Bultje op vinger – verschillende oorzaken

Bijgewerkt: 10 februari 2023

Een knobbel of bultje op vinger heeft verschillende oorzaken. Het kan om een goedaardige huidtumor, een huidziekte of gewrichtsaandoening gaan. De symptomen zijn erg wisselend en variëren van pijn of jeuk tot een brandend gevoel. In dit artikel vind je meer informatie over een bultje op een of meerdere vingers, de oorzaken en behandeling.

Synoniem bultje op vinger

Een bultje op de vinger wordt ook wel een knobbel of knobbeltje op de vinger genoemd. In veel gevallen gaat het hier om een tijdelijke knobbel op verdikking, dat binnen enkele dagen tot weken verdwijnt. Blijft het bultje langer dan 3 weken aanwezig, dan is er mogelijk sprake van een onderliggende aandoening of ziekte.

Voor de behandeling van gewone wratten op handen en voeten

Oorzaken knobbel of bobbel op vinger

Waardoor wordt een bultje veroorzaakt? In veel gevallen heeft het een onschuldige oorzaak. Behandeling is dan niet nodig. Bij ernstige oorzaken is het belangrijk om een diagnose te stellen en behandeling te starten. Hieronder de meest voorkomende oorzaken voor een bultje op de vinger.

Wrat (besmetting met een virus)

Wratten komen vaak op de handen en voeten voor. Het is een onschuldige aandoening die wordt veroorzaakt door een virus. Er ontstaat een bultje dat hard en ruw aanvoelt. Grote wratten kunnen het uiterlijk van een bloemkool krijgen. Het virus is besmettelijk. Bij de aanwezigheid van één wrat, kunnen er vaak meerdere verschijnen.

Behandeling van wratten is in veel gevallen niet nodig. De wrat verdwijnt vanzelf, dit kan echter tot een jaar of langer duren. Wanneer de wrat pijnklachten of cosmetische klachten veroorzaakt, is behandeling zeer eenvoudig. Er zijn diverse thuismiddelen verkrijgbaar die wratten in korte tijd verwijderen. In veel gevallen is één tot enkele behandelingen voldoende.

Deze producten zijn geschikt voor kinderen en volwassenen. Lees vooraf de gebruiksaanwijzing.

Blaar op de vinger

Een blaar wordt ook wel wrijvingsblaar genoemd. Een blaar op de vinger ontstaat door tuinieren, het hanteren van gereedschap, sporten of andere activiteiten. Bij een blaar is de uitgang intact en bevindt zich vocht onder het bultje. Soms is er sprake van een bloedblaar. Een blaar kan erg pijnlijk zijn.

Bij een gesloten blaar is het mogelijk om deze door te prikken. Dit mag echter alleen gebeuren wanneer de blaar echt hinderlijk is. In andere gevallen is het beter om de blaas steriel af te dekken. Bij doorprikken maak je gebruik van een steriele naald of speciaal bloedlancet. Prik altijd zo dicht mogelijk tegen de huid aan twee kanten de blaar door. Dek de blaar daarna steriel af. Blarenpleisters verlichten de pijn, zonder dat deze worden doorgeprikt.

Insectenbeet (muggen, vlooien, bedwantsen etc)

Vooral in de nachtelijke uren worden we geplaagd door verschillende insecten. Insectenbeet veroorzaakt jeuk, pijn en een plaatselijke zwelling. Dit kan overal op het lichaam voorkomen, maar wordt het vaakst op de handen, armen, benen en in het gezicht gezien. Veel voorkomende bijtende of stekende insecten zijn muggen, steekvliegen, vlooien, wespen en bijen. Daarnaast zijn dazen (paardenvliegen) erg hinderlijk. Ook mieren en teken kunnen bijten.

Het bultje op vinger (of ergens anders) verdwijnt binnen enkele dagen. Een vastzittende teek moet direct verwijderd worden. Dit kan het beste met een tekentang.

Ontstaat er na een insectenbeet een allergische reactie zoals benauwdheid of huiduitslag verspreid over het lichaam? Neem dan direct contact op met een arts.

Goedaardige cyste (onderhuids knobbeltje)

Een cyste is een met vocht gevulde holte. Deze kan overal onder de huid voorkomen. Soms ontstaat het vanuit de peesschede of het gewrichtskapsel. Cysten worden vaak veroorzaakt door infecties of erfelijke aanleg. Soms is er sprake van een tumor.

In sommige gevallen verdwijnt een cyste vanzelf. Is dit niet het geval, dan wordt deze chirurgisch verwijderd.

Bultje op vinger door artritis en artrose

Artritis valt onder de reumatische aandoeningen. Dit is een auto immuunziekte waarbij het weefsel op gewrichten wordt aangetast. Meestal is artritis herkenbaar aan een rode huid, pijn en ontstekingen. Soms ontstaat er een bultje of knobbel onder de huid. Voor patiënten met artritis is het belangrijk om te blijven bewegen. Daarnaast verminderen NSAD’s de pijn.

Soms schrijft de arts DMARD’s voor, die zorgen voor een minder snelle slijtage of beschadiging van de gewrichten.

Artrose is slijtage van het kraakbeen van de handgewrichten. Bekende verschijnselen zijn stijfheid en pijn in de vingers, duim of pols. Er groeit soms wat extra bot aan, waardoor er een knobbel op de vinger of aan de randen van de vingergewrichtjes ontstaat.

Artrose komt vaker voor bij mensen vanaf 45 jaar. Pijnstillers kunnen helpen. Soms geeft de arts een corticosteroïd injectie, wat de ontsteking in het gewricht remt.

Goedaardige en kwaadaardige tumoren

Verschillende tumoren zijn zichtbaar als een bultje op de vinger. Fibromen zijn steeltjesgezwellen die vaak door wrijving ontstaan. Een fibroom wordt ook wel wild vlees of steelwratje genoemd. Het is een goedaardige huidtumor die bij ruim 25% van de bevolking voorkomt

 Het is niet altijd duidelijk waarom deze gezwellen ontstaan. Mogelijk heeft het te maken met hormonen, overgewicht of wrijving. Het veroorzaakt in de meeste gevallen geen pijn maar is wel ontsierend. Het is niet verstandig om wild vlees weg te knippen. De arts of dermatoloog kan een fibroom met een soort stikstof aanstippen.

In zeldzame gevallen is er sprake van kanker. Er ontstaat dan een knobbel of bultje op de vinger. Deze voelt stevig aan. Er zijn niet altijd pijnklachten aanwezig, dit is vaak pas in een later stadium het geval. Bij verdachte bultjes of vlekken op de huid is het belangrijk om dit door een arts te laten onderzoeken.

Een likdoorn of eksteroog komt vaak aan de voet en minder vaak aan de hand. Wanneer het aan de hand voorkomt dan bevindt de eksteroog zich tussen de vingers. Dit is namelijk de plek waar wrijving regelmatig voorkomt. Een eksteroog is pijnlijk, rond, schilferend met in het midden een zwart puntje. Dat zwarte puntje is de eigenlijke likdoorn of de eeltpit.

De likdoorn voelt aan hard aan, wanneer deze langer bestaat kan het een soort bultje worden. Wanneer je een bultje aan de vinger hebt en deze heeft in het midden een zwart puntje dan zou het zomaar om een eksteroog kunnen gaan.

Met een speciale likdoornpleister is dit zelf te behandelen. Ook is het mogelijk om een wam bad met wat soda te nemen. Hierdoor wordt de huid zachter en is het makkelijker om met behulp van een puimsteen de likdoorn weg te halen. De (medisch) manicure kan de eeltpit ook uitlepelen.

Overige oorzaken van bultjes

Er zijn nog veel meer oorzaken voor een bultje of knobbel op de vinger. Dit zijn onder andere eczeem, een allergische reactie of een huidinfectie. Het kan ook om schurft of eelt gaan.

Wanneer naar de huisarts?

Ontstaat er plotseling een bultje en is de oorzaak onbekend? Binnen twee tot drie weken moet het bultje weg zijn. Is dit niet het geval, wordt het groter of komen er meerdere bultjes bij, breng dan een bezoek aan de huisarts.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven