Vocht in je knie na een val? Dit staat je te wachten

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Heb je last van vocht in de knie na een val? Helaas komt het vaker voor dan je denkt. Door aanwezig vocht zwelt de knie op en voelt pijnlijk, stijf of strak aan. Gelukkig is het vaak niet ernstig en verdwijnt het vocht vanzelf. Toch kun je iets doen om dit proces te versnellen.

Vocht in de knie is normaal

Voordat je denkt dat vocht in de knie na een val absurd is: iedereen heeft vocht in zijn knie. Dit vocht moet echter niet de overhand nemen. Weet je waarom er vocht in je knie zit? Dit is een smeringsmiddel. Het is bedoeld om het gewricht goed te smeren en hiermee te laten werken.

Meer vocht in de knie dan normaal is vervelend en kan je aardig in je bewegingen beperken.

Meer vocht na een valpartij

Bij een val waarbij je op de knie belandt ontstaat er letsel in of rondom het kniegewricht. Als gevolg hiervan gaat de knie meer vocht produceren. Overigens ontstaat er niet alleen vocht in de knie na een val maar kan dit ook door te lang wandelen of intensief hard lopen ontstaan. Er ontstaan dan kleine letsels met vochtophoping en in de knie.

Vocht in de knie noem je ook wel knie effusie. Hier horen bepaalde symptomen bij.

Symptomen vocht in knie na val

Hoe herken je vocht in de knie? Allereerst zal de knie dikker zijn (opzwellen). Wanneer dit bij één knie gebeurt dan zie je een duidelijk verschil tussen beide knieën. De ene is normaal en de ander ziet er een stuk dikker uit.

Door een teveel aan vocht wordt het lastig om de knie te buigen. Vaak lukt het nog wel om, zij het met moeite, het been in een stand van 90° te zetten. Dit is de positie waarbij je zit. Verder buigen wordt lastiger en kan zelfs pijn doen.

Overigens kan ook een minimale belasting al pijnklachten opleveren. Denk hierbij aan staan en lopen. De pijn is voelbaar aan de voorkant, zijkant of achterkant van de knie (de knieholte). De meest voorkomende symptomen zijn:

  • zwelling
  • stijfheid
  • pijn
  • roodheid

Is een teveel aan vocht ernstig?

Op zich is vocht in de knie na een val in veel gevallen niet ernstig. Het gewricht herstelt de schade waarna het vocht verdwijnt. Over het algemeen duurt dit tot enkele weken.

Vocht kan echter ook een teken van onderliggend letsel zijn. Denk hierbij aan artrose. Dit wordt ook wel aangemerkt als gewrichtsslijtage maar dit klopt feitelijk niet. Artrose is namelijk een verandering in het gewricht waarbij het kraakbeen dunner wordt. Vooral bij het ouder worden is de kans op artrose groter.

Na een val en beschadiging van de knie loop je ook een groter risico op het ontwikkelen van artrose. Je moet echter bedenken dat artrose niet van de een op de andere dag ontstaat. Het verdwijnen van het kraakbeen neemt tientallen jaren in beslag. Uitgezonderd agressieve artrose.

Behandeling van vocht in de knie

Het is niet altijd nodig om met vocht in de knie naar de huisarts te gaan, tenzij er veel pijn optreedt. De beste behandeling bestaat uit een combinatie van rust en oefeningen. Het is namelijk belangrijk om ondanks vocht in de knie na een val toch te blijven bewegen. Vocht in de knie is vaak een ontstekingsreactie. Het helpt om dagelijks een ibuprofen gel op de pijnlijke plek aan te brengen.

Bij een verzwakte knie is het raadzaam om fysiotherapie/fitness te volgen. Dit versterkt de spieren rondom de verzwakte knie. Hierdoor krijgt het kniegewricht meer steun en zal minder snel vocht in de knie optreden.

Soms moet overtollig vocht verwijderd worden. Hierbij wordt het vocht middels een spuit afgezogen. Bij een ontsteking dient de arts een corticosteroïde injectie toe. Dit vermindert pijn en zwelling. Voor mensen met artrose kan dit ook goed helpen. Toch is het belangrijk om te weten dat regelmatig gebruik van corticosteroïde injecties tot een versnelling van kraakbeenafbraak kan leiden.

Wat je nog meer kunt doen

Heb je vaak last van vocht in de knie? Wanneer dit niet na een val ontstaat maar spontaan dan is er waarschijnlijk meer aan de hand van. Artrose is soms op een röntgenfoto zichtbaar. Maar vocht in de knie kan ook door overgewicht ontstaan. Probeer in dit geval af te vallen.

Een kniebrace biedt stabiliteit aan het kniegewricht. Ideaal voor mensen met een zwakke knie, artrose maar ook bij het beoefenen van sporten en zelfs bij normaal wandelen.

Bij een gevoelige knie is het beter om diepe kniebuigingen te vermijden. Dit betekent niet te diep hurken en ook liever niet op de knieën zitten. Kies een aangepaste sport die zo min mogelijk van het kniegewricht vraagt. Vermijd in ieder geval sporten als voetbal, skiën, squash, volleybal en andere sporten waarbij je snel moet springen en draaien.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven