Hoeveel dagen na innesteling is hCG meetbaar?

Bijgewerkt: 9 augustus 2023

Bij een zwangerschap speelt het zwangerschapshormoon hCG een belangrijke rol. Hoeveel dagen na innesteling is hCG meetbaar? Hiervoor is het belangrijk om de hCG waarden te kennen. Ook moet je weten hoe een zwangerschapstest werkt. Dan pas weet je ook wanneer je kunt testen.

Zwangerschap en HCG hormoon

HCG staat voor humaan choriongonadotrofine. Het is een hormoon dat tijdens de zwangerschap wordt aangemaakt. Het is de placenta die hier verantwoordelijk voor is. Laten we eerst eens kijken wat dit hormoon met de zwangerschap doet.

HCG heeft een belangrijke functie: het zorgt ervoor dat het gele lichaam niet afsterft. Het gele lichaam (corpus luteum) produceert progesteron. Dit hormoon is erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Het zorgt er namelijk voor dat je niet ongesteld wordt. Daarnaast houdt het de baarmoederwand in goede conditie. Progesteron zorgt er ook nog eens voor dat de baarmoeder niet samentrekt en dat het lichaam het vreemde DNA niet afstoot. Kortom: progesteron is zeer belangrijk. Juist daarom is het hCG hormoon ook zo belangrijk.

Hoeveel dagen na innesteling is hCG meetbaar?

De vraag is nu hoeveel dagen na innesteling het hCG meetbaar is. Een zwangerschapstest reageert op de aanwezigheid van het hCG hormoon. De standaard zwangerschapstest meet een hCG waarde van 25-50 IU/L. Tegenwoordig zijn er ook gevoeligheid zwangerschapstesten te koop. Afhankelijk van het merk meet deze een hCG waarde van 10 – 15 IU/L.

Hoe werkt een zwangerschapstest? Iedere zwangerschapstest toont de aanwezigheid van hCG aan een. Het teststaafje bevat namelijk antistoffen tegen het zwangerschapshormoon. Wanneer het teststaafje met antistoffen in contact komt met hCG, verkleurt het teststaafje. Bij normale zwangerschapstesten verschijnt er dan een gekleurd streepje. Bij de luxere varianten verschijnt er een tekst die aangeeft of je wel of niet zwanger bent. Laten we nu eens gaan kijken wanneer je kunt testen.


HCG waarden tijdens de zwangerschap

Direct na de bevruchting beweegt het embryo zich richting de baarmoeder. Na de innesteling begint de syncytiotrofoblast met het produceren van hCG. Weet je niet wat syncytiotrofoblast is? Dit is het gedeelte van het embryo dat de wand van de baarmoeder binnendringt. Het syncytiotrofoblast wordt later de placenta. Je ziet dus dat direct na de innesteling de productie van hCG start. De hCG waarden zien er als volgt uit :

  • 1 week na de eisprong (nog niet zwanger): 0 – 5 hCG IU/L
  • 9 dagen na de eisprong (het moment van innesteling en dag 23 van de cyclus): 6 – 71 hCG IU/L
  • 2 weken na eisprong (dag van verwachte menstruatie): 10 – 750

Je ziet dat de hoeveelheid hCG per zwangerschap kan wisselen. De ene vrouw produceert veel van het zwangerschapshormoon, terwijl de ander te maken krijgt met lage hCG waarden. Hoeveel dagen na innesteling is hCG meetbaar? Met een zeer gevoelige test kan dit al een dag na de innesteling gemeten worden.

Met deze vroege zwangerschapstesten is het mogelijk om vier tot zes dagen vóór de verwachte menstruatie te testen. Dit komt overeen met één tot drie dagen na de innesteling. Een vroege zwangerschapstest doen kan ook zijn nadelen hebben. Zo gaat de helft van alle zwangerschappen in een vroeg stadium verloren. Dit gebeurt vaak rond de periode dat je je maandelijkse bloeding verwacht. Met een positieve zwangerschapstest zorgt dit voor een grote teleurstelling.

Wil je een vroege zwangerschapstest uitproberen? Doe dit dan tot maximaal 4 dagen vóór de verwachte menstruatie.

Lage hCG waarde en toch zwanger

Kun je met een lage hCG waarde toch zwanger zijn? Niet-zwangere vrouwen hebben een hCG waarde die altijd onder de 5 IU/L ligt. Met een dergelijk lage waarde ben je dus niet zwanger. Bij een zwangerschap verdubbelen deze waarden elke twee tot drie dagen. De absolute piek ligt rond de 10e zwangerschapsweek. Vanaf de 16e week daalt het hCG niveau. Vanaf dat moment blijft het ook constant en zal niet opnieuw stijgen.

Lage hCG waarden hoeven geen probleem te zijn. Belangrijker is om te kijken of de waarden elke twee tot drie dagen verdubbelen. Is dit niet het geval, dan kan dit een voorteken zijn dat het misgaat. Maak je dus niet direct druk wanneer je te maken hebt met lage hCG waarden.

Hoge hCG waarde niet zwanger

Is het mogelijk om met hoge hCG waarde niet zwanger te zijn? Heel zelden detecteert een zwangerschapstest hCG maar ben je niet zwanger. Dit komt omdat hCG ook  aanwezig is bij een mola zwangerschap. Hierbij is er geen embryo meer aanwezig maar groeit de placenta door.

Een mola zwangerschap kenmerkt zich door uitzonderlijk hoge hCG waarden. De vrouw ervaart normale zwangerschapsverschijnselen zoals misselijkheid en vermoeidheid. Na behandeling van een mola zwangerschap daalt de hoeveelheid hCG. Binnen 8 weken moet het weer de normale waarde hebben bereikt.

Zwangerschapstest is negatief

Je weet nu hoeveel dagen na innesteling hCG meetbaar is. Het kan voorkomen dat de zwangerschapstest negatief is. Dit betekent twee dingen:

  1. Je bent niet zwanger
  2. Je hebt de test te vroeg uitgevoerd

In het laatste geval raad ik aan om de test na 2 tot 3 dagen te herhalen. Gebruik bij voorkeur een vroege zwangerschapstest. Deze is veel gevoeliger en kan lage hoeveelheden hCG waarnemen.

Blijft de zwangerschapstest negatief en de menstruatie uit? Het is dan beter om even langs de huisarts te gaan. Deze kan eventueel een bloedtest doen of naar de oorzaak kijken.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven