Misselijk en duizelig en moe: 6 oorzaken

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Soms ben je alleen misselijk of heb je last van vermoeidheid. Maar het kan ook dat je verschillende symptomen tegelijk hebt. Zoals misselijkheid, duizelig en moe zijn. Waar ligt dat toch aan? Het kan dat je al een tijdje niks hebt gegeten. Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel waardoor je last krijgt van dit soort klachten. Maar er kan ook iets heel anders aan de hand zijn.

1. Dehydratatie: te weinig vocht drinken

Het advies is om 1,5 liter vocht per dag te drinken. Water is een goede keuze. Cafeïne zoals koffie of cola is minder geschikt, want cafeïne zorgt ervoor dat je meer moet plassen. Alcohol zorgt weer voor uitdroging van je lichaam. Het hangt er dus helemaal vanaf wat je precies drinkt, en welk effect het op je lichaam heeft.

Wanneer je vochtafdrijvende drankjes nuttigt, of te weinig drinkt, dan leidt dit tot uitdroging. Dit brengt verschillende klachten met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, maar ook van misselijkheid en duizeligheid. Daarnaast kun je van uitdroging ook moe worden.

Bij ernstige uitdrogingsverschijnselen krijg je te maken met verwardheid en een onregelmatige en snelle hartslag. Dit is zeker niet goed! Je kunt namelijk bewusteloos raken.

Het is belangrijk om elke dag voldoende te drinken. Gebruik eventueel flesjes van 500 ml en vul die met water. Wanneer je drie flesjes per dag drinkt, zit je goed. Bij ernstige uitdroging is een medische behandeling nodig.

2. Griep of virale infectie

Iedereen heeft wel eens last van griep of verkoudheid. Meestal begint dit plotseling. Je bent door iemand anders aangestoken, iets dat soms moeilijk te voorkomen is.

Griepsymptomen zijn duidelijk herkenbaar:

  • Een algemeen ziek gevoel
  • Keelpijn
  • Droge hoest
  • Hoofdpijn
  • Oude rillingen
  • Vermoeidheid
  • Duizelig
  • Koorts

Diarree, misselijkheid en braken komen voornamelijk bij buikgriep voor. Hierbij is je maag, of zijn je darmen, geïnfecteerd.

Griep gaat vaak binnen enkele dagen over. Maar bij een bacteriële infectie moet je behandeld worden met antibiotica.

3. Migraine met hevige aanvallen

In sommige families komt migraine vaker voor, waardoor het gedeeltelijk erfelijk is. Vrouwen hebben er wat vaker last van dan mannen. Maar wat is migraine precies? Dit is een aanval van hevige hoofdpijn. Zo’n aanval duurt een halve dag wat wel drie dagen.

Wat je ervan merkt is een bonzende hoofdpijn, meestal aan één kant van het hoofd. Veel mensen die last hebben van migraine ervaren ook klachten als misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Je kunt zelfs een aura zien, een soort oplichtende cirkel.

Helaas zijn er geen medicijnen die jou definitief van migraine afhelpen. Tijdens een aanval kun je wel pijnstillers gebruiken. Paracetamol, ibuprofen of naproxen werkt goed. Eventueel kun je aan de huisarts iets sterkers vragen.

4. Bloeddrukdaling (orthostatische hypotensie)

Ben je plots misselijk, duizelig en moe? Dit kan met een plotselinge daling van de bloeddruk te maken hebben. Zoiets gebeurt vooral bij het opstaan, bijvoorbeeld uit bed of uit een stoel. Verder kun jij je licht in het hoofd voelen. Wanneer je al wat ouder bent, heb je misschien angst om te vallen.

Een bloeddrukdaling komt ook voor als gevolg van hevig bloedverlies. In dit geval zijn de klachten veel ernstiger, en kun je buiten bewustzijn raken.

OMRON X3 Comfort Bloeddrukmeter

OMRON X3 Comfort Bloeddrukmeter

Microlife - BP B1 Classic

Microlife – BP B1 Classic

Zorg dat je voldoende vocht drinkt, waardoor de bloeddruk niet zo snel daalt. Verder is het belangrijk om de normale hoeveelheid zout binnen te krijgen. Tenzij je van de arts een zoutloos dieet moet volgen. In dat geval zal de arts iets voorschrijven, zodat je bloeddruk niet te snel daalt.

Voor mannen met orthostatische hypotensie is het beter om zittend te plassen, al helemaal ‘s nachts. Dit verkleint de kans op vallen.

Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor orthostatische hypotensie. Het is een kwestie van hiermee om leren gaan. De arts kan hier advies in geven.

5. Bloedarmoede door verschillende oorzaken

Wanneer er te weinig hemoglobine in het bloed zit, noem je dit bloedarmoede. Hierdoor kan het bloed te weinig zuurstof naar de lichaamscellen vervoeren. Dit brengt verschillende klachten met zich mee eens je merkt vooral dat je moe en duizelig bent. Maar je kunt ook misselijk worden.

Sommige patiënten hebben het gevoel dat ze flauwvallen. Of ze worden snel kortademig. In sommige gevallen kun je daadwerkelijk flauwvallen.

Waardoor ontstaat bloedarmoede? Dit heeft met een tekort van vitaminen en mineralen in het lichaam te maken. Het lichaam heeft vitamine B12, foliumzuur en ijzer nodig om hemoglobine te maken. Bij een korte aan deze stoffen kan er bloedarmoede ontstaan. Maar het komt ook bij overmatig bloedverlies voor. Bijvoorbeeld tijdens de menstruatie, of een trauma met hevig bloedverlies.

6. Stress en angst

Je bent misselijk en duizelig en moe tegelijk. Het is vaak lastig om de oorzaak op te sporen. Wanneer bovenstaande oorzaken niet op jou van toepassing zijn, dan kan het ook iets psychisch zijn.

Bij stress en angst krijg je last van zweten, koude rillingen, benauwdheid en soms ook hartkloppingen. Andere en meer milde symptomen zijn misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Je kunt ook een tintelend of doof gevoel in je handen of voeten ervaren. Zeker wanneer je angstaanval hebt.

Stress en angst lijken twee verschillende dingen. Maar angst is een normale reactie op stress. Natuurlijk kun je ook alleen stress of alleen angst hebben.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om met stress of angst om te leren gaan. Zorg dat je voldoende beweegt aan genoeg slaapt. Eet gezond en gebruik geen alcohol of drugs. Verder is het belangrijk om geen cafeïnehoudende drankjes zoals koffie, cola en energiedrankjes te nemen.

Denk ook aan voldoende ontspannen, want het vermindert de klachten van stress en angst. Wanneer je er te lang mee rond blijven lopen, is het beter om even langs de huisarts te gaan.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven