Hoge luchtvochtigheid en gezondheid

Een goede luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%. Wanneer deze lager dan 40 procent is dan spreek je van een te droge lucht. Komt dit boven de 60 procent uit? Dan heb je te maken met een veel te hoge luchtvochtigheid. Dit is slecht voor je gezondheid, je woning en je prestaties.

De luchtvochtigheid in huis meten

Soms merk je dat de luchtvochtigheid te hoog is. Bijvoorbeeld door overmatige warmte en benauwdheid. Maar ook door de aanwezigheid van schimmels. Misschien ontstaan er zelfs vochtplekken de muur.

Zelfs wanneer dit allemaal niet aanwezig is dan kan de luchtvochtigheid hoog zijn. Meten is weten, het is dan ook aan te raden om elke dag te kijken wat de luchtkwaliteit in huis is. Dit doe je met een hygrometer.

Plaats deze hydrometer in je woonkamer zodat je 24 uur per dag inzicht hebt de luchtkwaliteit. Het is ook aan te raden om af en toe de luchtvochtigheid in vochtige ruimtes zoals de badkamer of de kelder te meten.

Hoge luchtvochtigheid heeft invloed op je gezondheid

Hoe slecht is een hoge luchtvochtigheid voor je gezondheid? Slechter dan je denkt! De combinatie warmte en vocht is een ideale omgeving voor schimmels. Die verschijnen als zwarte of groene puntjes op muren en plafonds. De schimmels bereiden zich steeds verder uit. Dat is nog niet het ergste, ze vermenigvuldigen zich middels sporen die door de lucht zweven.

Het zijn juist die schimmelsporen die je inademt. Dit kan allerlei nare gezondheidsklachten met zich meebrengen. Denk hierbij aan keelpijn, chronische verkoudheid en hoofdpijn. Schimmelsporen kunnen ook in het bloed terechtkomen. Jaarlijks sterven er wat mensen als gevolg van veel schimmels in huis. Dat is wat een te hoge luchtvochtigheid met je gezondheid doet.

Verkoudheid en keelpijn

Door een hoge luchtvochtigheid krijg je niet alleen last van schimmelgroei en alle nare gevolgen, ook van het vocht zelf wat klachten met zich meebrengen. Zo komen verkoudheid en keelpijn vaker voor. Dit ontstaat door de groei van micro-organismen waardoor je luchtwegen geïrriteerd raken.

Eczeem en andere huidklachten

Je huid is waterafstotend, dit wil zeggen dat het vocht grotendeels tegenhoudt. Wanneer je huid lange tijd vochtig blijft dan gaat de beschermende werking verloren. Hierdoor kunnen er makkelijker irriterende stoffen en micro-organismen de huid binnendringen.

Heb je plots last van eczeem of andere huidklachten? Kijk dan zeker even naar de luchtvochtigheid in de woning. Misschien is deze te hoog, maar het kan ook dat deze juist veel te laag is.

Bij een te hoge luchtvochtigheid is het aan te raden om gebruik te maken van een luchtontvochtiger. Dit is vooral in vochtige ruimtes verstandig. Een luchtontvochtiger hoeft niet de hele dag aan te staan, dit is afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de ruimte.

Het is aan te raden om de luchtontvochtiger de eerste dagen zo lang mogelijk aan te laten staan. Meet de luchtvochtigheid en bekijk hoe vaak je hem dagelijks nog aan moet zetten om een gezond binnenklimaat te realiseren.

Hoofdpijn door een hoge luchtvochtigheid

Zowel thuis als op het werk kun je last krijgen van hoofdpijn. Soms heeft dit met het computerscherm te maken. Wanneer je hier te vaak naar staart moeten je ogen zich teveel inspannen. Als gevolg hiervan ontstaan er hoofdpijnklachten.

Hoofdpijn kan ook ontstaan door een te droge of juist een te vochtige lucht. Heb je bijvoorbeeld alleen hoofdpijn wanneer je thuis bent maar niet wanneer je ergens anders verblijft? Grote kans dat de luchtkwaliteit in huis matig is.

Meet de luchtvochtigheid en kijk of je deze naar een gezond niveau kan brengen. Soms ligt het niet alleen aan de luchtvochtigheid maar bevindt zich ook veel fijnstof of schadelijke dampen in huis of op de werkvloer. In dit geval is een luchtreiniger aan te raden. Deze filter tot 99,8% van de schadelijke stoffen uit de lucht.

Een luchtreiniger is een klein en zeer effectief apparaatje, geschikt voor woningen en kantoren. Elke dag weer geniet je van een frisse binnenlucht. Het energieverbruik van een luchtreiniger is zeer laag.

Overmatige warmte en benauwdheid door het teveel aan vocht

Wist je dat een hoge luchtvochtigheid niet alleen slecht is voor je gezondheid maar ook je concentratie en prestaties? Wanneer de luchtvochtigheid hoger is dan voelt warme lucht drukkend aan. Hierdoor ga je meer zweten en krijg je het wat sneller benauwd.

Bij een hoge luchtvochtigheid kan je lichaam zichzelf moeilijker afkoelen door verdamping. Dit komt omdat verdamping vrij lastig is wanneer er veel vocht in de omgevingslucht hangt. Probeer het wasgoed maar eens op een regenachtige dag buiten te drogen (onder een overkapping). Hoe warm het ook is, het wasgoed zal nauwelijks zijn vocht aan de buitenlucht af kunnen geven.

Het is een feit dat bij een hoge temperatuur ook meer waterdamp in de lucht aanwezig kan zijn. Toch is het belangrijk om de vochtigheid van de lucht niet boven de 60% uit te laten komen. Op de slaapkamer kan dit stijgen tot 70%, maar heel goed is dit niet. Probeer het dus op een gezond niveau van 40% tot 60% te houden, om welke ruimte binnenshuis het ook gaat.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *