms met een printje. Wanneer je hiervoor kiest is het belangrijk dat de meubeltjes rondom deze muur niet al te druk ogen.

Luxe en gekleurde stoffen

Probeer het eens met luxe en gekleurde stoffen. Denk hierbij aan een gekleurd bankstel, mooie kussens of een opvallende plaid. Kleuren zijn van invloed op je stemming of gemoedstoestand. Welke kleuren je kiest zegt veel over je karakter.

Ga je voor gekleurde meubels of stoffering? Zorg dan dat wanden en vloeren vrij neutraal zijn anders wordt het veel te druk. Misschien weet je niet welke kleur bankstel het beste bij je past. Of wat het effect van een gekleurd vloerkleed is.

Rood staat voor activiteit en is ook geschikt voor mensen die vastberaden zijn. Oranje en geel zijn vrolijk en energiek. Met blauw ga je voor voorzichtigheid, terwijl groen voor zorgzaam en behulpzaam staat. Groen is tevens een natuurlijke kleur en zorgt voor rust.

Zoek je een veilige kleur dan kom je bij wit, zwart, grijs, bruin of beige uit. Paars heeft een kalmerend effect, net als blauw.

Een mooi vloerkleed

Wees voorzichtig met het kiezen van een vloerkleed. Neem nooit een felgekleurd of druk vloerkleed wanneer je bankstel ook al in kleur is. Of deze twee kleuren moeten perfect bij elkaar passen.

Het voordeel van een vloerkleed is dat dit veel verschil maakt. Je brengt kleur in je interieur aan zonder dat het al te veel kost. Een vloerkleed voelt zacht en warm aan de voeten aan. Het absorbeert geluiden en heeft een luxe uitstraling.

Je hebt keuze tussen een hoogpolig of laagpolig vloerkleed. Het hoogpolig vloerkleed heeft een warme uitstraling en voelt comfortabel aan. Het vraagt wel meer schoonmaakwerk. Zo gaat het stofzuigen een stuk zwaarder en kost het ook meer moeite om vlekken eruit te krijgen.

Woonaccessoires in één of meerdere kleuren

Met woonaccessoires breng je kleur in je interieur aan zonder gelijk je muren of meubels aan te passen. Voor een paar euro ga je voor verandering, maar je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wil. Populaire woonaccessoires zijn schilderijen, de wandklok, beeldjes, vazen, rekjes en nog veel meer leuke dingen.

Vergeet de verlichting in de woonkamer of op de slaapkamer niet. Kies voor sfeerverlichting met een kleurtemperatuur tot maximaal 2700K. Heb je werkverlichting nodig dan moet je voor een kleurtemperatuur van 3000 tot 4000K gaan. Durf je het aan om met gekleurde verlichting te werken? Kijk dan eens naar de led vloerlamp met RGB kleuren. Bepaal elk moment van de dag de perfecte sfeer in huis.

Moderne LED Vloerlamp RGB

Het alternatief zijn gekleurde led strips die je aan de onderzijde van een kastdeur of tegen een stootplank monteert. Ook hierbij stem je de kleur van de verlichting op de situatie af.

Een gekleurde prullenbak als blikvanger

Niemand staat stil bij de prullenbak. Het is vaak een lelijk ding dat alleen bedoeld is voor het opvangen van afval. Besteed eens wat aandacht aan de prullenbak. Er zijn tegenwoordig veel leuke gekleurde afvalbakken verkrijgbaar. Bijvoorbeeld groen, matrood of in een koperkleur.

Laat je hier inspireren door gekleurde prullenbakken

Kies niet alleen voor een mooie maar ook voor een praktische afvalbak. Deze moet groot genoeg zijn voor je gezin. Daarnaast is het handig wanneer je afval kunt scheiden. Of wanneer de klep automatisch opengaat. Er is ontzettend veel mogelijk, alles om het jezelf makkelijker te maken.

Mooie kamerplanten voor net wat meer kleur in je interieur

Als laatste besteed je wat aandacht aan kamerplanten. Ten eerste zijn kamerplanten luchtzuiverend. Ideaal voor een gezond binnenklimaat. Een ander voordeel is dat ze de akoestiek in huis verbeteren, voor minder stress zorgen en een gezonde nachtrust stimuleren.

De meeste kamerplanten zijn groen maar je hebt er ook met witte, roze, gele of rode bladeren. Sommige kamerplanten bloeien elk jaar. De bloemen verspreiden een heerlijke geur en zien er ook nog eens kleurrijk uit. Kortom: met kamerplanten breng je sfeer en kleur in je interieur. Je haalt de natuur naar binnen en daar word je altijd vrolijk van. Probeer het zelf maar eens.

Tip: Plaats een plantenetagère op een mooie plek in je woonkamer. Hier kun je een aantal kamerplanten op kwijt en het ziet ook nog eens ontzettend leuk uit.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven