Verschil zwangerschapsbuik en vetbuik

Heb je nu een vetbuik of zwangerschapsbuik? Oh jee, niet iedereen kan het verschil tussen een zwangerschapsbuik en vetbuik zien. Hierdoor kan iemand onterecht denken dat je zwanger bent. Oeps. Of je bent juist wél zwanger maar anderen zien je zwangere buik voor vetrollen aan. Snel over naar het verschil tussen beiden.

Uiterlijk weinig verschil tussen zwangerschapsbuik en vetbuik

De eerste 12 weken van zwangerschap ligt de baarmoeder achter het schaambot. Zelfs als de baarmoeder groeit is dit in die eerste 12 weken van buitenaf niet zichtbaar. Pas wanneer de bovenste rand boven het schaambot uitkomt, groeit er langzaam een zwangerschapsbuikje. Vanaf 12 weken is er vaak een kleine bolling zichtbaar. Met 20 weken zien de meeste zwangere vrouwen er ook écht zwanger uit.

Ben je zwanger en heb je het gevoel dat je buik tijdens het eerste trimester groeit? Waarschijnlijk heb je last van je darmen. Deze kunnen onder invloed van hormonen uitzetten. Dit voel je als het bekende opgeblazen gevoel. Je buik kan zo uitzetten, dat je broek misschien niet meer dicht gaat. Een maatje groter is soms nodig.

Verschil zwanger en opgezette buik

Wat is dan het verschil tussen een zwangerschapsbuik en een vetbuik?

Een zwangerschapsbuik ziet er anders uit dan een opgezette buik of vetbuik. Bij een zwangerschap bevindt de bolling zich rond de navel. Een vetbuik zit vaak veel lager. Vetrollen zijn nog duidelijker herkenbaar. Meestal is er één vetrol onder en één boven de navel aanwezig.

Vet zet zich bij voorkeur rond de organen vast. Orgaanvet is niet direct slecht, het beschermt de organen tegen stoten. Bij een zichtbaar buikje is er sprake van teveel vet rond de organen. Buikvet brengt gezondheidsrisico’s met zich mee zoals een hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten.


Dit is het échte verschil!

Eigenlijk is er toch wel een verschil tussen een opgezette buik en een vet buik. Een opgezette buik kan verschillende oorzaken hebben. De meest bekende oorzaken zijn een afwijkende darmflora, glutenintolerantie of een besmetting met bepaalde parasieten of gisten. Bij een opgezette buik heb je voornamelijk last van een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Kun je je buik intrekken als je zwanger bent?

Er is nog een manier om het verschil tussen zwangerschapsbuik en vetbuik te herkennen. Zwangere vrouwen kunnen hun buik niet intrekken of inhouden. Doen ze dit toch, dan blijft de bolling aanwezig. Bij een vetbuik kun je de buik wel intrekken. Hierdoor wordt deze platter en lijk je ook slanker.

Ligt een zwangere vrouw plat op haar rug, dan verdwijnt de bolling niet. Een kleine vetbuik zakt door de zwaartekracht naar de zijkant toe. Een flinke vetbuik wordt iets platter maar blijft wel aanwezig.

Wist je trouwens dat het niet heel goed is om de buik in te houden tijdens een zwangerschap? Hierdoor ga je oppervlakkig ademhalen. Als gevolg hiervan trekken de bloedvaten in het lichaam zich samen. De hersenen krijgen minder zuurstof, waardoor je duizelig wordt. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn en een algeheel gespannen gevoel.

Kan je een zwangere buik induwen?

Nog steeds op zoek naar het verschil zwangere buik en vetbuik? Kijk dan of je deze kunt induwen. Een vetbuik voelt zacht aan. Het vel of de huid is vaak goed beweegbaar. Bij een zwangere buik staat de huid strak. Ook voelt de buik harder aan.

Je kunt een zwangere buik gerust induwen. De baby wordt beschermd door vruchtwater, de baarmoeder en buikvet van de moeder. De foetus of baby voelt bij indrukken van de zwangere buik geen pijn. Toch kan deze reageren op aanraking van buitenaf.

Dit vertelt de positie van de buik

Er doen veel verhalen de ronde over de positie van een zwangere buik. Draagt een vrouw de buik hoog, dan krijgt ze een meisje. Ligt de buik lager, dan wordt het zeker een jongetje. Dit bakerpraatje is absoluut niet waar. De positie van de buik wordt door buikspieren bepaald. Bij minder sterke buikspieren ligt de zwangere buik wat lager. Dit zien we bijvoorbeeld bij vrouwen die al eens eerder zwanger zijn geweest.

Kleine vrouwen krijgen vaker een brede zwangere buik. Dit geldt ook voor vrouwen met overgewicht. Kom je tijdens de zwangerschap veel in gewicht aan? Reken er maar op dat jouw buik ook wat breder wordt. Lange en slanke vrouwen laten vaker een smalle buik zien. Een smalle, brede of puntige buik: het zegt niets over het geslacht van het kind.

De verloskundige houdt de groei van de baarmoeder goed in de gaten. Ziet de zwangere buik er erg groot of klein uit? Mogelijk komt de geschatte zwangerschapsduur niet overheen met de werkelijkheid. Ook kan er sprake zijn van teveel of te weinig vruchtwater. Gelukkig kan dit goed gecontroleerd worden met een echo.

Zwangerschapsbuik na de bevalling

Na de bevalling krimpt de baarmoeder en verdwijnt de zwangerschapsbuik. Tenminste, zo gaat het bij de meeste vrouwen. In een aantal gevallen blijft de zwangerschapsbuik aanwezig. Met een beetje pech lijk je nog steeds hoogzwanger.

De medische term hiervoor is rectus diastase. De buikspieren zijn tijdens de zwangerschap ernstig beschadigd. Hierdoor kunnen ze niet meer in hun oude vorm terugkeren. De zwangerschapsbuik blijft altijd aanwezig.

Rectus diastase brengt vooral schaamte met zich mee. Voor de buitenwereld lijkt het alsof je zwanger bent, misschien word je hier wel op aangesproken. De enige mogelijke behandeling is een buikwandcorrectie. Hierbij wordt middels een operatie de buik zoveel mogelijk naar de oude vorm hersteld. Een buikwandcorrectie is vrij prijzig. Niet iedere zorgverzekeraar gaat hierin mee.

In het nieuws: dik of zwanger

In 2017 werd het onderdeel ‘dik of zwanger’ uit een NPO3 televisieprogramma geschrapt. De programmamaker wilde kijkers laten zien hoe je nooit op iemands uiterlijk moet afgaan. Veel kijkers vonden dit echter kwetsend. Hierop heeft de programmamaker besloten om dik of zwanger niet langer uit te zenden.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven