Gevolgen slapen met sokken

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Lekker met je sokken in bed, zo krijg je nooit koude voeten. Er zijn voor- en tegenstanders van slapen met sokken. Zo zou het niet alleen warme voeten met zich meebrengen, maar ook slecht voor de ogen. Wel of geen bedsokken dragen en hoe zit het eigenlijk met baby die de sokjes aanhoudt? Alle feiten en fabels op een rij, zodat jij straks met een gerust hart kan gaan slapen.

Gewone sokken of bedsokken

Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen: koude voeten. Dit heeft te maken met hormonen en de vetverdeling. Het lichaam wil de belangrijkste lichaamsdelen en organen warm houden. De voeten ‘hangen’ hier een beetje bij en zullen als laatste wat warmte ontvangen. Bovendien zijn vrouwen ook nog eens gevoeliger voor temperatuurverschillen, waardoor de voeten (en handen) sneller koud aanvoelen. Vervelend, want met koude voeten slapen kan de nachtrust verstoren.

Nooit meer met koude voeten slapen? Wie zijn of haar sokken aanhoudt, merkt dat de voeten minder snel afkoelen. Normale sokken volstaan prima, speciale bedsokken zijn nóg beter.

Wat zijn bedsokken eigenlijk? Bedsokken zijn voorzien van isolerende luchtkamertjes. Deze houden de warmte beter vast, en dat voel je. Echte bedsokken zijn zeer zacht, voelen comfortabel aan en mogen niet knellen.

Sokken in bed en wintertenen

Wintertenen of wintervoeten wordt ook wel perniones genoemd. De kleine bloedvaten in de huid reageren abnormaal op koude. Terwijl de grote bloedvaatjes bij koude gaan vernauwen om zo warmte vast te houden, doen de kleine bloedvaatjes precies het tegenovergestelde. Ze gaan verwijden, waardoor de huid paarsrood kleurt.  Symptomen zijn jeuk, een tintelend gevoel en een lichte tot felle pijn. De symptomen nemen af zodra de omgevingstemperatuur warmer wordt.

Krijg je wintertenen wanneer je met sokken aan slaapt? Nee, dit is zeker geen veroorzaker. Wat wintertenen wel veroorzaakt, is niet goed bekend. Uitlokkende factoren zijn gebruik van bepaalde medicijnen, aanleg, een slechte bloedsomloop en het dragen van te strakke kleding. Heb je last van wintertenen, dan kan het juist lekker zijn om met sokken te slapen. Wel is het belangrijk om te kiezen voor speciale bedsokken: deze hebben geen knellende rand.

Dus: er zijn geen gevolgen voor slapen met sokken aan. Gewoon lekker doen.

Bedsokken kopen

Wil je met sokken slapen, kies dan het liefst voor bedsokken. Deze houden je voeten heerlijk warme en hebben een losse bovenkant, waardoor deze niet knellen. Belangrijk, want de bloedtoevoer naar de voeten toe moet voldoende blijven.

Is slapen met sokken slecht voor de ogen?

Waar het verhaal vandaan komt is onbekend, maar je sokken aan in bed zou slecht zijn voor de ogen. Dit soort gevolgen hoef je niet te geloven. Het is belangrijk dat je lichaamstemperatuur tijdens de slaap constant blijft. Dit betekent een iets lagere lichaamstemperatuur dan overdag, terwijl de huid wel warm is.

Inslapen met je sokken aan bevordert de nachtrust zelf. Met koude voeten slapen betekent dat je lichaam meer bezig is met het reguleren van de temperatuur, dan met herstel van het lichaam. Hierdoor wordt je minder uitgerust wakker.

Vermoeidheid leidt tot concentratieproblemen en ja.. mogelijk ook wat slechter zien. Oververmoeidheid kan er namelijk voor zorgen dat je onscherp gaat zien. Indirect is dit zeker niet slecht voor de ogen. Tenzij je partner zijn sokken in jouw ogen steekt.

Baby met sokjes laten slapen

Voor baby’s is slapen met sokjes aan heel normaal. Er zijn maar weinig ouders die de sokjes bij hun baby uitrekken; meestal doet baby dit uiteindelijk zelf. Hierdoor raken er ook heel wat babysokjes kwijt.

Is het slecht om baby met sokken te laten slapen? Nee, niet echt. Het babylichaam heeft meer moeite om op temperatuur te blijven. De meeste warmte gaat via het hoofd verloren. Dat is ook de reden dat bij pasgeboren baby’s een mutsje wordt aangeraden. De wat oudere baby kan wel zelf de sokjes uittrekken en deze in de mond stoppen. Misschien niet zo hygiënisch wanneer er huisdierharen aan de sokjes kleven.

Speciaal voor kinderen zijn er eendelige pyjama’s inclusief sokjes (voeten) verkrijgbaar. Hierbij blijven de voeten heerlijk warm. Ideaal tijdens de koudere maanden. Deze speciale pyjama’s worden voor baby’s ook wel een boxpak genoemd. Hier vind je een aantal van deze leuke boxpakjes:

Een onesie is eigenlijk een vrolijk huikspak, maar wordt ook veel als pyjama gebruikt.

Af en toe ook zonder sokken naar bed

Geef de voeten af en toe de kans om te luchten. Dit betekent ook eens een nachtje zonder sokken naar bed. Voeten die nooit kunnen luchten krijgen sneller te maken met schimmels. Dit komt doordat de voeten en tenen de lang vochtig blijven, vaak als gevolg van zweten.

Slapen met sokken: haram of niet?

Haram is datgene wat volgens de Islam niet is toegestaan. Is slapen met sokken haram? Volgens velen wel: moslims mogen dus niet met sokken slapen. Wel is het verstandig om slippers aan te doen wanneer je naar het toilet moet. Ondanks dat in bed sokken aan haram is, doen velen het toch. Het is immers niet prettig om met koude voeten te gaan slapen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven