Waarom is een boxspring zo duur?

Bijgewerkt: 12 september 2023

Het boxspringbed is een compleet slaapsysteem. Alle elementen zijn perfect op elkaar afgestemd. Wie een nieuwe boxspring koopt ontdekt dat het duurder is dan een normaal bed. Maar waarom is dit eigenlijk? Dit heeft enerzijds met de kwaliteit te maken. De meeste boxspringbedden bieden een uitstekende ondersteuning en een hoog slaapcomfort. Daarnaast hoef je geen losse onderdelen te kopen.

Dit is waar een boxspring uit bestaat

Vind je een boxspring duur? Eigenlijk valt dat wel mee. Dit komt omdat dit systeem helemaal compleet is. Je ontvangt niet alleen de bedframe en bedbodem maar ook het matras. Vaak zit er zelfs een topdekmatras bij.

Een vergelijking

Is een boxspring echt zo duur als je denkt? Laten we eens een goede vergelijking maken. We gaan op zoek naar een tweepersoonsbed met een breedte van 160 cm. De eisen zijn eenvoudig:

 • Goede bedbodem
 • Verend en ondersteunend matras

Het boxspring bed

Onderstaand boxspring bed voldoet aan alle eisen. Het is 160 cm breed, ik kern bestaat uit bonellvering (ondersteunend, verend en ventilerend) en er zit een topmatras bij. Bovendien heb je ook nog eens keuze uit 18 verschillende stoffen/kleuren.


Dit boxspring bed is verkrijgbaar voor (ongeveer) € 449. Oké het is niet van de allerhoogste kwaliteit, maar dit bed heeft toch een levensduur van zeker 15 jaar. € 449 lijkt duur, maar laten we dit eens vergelijken met een normaal bed.

Het standaard bed

Voor een goede vergelijking gaan we op zoek naar een standaard bed met eenzelfde kwaliteit. Onderstaand bed bestaat uit een metalen frame met een breedte van 160 cm. Dit kost (ongeveer) € 168. Een stuk goedkoper? Dat denk je maar, want je moet ook nog de bedbodem en het matras aanschaffen.


We doen er een standaard lattenbodem (€ 149) en een matras van gemiddelde kwaliteit bij (€ 189). Totaalprijs: € 506. En dan heb je nog geen topmatras.

Uit bovenstaande vergelijking kun je opmaken dat een boxspring helemaal niet duurder hoeft te zijn dan een normaal bed. Wanneer je voor eenzelfde kwaliteit gaat, ben je met een boxspring vaak goedkoper uit. Maar dit is iets dat veel mensen niet weten.

Je kunt het zo duur maken als je zelf wil

Het klopt dat sommige boxspringbedden meer dan € 2000 kosten. Er zijn zelfs modellen van meer dan € 5000. Dit is een flinke investering, maar is het waard? Het is niet zo dat alle duurste boxsprings het meest comfortabel liggen. Over het algemeen is een boxspring bed dat tussen de € 1000 en € 2000 kost, ook een prima keuze.

Dat een bepaald boxspring zo duur is, heeft vooral met het merk te maken. Het gaat in dit geval om grote en bekende merken die kwalitatieve materialen gebruiken. Maar het gebruik van kwalitatieve en duurzame materialen hoeft niet zoveel te kosten. Verschillende merken bewijzen dit.

Beste merk boxspring

Van een aantal merken is bekend dat ze op kwaliteit leveren. Hieronder een overzicht van de beste merken boxsprings.

 • Auping: een Nederlands merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en duurzaamheid.
 • Hästens: een Zweeds merk dat luxe boxsprings produceert, met de hand vervaardigd en gebruikmakend van hoogwaardige natuurlijke materialen zoals paardenhaar, katoen en wol. Z
 • Tempur: staat vooral bekend om zijn traagschuimmatrassen, maar ze bieden ook boxspringcombinaties aan.
 • Swissflex: een Zwitsers merk, staat bekend om zijn innovatieve slaapsystemen.
 • Jensen is een Noors merk dat bekend staat om zijn pocketveringssystemen en boxsprings.
 • Vispring is een Brits merk dat hoogwaardige boxsprings en matrassen produceert, vaak met behulp van natuurlijke materialen zoals wol en zijde.
 • Sealy is een wereldwijd bekend merk dat boxsprings en matrassen produceert.
 • Eastborn is een Nederlands merk dat betaalbare boxsprings en matrassen aanbiedt met een goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Avek is ook een Nederlands merk dat boxsprings en matrassen produceert met aandacht voor kwaliteit en duurzaamheid.

Van bovenstaande merken is bekend dat ze een goede kwaliteit bieden. Elk merk heeft zijn specifieke kenmerken. Vispring staat bekend om vakmanschap en comfort. Tempur om de boxsprings met drukverlagende eigenschappen en ondersteuning. Terwijl Hästens weer uitblinkt in uitzonderlijk comfort en duurzaamheid.

Hoeveel kost gemiddeld een goede boxspring?

Tegenwoordig koop je een tweepersoons boxspring vanaf € 400. Maar het is niet aan te raden om voor een spotgoedkoop model te gaan. Het comfort kan goed zijn, maar je levert toch op kwaliteit en duurzaamheid in. Bedenk dat een kwalitatieve boxspring een levensduur heeft van wel 25 jaar. Een goedkope boxspring gaat tussen de 10 en 15 jaar mee. Maar er zijn ook gevallen bekend waarbij het goedkope bed na 7 jaar vervangen moest worden.

Wil je een goede boxspring, dan is een aanschafprijs tussen de € 1000 en € 2000 heel reëel. Ga je voor een zeer goede kwaliteit dan moet je rekenen op een prijs die tussen de € 2000 en € 4000 ligt. Deze prijzen gelden voor tweepersoons boxsprings.

Een éénpersoons boxspring is goedkoper. Maar het is niet zo dat hij de helft goedkoper is dan een tweepersoons boxspring. Een reële prijs voor een goede boxspring voor één persoon is:

 • € 280 – € 450 voor een goede kwaliteit
 • € 180 – € 280 voor een lage kwaliteit

Houd er wel rekening mee dat eenpersoons boxsprings niet zo makkelijk verkrijgbaar zijn. Vaak worden ze als tweepersoonsbed verkocht.

Wanneer het bed aan vervanging toe is

Een kwalitatieve boxspring gaat makkelijk 25 jaar lang mee. Maar dan gaat het alleen om de onderkant, ook wel box genoemd. Het matras dat hier bovenop ligt wordt meer belast. Hierdoor heeft het een levensduur van 7 jaar tot 15 jaar. Een en ander is afhankelijk van de kwaliteit.

Veel mensen die merken dat hun boxspring versleten is, kopen een geheel nieuw bedsysteem. Maar dit is helemaal niet nodig. Meestal is alleen het matras aan vervanging toe. Wanneer een nieuw matras op het bed ligt en het blijft doorzakken of er ontstaan bobbels, dan ligt het toch aan de bedbodem (box).

Het is vaak lastig om een los boxspring matras te kopen. Dit komt omdat deze gestoffeerde matrassen alleen in combinatie met de box verkocht worden. Maar je kunt nagenoeg elk matras op de box oftewel de bedbodem leggen. Een pocketvering matras, traagschuim matras, koudschuim matras of een latex matras is een zeer geschikte keuze. Dit soort matrassen combineert prima met de bodem.

De hoes van een gestoffeerde boxspring matras

De betere boxspring matrassen zijn voorzien van een afneembare hoes. Is het matras aan vervanging toe? Dan hoef je alleen maar de hoes van het oude matras af te halen. Koop vervolgens een goed matras dat bij je boxspring past. Doe hier de gestoffeerde hoes overheen, en je hebt weer een geheel nieuwe combinatie.

Een losse matrashoes kopen

Misschien is de matrashoes versleten. Koop dan gewoon een nieuwe losse matrashoes. Deze hoezen zijn geschikt voor boxspringbedden. Niet alleen geschikt voor het vervangen van een versleten matrashoes, maar ook handig om je matras van een nieuwe kleur te voorzien. Voor een losse matrashoes betaal je tussen de € 70 en € 85, afhankelijk van kwaliteit, kleur en afmeting.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven