Welke tandarts moet ik kiezen?

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Je bent niet verplicht om je als patiënt bij een tandartsenpraktijk in te schrijven. Maar handig is dit wel. Wil jij je ergens inschrijven of overstappen, dan moet je op zoek naar een goede tandarts. Maar welke tandarts moet je kiezen? Het is belangrijk dat de tandarts aan de kwaliteitsnormen voldoet. Maar ook dat de praktijk niet te ver van je woning zit.

De verschillende soorten tandartsen

Binnen de tandheelkunde wordt de zorg door verschillende zorgverleners uitgevoerd. Een tandarts is het eerste aanspreekpunt voor periodieke controles van het gebit en standaardbehandelingen. Maar je kunt ook terecht bij:

  • Mondhygiënist – specialist op het gebied van gezond tandvlees
  • Orthodontist – tandartsspecialist die de groei en ontwikkeling van kaak en tanden begeleidt
  • Paradontoloog – specialist op het gebied van steunweefsel rondom het gebit (tandvlees)
  • Kaakchirurg – behandelt ziekten aan afwijkingen van mond en gezicht
  • Tandheelkundig medewerker – vaak een tandarts die nog niet is geregistreerd en het BIG-register
  • Kindertandarts – werkt uitsluitend met kinderen
  • Angsttandarts – gespecialiseerd in mensen met angst voor de tandarts

Een tandarts die aan de kwaliteitsnormen voldoet

Het is belangrijk dat je voor een tandarts kiest die aan de kwaliteitsnormen voldoet. Kijk hiervoor altijd naar het openbare Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT). Tandartsen die hier staan ingeschreven, voldoen aan de volgende normen:

  • Gediplomeerd
  • Geldige BIG registratie
  • Volgt bij- en nascholing
  • Spreekt Nederlands
  • Is toetsbaar voor collega’s en patiënten
  • Werkt volgens praktijkrichtlijnen

Kijk op KRT of de tandarts van je keuze hier staat geregistreerd.

Maar welke tandarts moet ik kiezen?

Door verhuizen of omdat je ontevreden bent over de huidige tandarts, moet je op zoek naar een nieuwe tandartspraktijk. Het is belangrijk dat de praktijk goed bereikbaar is. Dit betekent niet alleen qua afstand, maar ook dat je bij spoed in het weekend, ‘s nachts of op feestdagen terecht kunt.

Je moet je hier op je gemak voelen. Niet alleen wanneer je in de wachtkamer zit, maar zeker bij een controle of behandeling.

Een goede relatie tussen tandarts en patiënt is belangrijk. Hierbij kies je vooral voor persoonlijke service. Laten we eens gaan kijken voor welke tandarts je moet kiezen.

Goed te bereiken vanuit huis of werk

De tandartspraktijk hoeft niet bij jou om de hoek te zitten. Maar het is wel handig wanneer hij goed bereikbaar is, waarbij je rekening houdt met je vervoersmiddel. Ga je bijvoorbeeld het liefst te voet naar de tandarts, dan moet de praktijk binnen een straal van 2 km zitten. Ga je fietsend dan is een straal van maximaal 5 km aan te raden.

Heb je een auto? Dan kan de tandarts wat verder van huis of werk zitten, met een maximum van 15 km. Langer reizen vraagt vaak om een betere organisatie.

Misschien ben je afhankelijk van openbaar vervoer. Kijk of de bushalte of het treinstation in de buurt van de tandarts zitten. Je wil niet eerst een half uur met openbaar vervoer reizen, en dan nog eens een uur moeten lopen.

Het afspraakschema

Elke tandartspraktijk werkt op zijn eigen manier. Sommige praktijken hebben ‘s morgens een inloopspreekuur. Zonder afspraak kun je binnenlopen, bijvoorbeeld omdat je pijn hebt of omdat je problemen met de mond of het gebit ervaart. Het inloopspreekuur is niet bedoeld voor periodieke controles of grote behandelingen.

Niet elke praktijk heeft een inloopspreekuur. Bij veel tandartspraktijken moet je een afspraak maken, of het nu om controle of een behandeling gaat.

Kijk of het afspreekschema wel bij jouw situatie past. Maar ook welke afspraken mogelijk zijn. Kun je bijvoorbeeld ook ‘s avonds voor controles of behandelingen terecht? Of is dit alleen voor noodgevallen beschikbaar?

De inrichting van de wachtkamer en de behandelkamer

Breng eens een bezoekje aan de tandarts waar jij je in wil laten schrijven. Kijk naar de inrichting en de netheid van de wachtkamer. Dit moet schoon en overzichtelijk zijn. Ook moet je er een goed gevoel bij hebben.

Vraag aan de receptioniste of je ook eens de behandelkamer mag gezien. Soms kan dit zonder afspraak, in andere gevallen kun je het beste van tevoren bellen en naar de mogelijkheden vragen. De behandelkamer moet praktisch zijn ingericht maar ook hygiënisch schoon zijn. Sommige behandelkamers zijn voorzien van leuke decoratie, zodat jij of je kinderen zich hier op hun gemak voelen.

De algehele sfeer in de praktijk

Bij binnenkomst merk je al direct een bepaalde sfeer op. Is deze gemoedelijk, of zeer gespannen? Laat het allemaal tot je doordringen.

Uitleg van de tandarts

Voordat jij je officieel bij een tandarts inschrijft, is het mogelijk om een intakegesprek te krijgen. Of misschien een eerste controleafspraak. Let goed op de uitleg van de tandarts. Legt deze de verschillende technieken uit, en is hij of zij duidelijk over de behandeling die plaats gaat vinden?

Elke tandarts heeft de plicht om je zo goed mogelijk te informeren over problemen en het behandelplan. Wanneer de tandarts dit niet doet of het komt niet goed over, is dit misschien niet de beste tandarts om te kiezen.

Aanwezigheid van een mondhygiënist

Eén tot twee keer per jaar naar de tandarts, dat is het advies. Daarnaast is het verstandig om 2-4 keer per jaar naar de mondhygiëniste gaan. Deze zorgt voor een grondige reiniging van het gebit en tandvlees. In sommige praktijken is een mondhygiënist aanwezig. Dit maakt het makkelijker om deze twee afspraken met elkaar te combineren.

Wanneer je dit belangrijk vindt, kies dan voor een tandartspraktijk met een mondhygiënist. Maakt het je niet zoveel uit, dan kun je elke tandarts kiezen waarvan je vindt dat die bij jou past.

Informatie over kosten en betalingsplannen

Bij een specifieke behandeling moet de tandarts informeren over de kosten. Soms krijg je gelijk te horen wat er door de zorgverzekeraar vergoed wordt. Heeft de tandarts deze informatie niet, dan kun je dit ook jij je zorgverzekeraar opvragen.

Moet je een groot gedeelte zelf betalen of wordt er helemaal niks vergoed? Vraag dan naar een eventueel betalingsplan. Een goede tandartspraktijk biedt je de mogelijkheid om in termijnen te betalen.

Van solopraktijk naar samenwerking

Vroeger had je alleen maar solopraktijken. Je bezocht de tandarts die het dichtst bij je woning lag. Tegenwoordig werken kleine praktijken samen. Of bestaan er grote praktijken met verschillende experts. Hier werken meerdere tandartsen, mondhygiënisten en mogelijk ook andere mondzorgspecialisten.

Hieronder uitleg over de verschillende praktijken:

  1. Solopraktijk bestaat uit een enkele tandarts.
  2. Groepspraktijk met verschillende tandartsen en vaak ook mondhygiënisten.
  3. Een aantal praktijken wordt door een keten beheerd.

Daarnaast heb je nog de zelfstandig werkende mondhygiënist, maar deze kan ook in een groepspraktijk werkzaam zijn.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen met het kiezen van een tandarts.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven