Puist onder oksel, je zal het maar hebben

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Heb je last van een puist onder je oksel? Voor jezelf ziet dit er niet fraai uit, gelukkig merken anderen het zelden op. Helaas kan de puist onder de oksel wel flink pijn doen of irriteren. De vraag is of het hier wel om een puist gaat en hoe je ervan af komt.

Een puist herkennen

Een puist onder de oksel is vaak goed herkenbaar. Je ziet een bultje op de huid. Afhankelijk van het type heeft de puist een rode kleur met soms een wit puntje. Een onderhuidse puist vertoont nooit een wit puntje maar alleen een bultje.

Heb je een puist onder de oksel opgemerkt, dan zal deze soms ook pijn doen. Niet alleen wanneer je erop drukt maar ook wanneer je erlangs schuurt. Dat is nu net het probleem met een puistje onder de oksel: je beweegt je arm heel veel waardoor je continu langs de puist schuurt.

Puist onder oksel: de oorzaak

Puisten ontstaan natuurlijk niet zomaar. Kleine puistjes in het gezicht hebben vaak met hormoonveranderingen te maken. Maar een puist onder de oksel heeft toch een andere oorzaak.

In veel gevallen gaat het hier om een steenpuist. Hierbij raakt een haarzakje diep in de huid ontstoken. Een steenpuist is duidelijk zichtbaar als een rode zwelling met een puskop in het midden. De oorzaak voor een steenpuist is een beschadigde huid, schurende kleding maar ook wanneer een haarzakje verstopt raakt.

Scheer je regelmatig de oksels? Dan is de kans groot dat je hierbij de huid beschadigt. Wanneer bacteriën in het haarzakje terechtkomen dan veroorzaken ze een ontsteking. De pus die zich hierbij vormt wordt uiteindelijk omhooggeduwd. Tip: liever ontharen dan scheren.

Philips Lumea Prestige ontharingsapperaat

Philips Lumea Prestige 8000

Fabels over puisten onder de oksel

Er wordt wel eens beweerd dat puisten ontstaan door het eten van vette voedingsmiddelen of chocolade. Dit zou dan voornamelijk acne in het gezicht veroorzaken. Fabel! Acne ontstaat niet door voedingsmiddelen maar wel door een slechte hygiëne.

Een puist onder de oksel ontstaat dus ook niet door voeding. Kan deodorant puisten onder oksels veroorzaken? Nee, dit is niet het geval. Tenzij het om een allergische reactie op deodorant gaat.

Gebruik je een deoroller en deel je deze met anderen? Wanneer de ander drager is van de stafylokokkenbacterie dan kan deze via de deoroller jou op zal terechtkomen. Wanneer je hier net een wondje hebt dan kan er een steenpuist ontstaan.

Puist onder oksel & pijn

Normaal doet een puist niet echt pijn. Maar wanneer de puist onder je oksel wél pijn doet dan gaat het waarschijnlijk om een steenpuist. Een pijnlijke puist onder de oksel kan ook duiden op een zweetklierenontsteking. Dit noem je ook wel hydradenitis.

Bij een zweetklierontsteking zijn de zweetklierenkus, talgkliertjes en haarzakjes ontstoken. Het vervelende is dat deze ontsteking telkens terugkomt. Dit soort ontstekingen komt het vaakst onder de oksels of in de liezen voor. Daarnaast ook onder de borsten of in de nek. Allemaal plekken waar je snel zweet.

Een zweetklierontsteking is chronisch, dit betekent dat je er niet zomaar vanaf komt. Het komt gelukkig niet vaak voor, bij ongeveer 1% van de bevolking. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen.


Kenmerken van een zweetklierenontsteking

Hoe ziet deze ontsteking er uit? Je ziet kleine zwellingen die pijnlijk aanvoelen. Je hebt dus meerdere puisten onder de oksel of oksels. Soms wordt de zwelling groter en vormt zich een holte gevuld met pus. Wanneer deze zwelling opengaat dan komt de pus naar buiten.

Gelukkig is hydradenitis niet besmettelijk voor anderen. Wel is het belangrijk om de ontstoken plek niet aan te raken. Draag verder niet schurende kleding. Was dagelijks het lichaam met water en zeep en droogt het daarna goed af. Bij pijn kun je paracetamol nemen. Soms helpt een speciale antibioticalotion om het aantal ontstekingen terug te brengen. Deze lotion is via de huisarts verkrijgbaar.

Fibroom onder oksel

Fibromen komen vaker voor onder de oksel, maar ook in de liezen, de hals of op plekken waar veel wrijving ontstaat. Een fibroom is een steelwratje. Dit is een goedaardig huidgezwel dat ook al bekend staat onder de benaming wild vlees.

Een fibroom onder de oksel of elders op het lichaam ontstaat waarschijnlijk door hormonen of overgewicht. In veel gevallen is de oorzaak niet bekend. Fibromen zijn niet besmettelijk voor anderen. Helaas gaan deze steelwratten niet vanzelf weg.  In de loop der jaren kunnen er zelfs meer bijkomen.

Wanneer ze erg in de weg zitten dan kunnen fibromen onder plaatselijke verdoving weg worden geknipt. Dit gebeurt met een steriel schaartje, daarna wordt de huid dicht gebrand. Ook een CO2 laser is een veelvoorkomende behandelmethode.

Een onderhuidse steenpuist

Een puist onder de oksel kan in veel gevallen om een steenpuist gaan, maar soms is het een onderhuidse steenpuist. Je voelt (en ziet) dan een harde en rode onderhuidse plek. Wanneer je hierop drukt dan voelt de puist zo hard als steen aan, vandaar de benaming steenpuist.

Bij een onderhuidse steenpuist is er geen puskop zichtbaar. Wanneer de steenpuist rijp wordt dan kan er ineens wel een puskop bovenop de puist verschijnen. Een onderhuidse steenpuist verandert dan in een normale steenpuist. Voor behandeling: zie hierboven bij steenpuisten.

Knobbeltje in de oksel: kanker

Geen puist onder de oksel maar wel een knobbeltje voelbaar? Houd dit goed in de gaten. Wanneer het knobbeltje of de verdikking na vier weken nog niet weg is, ga dan langs de huisarts. Dit kan namelijk een teken van kanker zijn, al kan het ook een heel andere oorzaak hebben.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven