Pijn aan tand als je erop drukt

Ken je dat, pijn aan ‘n tand als je erop drukt? Je zou zeggen: “druk er dan niet meer op”. Maar ja, daar is het probleem niet mee verholpen. Drukpijn heeft namelijk een onderliggende oorzaak. Soms onschuldig, maar er kan ook sprake zijn van een ontsteking. Daarom is het belangrijk om te weten waarom je tand pijn doet wanneer je erop drukt of duwt.

Drukpijn of zeurende pijn

Er is een duidelijk verschil tussen drukpijn of een zeurende pijn. Bij drukpijn voel je alleen pijn wanneer je op de tand drukt. Dit hoeft overigens niet met je vinger of tong te zijn, de drukpijn kan ook ontstaan door kauwen. Je zet dan immers ook druk op tanden en kiezen.

Dan heb je nog de zeurende pijn. Dit is een pijn die continu aanwezig is, ook wanneer je niet op de tand drukt. Een zeurende pijn kan zeer diep doordringen. Je kunt dit dus zelfs aan de wangen of achter de ogen voelen. Soms straalt de pijn juist naar de oren of de nek uit.

Pijn aan tand als je erop drukt: de oorzaken

Als je eenmalig pijn aan de tand voelt wanneer je erop drukt dan is er vaak niets aan de hand. Het gaat in veel gevallen om een onschuldige oorzaak. De pijn verdwijnt na een tot enkele dagen. Wanneer de pijn langer aan blijft houden, dan heeft dit toch een duidelijke oorzaak. Sommige oorzaken zijn onschuldig maar het kan ook om iets ernstigs gaan.

Pijn aan tand als je erop drukt: hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken. Natuurlijk inclusief tips wat je er zelf aan kunt doen. Je wilt tenslotte zo snel mogelijk van die pijnklachten af.

Knarsen of klemmen

Veel mensen knarsen of klemmen tijdens de slaap. Hierbij worden de kaken stevig op elkaar gezet (klemmen). Wanneer je knarst beweeg je de kaken ten opzichte van elkaar. Dit gebeurt allemaal onbewust, je slaapt tenslotte. Knarsen of klemmen is vaak een gevolg van stress, maar het kan ook een gewoonte zijn. Daarnaast kan er sprake zijn van een lichamelijke oorzaak.

Zowel bij knarsen of klemmen ontstaat er vroeg of laat schade aan het gebit. Dit merk je doordat de tanden dubbel worden of dat er stukjes afbrokkelen.

Wat merk je precies van knarsen of klemmen? Een onverklaarbare hoofdpijn, dat is een van die symptomen. Ook kan een tand pijn doen wanneer je erop drukt. Dit is dan de tand waar je tijdens het knarsen of klemmen de meeste druk op legt. Het kan echter ook om meerdere tanden en kiezen gaan.

Bij knarsen of klemmen is het goed om ‘s nachts een speciaal bitje te dragen. Hiermee bescherm je het gebit tegen verdere schade. Deze bitjes zijn kant en klaar te koop en kosten ongeveer € 5-€ 30. De prijs is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit. Deze bitjes kun je zelf op maat maken. Je kunt er ook een via de tandarts laten maken.


Ontstoken tandvlees

Heb je pijn aan ‘n tand als je erop drukt? Wanneer je deze pijn rondom het tandvlees voelt dan gaat het waarschijnlijk om ontstoken tandvlees. Helaas komt een tandvleesontsteking vaker voor dan je denkt. Oorzaak is een slechte mondhygiëne waardoor bacteriën onder het tandvleesrandje terechtkomen. Hier veroorzaken de bacteriën een ontsteking, op dat moment spreek je van gingivitis. 

Typische kenmerken zijn pijn en zwelling, rood tandvlees maar ook bloedingen. Het tandvlees gaat vooral tijdens het tanden poetsen makkelijk bloeden. De oplossing: een zeer goede mondhygiëne. Poets niet alleen de oppervlakte van tanden en kiezen maar neem ook het tandvleesrandje mee. Hierbij zet je de borstkop in een hoek van 45 graden. Bij een ernstige of aanhoudende tandvleesontsteking is het beter om een behandeling bij een mondhygiëniste in te plannen.

Pijn aan tand als je erop drukt: een abces

Helaas kun je ook last hebben van een abces. Dit is een ophoping van etter direct onder het tandvlees. De bacteriën die de ontsteking veroorzaken kun je niet zomaar wegpoetsen. Bij een abces zwelt de wang of de hals op. Ook ervaar je (veel) pijn. Toch zijn er ook mensen met een abces die nauwelijks pijn voelen.

Vaak kan een abces prima behandeld worden met een antibioticakuur. Soms is het schoonmaken van het gebied onder het tandvlees noodzakelijk. Bij een groot abces zal de tandarts een klein sneetje in het tandvlees maken. Dit is goed, want zo kan de etter weglopen. Wanneer het binnenste van de tand ontstoken is dan zal de tandarts voor een wortelkanaalbehandeling kiezen.

Gaatjes (cariës)

Veel mensen lopen met een of meerdere gaatjes in het gebit rond, zonder hier iets van te merken. Toch gaat dit vroeg of laat pijn doen. In het begin doet alleen pijn wanneer je iets zoets, warms of kouds eet of drinkt. Later merk je pijn aan de tand als je erop drukt. Wanneer de ontsteking verder naar binnen trekt kun je het gevoel hebben dat de tand hoger staat, terwijl dit daadwerkelijk niet zo is.

Laat gaatjes zo snel mogelijk vullen. De tandarts verdooft vooraf, boort het gaatje uit en vult dit met speciaal vulmateriaal (composiet). Wanneer je het gaatje niet laat behandelen dan kunnen bacteriën de zenuw van de tand aantasten. Een wortelkanaalbehandeling is dan echt nodig.

Je kunt gaatjes voorkomen door twee keer per dag goed te poetsen. Gebruik een tandenborstel met zachte haren en een fluoride tandpasta. Besteed minimaal 2 minuten per keer aan het poetsen van het hele gebit.

Een wortelpuntontsteking

Auw, je hebt toch al een tijd pijn aan de tand als je erop drukt. Misschien heb je wel last van een wortelpuntontsteking en dat is echt geen pretje. Een wortelpuntontsteking is vaak het gevolg van een niet behandeld gaatje. De bacteriën dringen helemaal tot binnen in de tand of kies. Hierbij veroorzaken ze een ontsteking in de wortel/ zenuw van de tand.

Wat je hiervan merkt? Pijn tijdens het kauwen, wanneer je erop drukt maar ook een continu aanwezige pijn. Deze pijn is zo hevig dat je ervan wakker ligt. Uiteindelijk zal de pijn minder worden en helemaal verdwijnen. Het lijkt dan alsof je genezen bent, maar niets is minder waar. De pijn komt vroeg of laat terug en breidt zich dan nog verder uit. Een wortelpuntontsteking kun je alleen laten behandelen middels een wortelkanaalbehandeling. Wanneer de ontsteking teveel schade heeft aangericht dan moet de tandarts de gehele tand (of kies) eruit trekken.

Een barst in de tand

Bij het ouder worden ontstaan er barstjes in tanden en kiezen. Dit kan ook eerder ontstaan, bijvoorbeeld door een trauma. Wanneer je dan druk op de tand zet dan voel je pijn. De tandarts kan dit gelukkig wel behandelen, hier zijn verschillende opties voor.

Blootliggende tandhals

Als laatste kan het nog om een blootliggende tandhals gaan. Dit gebeurt wanneer tandvlees zich terugtrekt. Blootliggende tandhalzen zijn erg gevoelig. Je voelt pijn als je op de tand drukt, maar ook pijn wanneer je iets warms, kouds, zoets of juist iets van zuur eet of drinkt. Er is speciale tandpasta hiervoor verkrijgbaar. Dit is Sensodyne die je twee keer per dag moet gebruiken. Met deze tandpasta worden de kanaaltjes in de tandhals gedicht waardoor je geen pijn meer voelt.

🌟 Ervaar Onmiddellijke Verlichting! 🌟

Gevoelige tanden hoeven geen belemmering te zijn! Met Sensodyne Rapid Relief tandpasta, krijg je:

  • Klinisch bewezen verlichting in slechts 60 seconden
  • Een beschermende barrière tegen gevoeligheid
  • Dagelijkse verzorging en versterking met fluoride

De tandarts kan eventueel ook een speciale gel op de tandhals een aanbrengen, dit helpt ongeveer gedurende drie maanden.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven