Verschil tussen tandarts en mondhygiënist

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Net zoals er in ziekenhuizen zowel artsen als verpleegkundigen zijn, heb je in een tandartspraktijk tandartsen en mondhygiënisten. Maar een mondhygiënist kan ook een eigen praktijk hebben. Bij welke van deze twee moet je een afspraak maken? We kijken naar het verschil tussen de tandarts en de mondhygiënist. Ontdek wat je van deze twee mag verwachten.

Wat is een tandarts?

Een tandarts leidt een praktijk op het gebied van tandheelkunde. De tandarts heeft een universitaire opleiding van zes jaar gevolgd. Na afronding kan hij zich in laten schrijven in het BIG-register. Met deze inschrijving is de tandarts bevoegd om zelfstandig de tandheelkunde uit te oefenen.

Tandartsen diagnosticeren problemen met de mond en het gebit. denk hierbij aan ontstekingen, gaatjes en ziekten of aandoeningen van het gebit. Sommige tandartsen zijn gespecialiseerd in zenuwgerelateerde problemen.

Een tandarts kan zich ook specialiseren als angsttandarts, een kindertandarts of tandarts voor senioren.

Wat is een mondhygiënist?

Een mondhygiënist houdt zich bezig met de gezondheid van het tandvlees. Deze heeft een vierjarige opleiding Mondzorgkunde gevolgd. Mondhygiënisten werken soms in een tandartspraktijk, in andere gevallen hebben ze hun eigen praktijk.

Een mondhygiënist brengt de conditie van het tandvlees in kaart. Hij of zij geeft advies en voorlichting aan patiënten. Een van de belangrijkste taken is het verwijderen van tandsteen en tandplak.

Verschil tussen tandarts en mondhygiënist

Het grootste verschil tussen tandarts en mondhygiënist zit hem in de taken. De tandarts legt de focus op de totale mondzorg en problemen, ziekten of aandoeningen die hierbij horen. De mondhygiënist houdt zich alleen met tandvlees bezig, en het reinigen van de oppervlakken van tanden en kiezen.

Daar waar de mondhygiënist zich bezighoudt met preventie, zodat je geen ontstekingen krijgt, gaat de tandarts een stuk verder. Deze doet naast preventie ook aan behandelingen.

Toch kunnen de taken van een tandarts en mondhygiënist hetzelfde zijn of overlappen. Het is wel zo dat een tandarts meerdere taken heeft. Ook is deze meer gespecialiseerd.

Veel mondhygiënisten werken onder algemeen toezicht van een erkende tandarts. Maar er zijn ook mondhygiënisten die zelfstandig werken.

Is de mondhygiënist de moeite waard?

Wanneer je het zo bekijkt doet een tandarts aan preventie en aan behandeling. Hierdoor lijkt de tandarts beter dan de mondhygiënist. Maar dit klopt niet helemaal. Goede mondhygiëne is meer dan de moeite waard. De mondhygiënist reinigt de tanden zo goed, dit kan je niet zelf. Dankzij deze reiniging verklein je de kans op tandbederf en tandvleesaandoeningen.

Daar komt nog bij dat de mondhygiënist over speciale apparatuur beschikt en veel tijd uittrekt voor het reinigen van het gebit. Laat je dit bij de tandarts doen, dan gebeurt dit vaak vluchtig.

Je moet het zien als een schildersbedrijf. Je kunt een schildersbedrijf inschakelen dat zowel je binnenmuren, plafonds als de buitenkozijnen schildert. Maar wanneer je alleen de buitenkozijnen wil laten doen, dan zijn er gespecialiseerde schildersbedrijven die zich alleen hiermee bezighouden.

Waarom een bezoek of behandeling door de tandarts zo belangrijk is

Een mondhygiënist kan soms een probleem diagnosticeren en je vervolgens naar de tandarts doorsturen. Maar het diagnosticeren is geen taak van de mondhygiënist. Dat doet de tandarts. Door regelmatige controles kan de tandarts de gezondheid van je mond en gebit volgen. Zodra er problemen zichtbaar zijn, start de tandarts een behandeling.

Bitje Tegen Knarsen
Tandpasta voor gevoelige tanden

Naar de mondhygiënist gaan is tegenwoordig heel normaal

Vroeger bracht je twee keer per jaar een bezoek aan de tandarts. Tijdens de controle werd soms eenvoudig het gebit gereinigd. Tegenwoordig is het normaal om twee tot vier keer per jaar naar de mondhygiënist te gaan, naast de controle afspraken bij de tandarts.

De samenwerking tussen tandarts en mondhygiënist is voor jou belangrijk. Het zorgt namelijk voor een optimale mondzorg. Hierdoor blijft je gebit langer gezond.

Afspraken met elkaar combineren

In steeds meer tandartspraktijken kom je ook een mondhygiënist tegen. Dat is handig want zo kun je jouw afspraken met elkaar combineren. Je gaat bijvoorbeeld eerst naar de tandarts en direct hierna naar de mondhygiënist.

Je bent er vrij in om ergens anders een mondhygiënist te kiezen. Dit mag een zelfstandige mondhygiënistpraktijk zijn, of bij een andere tandartspraktijk.

Kosten van tandarts en mondhygiënist

Of je de afspraken combineert of afzonderlijk maakt, de kosten worden altijd apart berekend. Voor een tandartscontrole betaal je ongeveer € 25. Elke behandeling kost extra geld. Hierdoor kunnen de kosten per afspraak oplopen tot meer dan € 200.

Een afspraak bij de mondhygiënist duurt gemiddeld 45 minuten. Hiervoor betaal je ongeveer € 109. Een afspraak van 30 minuten kost gemiddeld € 68.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Met betrekking tot vergoeding is er geen verschil tussen tandarts en mondhygiënist. Het wordt allebei tot mondzorg berekend. Voor kinderen tot 18 jaar worden de kosten voor tandartsen mondhygiënist altijd vanuit de basisverzekering vergoed.

Volwassenen vanaf 18 jaar krijgen deze vergoeding vanuit de basisverzekering niet. Wil je de kosten vergoed krijgen, dan heb je een aanvullende tandartsverzekering nodig. Maar dan nog krijg je niet alle kosten vergoed. Vaak bedraagt de vergoeding 75% van de kosten, met een maximumbedrag per jaar. Hoe dit geregeld is, hangt van de zorgverzekeraar af.

Bij de meeste aanvullende tandartsverzekeringen is het volgende per jaar mogelijk:

  • Drie keer per jaar na de mondhygiënist
  • Twee keer per jaar naar de tandarts

Met dit schema weet je vrijwel zeker dat je alles vergoed krijgt. Maar let op wanneer je een behandeling bij de tandarts nodig hebt. Hierdoor lopen de kosten op, en valt dit mogelijk buiten de maximale dekking. Daarom is het verstandig om vooraf naar de kosten te vragen, en dit met de dekking van je tandartsverzekering te vergelijken.

Het is niet goed om op de kosten van mondzorg te besparen. Wanneer een behandeling noodzakelijk is, laat dit dan uitvoeren.

Wat je zelf kunt doen

Bespaar op de kosten door je gebit zo gezond mogelijk te houden. Dit doe je door twee keer per dag de tanden en kiezen goed te poetsen. Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel, dit is effectiever dan een handtandenborstel.

Verder is het belangrijk om dagelijks de ruimte tussen tanden en kiezen schoon te maken. Dit doe je met tandenstokers of ragertjes. Hiermee verwijder je tandplak en minimaliseer je tandsteen. Bedenk wel dat tandsteen, dat erg hard is, niet zelf kunt verwijderen. Dit kan alleen door de tandarts of mondhygiënist worden gedaan.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven