Amaryllisbol bewaren tot volgend jaar

Bijgewerkt: 26 september 2023

De Hippeastrum oftewel amaryllis is een populaire bloembol. Hij wordt veel als kamerplant verkocht. Er komen prachtige bloemen uit deze bol. Vaak wordt de bloembol na de bloei weggegooid. Niet nodig want een Amaryllisbol bewaren tot volgend jaar is zeker mogelijk. Zo zorg je ervoor dat je er jaar op jaar van kan genieten.

Bloembollen sterven niet af

De Amaryllis behoort tot de familie van de narcissen. In het voorjaar groeit de bloembol uit tot een prachtige bloem. Uiteindelijk is deze uitgebloeid en sterft af. Toch is het niet zo dat de bloembol ook sterft. Nee, de bloembol gaat in een slaaptoestand. Zo weet hij de winter te overleven. In het voorjaar komt er weer een nieuwe Amaryllis tevoorschijn.

Amaryllisbol bewaren tot volgend jaar

Een Amaryllis is niet goedkoop. Het is daarom een goed idee om de Amaryllisbol te bewaren tot volgend jaar. De vraag is hoe je dit doet zodat je volgend jaar ook weer mooie bloemen tevoorschijn ziet komen. Lees hieronder het stappenplan voor het bewaren van de Amaryllisbol.

Amaryllis Naranja | 1 stukĀ 

Het verwijderen van de steel

Is de Amaryllis uitgebloeid? Verwijder niet alleen de bloemen maar de gehele steel. Zijn er meerdere stelen aanwezig dan verwijder je die allemaal.

De Amaryllisbol bewaren

Nu is het belangrijk om de Amaryllisbol op de juiste manier te bewaren. Wanneer je dit verkeerd aanpakt dan kan de bloembol gaan schimmelen of juist ernstig uitdrogen. In beide gevallen zal de bol beschadigd zijn en het jaar daarop niet meer tot bloei komen.

Bewaar de amaryllisbol altijd op een vorstvrije plaats. De bloembol moet je in de grond bewaren. Gebruik hiervoor een bloempot met schone potgrond.  Geef de bol af en toe wat water. Houd er rekening mee dat een amaryllisbol die in rust is, weinig water nodig heeft. Toch moet je hem water geven om uitdroging te voorkomen. Geef ook zeker niet te veel water, daarvan gaat de bloembol schimmelen.

Na de winterperiode

In de maanden april of mei kan je de Amaryllisbol weer laten ontwaken. Dit doe je door de pot met bloembol op een zonnige en warme plek te zetten. Eventueel mag je de bloembol buiten in de tuin plaatsen.

Wanneer is de beste periode om de Amaryllisbol weer tot leven te brengen? Dit doe je wanneer er buiten geen nachtvorst meer aanwezig is, vaak eind april tot halverwege mei. Binnenshuis kun je de amaryllisbol natuurlijk eerder tot leven brengen.

Tip: geniet in de winterperiode van de Amaryllis kunstbloem. Zo heb je het hele jaar door de mooiste bloemen in huis.


Amaryllis van buiten naar binnen halen

Misschien heb je Amaryllis buiten in de tuin staan. Is dit het geval dan moet je hem in de herfst naar binnen halen. Je laat hem gedurende zes weken op kamertemperatuur drogen. Na deze periode plaats je de bloembol in de grond waarna je hem af en toe water geeft. Uiteraard bewaar je de bloembol binnenshuis, je kunt hem nu niet meer naar buiten doen.

Is het eenmaal voorjaar, dan behandel je de Amaryllisbol zoals hierboven staat aangegeven.

Wanneer de Amaryllisbol tussendoor toch gaat groeien

Je wil de Amaryllis overhouden (bewaren tot volgend jaar) en hebt bovenstaand stappenplan gevolgd. Heel soms komt het voor dat de Amaryllisbol toch gaat groeien. Wat moet je doen? Hier kun je vrij weinig tegen doen, de Amaryllis gaat zijn eigen weg. Wanneer er bladeren of stengels tevoorschijn komen is het belangrijk om voldoende water te geven, maar de grond moet niet drijfnat zijn.

Het kan dat de Amaryllis uiteindelijk weer een terugslag krijgt. Op dat moment kun je de stengels weer in zijn geheel weghalen waarna de bol alsnog in rust gaat.

Kan een Amaryllis zonder water?

Opvallend is dat een Amaryllisbol echt wel een tijd zonder water kan. Er zit namelijk heel veel kracht in de bloembol zelf. Hierdoor kun je de Amaryllisbol heel goed ter decoratie op een mooie schaal leggen, zonder dat hij water of aarde nodig hebt. Wel is het aan te raden om de bloembol van tevoren eerst een nacht in een emmer water te leggen en dan pas te decoreren.

Wil je de Amaryllis bewaren tot volgend jaar, dan is het niet verstandig om hem zonder aarde of water op een schaal te leggen. Beter kun je hem dan gewoon in een bloempot of bloembak plaatsen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven