Bijzondere babynamen: Fae en Alie (en nog meer)

Bijgewerkt: 25 februari 2024

De meest populaire babynamen zijn Noa en Emma. Er zijn een aantal bijzondere babynamen die je vrij weinig tegenkomt. Fae en Alie zijn twee prachtige namen met een achterliggende betekenis. Bekijk de betekenis van deze namen. Daarnaast geven we je informatie over de oorsprong van de naam en hoe populair deze is. Misschien noem jij jouw toekomstige zoon of dochter wel Fae of Alie. Wij zeggen: doen.

Babynaam Fae

Fae is een hele mooie naam voor meisjes. Het is een Engelse naam. Dit betekent echter niet dat de naam niet in andere landen voorkomt. In Nederland krijgen jaarlijks tussen de 5 en 15 pasgeboren meisjes de naam Fae.

Betekenis van de naam Fae

Wat betekent Fae eigenlijk? Deze naam is afgeleid van het woord fee. We weten natuurlijk allemaal wat een fee is. Dit is een mythisch vrouwelijk wezen. De fee staat bekend om haar schoonheid en brengt geschenken voort. Ze kan toveren en wensen vervullen. De fee heeft ook invloed op de toekomst. Is Jouw dochtertje net zo mooi en heeft ze jouw diepste wens vervuld, dan moet ze wel Fae heten.

Fee is ook een vergoeding die banken ontvangen voor bepaalde diensten. We gaan er maar even vanuit jij jouw kindje niet naar deze financiƫle vergoeding noemt.

De naam Fae heeft nog een betekenis, namelijk vertrouwen. Met vertrouwen wordt bedoeld dat we ervan uit gaan dat de ander eerlijk is. Wie de naam Fae draagt zal zeker eerlijk overkomen.

Hoe populair is de babynaam Fae?

Benieuwd hoe populair Fae als babynaam is? In 2008 werden 9 meisjes met deze naam geboren. In 2010 waren dit 10 meisjes. In 2011 was de naam Fae iets minder populair, toen kregen 7 meisjes deze naam. Geef jij je dochter de naam Fae, dan is deze vrij zeldzaam. De kans dat je een ander kind met dezelfde naam tegenkomt, is vrij klein.

Soortgelijke namen

De naam Fae klinkt als Fe of Fee. Ook Fay lijkt erop. Fee heeft als betekenis eerlijk of met witte haren. Vooral in Vlaanderen is dit een geliefde meisjesnaam. Fay heeft als betekenis geloof of vertrouwen, afkomstig van het Engelse Faith. Andere namen die sterk op Fae lijken zijn Rae, Mae en Jae. Zoek je een populaire babynamen die met de f begint? Dan kom je uit op Fleur.


Babynaam Alie

Wat is de Alie betekenis? Alie is een naam voor zowel jongens als meisjes. In Nederland zijn het voornamelijk meisjes die deze naam krijgen. In Engeland en Wales is de naam populair onder babyjongetjes. Zelden krijgt een Nederlands jongetje de naam Alie. Mocht dit wel het geval zijn, dan wordt dit ook wel geschreven als Ali.

Herkomst van de naam Alie Betekenis

Alie is een typische Arabische naam. De betekenis van de naam Alie is knap of nobel. Deze naam moet niet verward worden met Allie, dat met dubbel l wordt geschreven. Allie is een Engelse naam, ook weer voor zowel jongens als meisjes. De naam Allie betekent aantrekkelijk of waardevol.

Dan hebben we ook nog de naam Ali. Deze naam betekent van nobele afkomst. Ook nu weer een Arabische naam voor zowel jongens als meisjes. De naam Ali is in Belgiƫ populairder dan in Nederland. Het zijn voornamelijk jongens die deze naam krijgen.

Zo populair is de naam Alie

De Alie betekenis is redelijk uniek. In 2014 kregen 20 Nederlandse jongens de naam Alie. In datzelfde jaar werd de naam aan 25 meisjes gegeven. In 2016 was deze naam een stuk minder populair. Er werden toen slechts 3 meisjes met deze naam geboren. Opvallend was dat geen enkel jongetje deze naam kreeg.

Andere namen die op Alie lijken

Er zijn nog andere namen die sterk op Alie lijken. Dit zijn onder andere Alle, Aliyah en Alize. Toch liever een andere jongensnaam die begint met de a? De naam Adam komt voor in de top 20 meest populaire babynamen. Voor een meisje is dit de naam Anna.

De meest rare babynamen

Ieder jaar weer duiken erin aantal opvallende babynamen op. We hebben over de afgelopen jaren een aantal creatieve babynamen verzameld. Raar maar waar: er zijn echt ouders die hun kind deze naam geven:

Voor een jongen:  Goodluck, Price, Stoer, Helder en November. Dan kwamen we ook nog de jongensnamen Islam en Homayoon tegen. Kun je deze naam uitspreken: Chukwukadibie? De meest aparte jongensnaam vonden we toch wel Toefail, afgeleid van het Engelse to fail.

Ook meisjes krijgen soms wel heel aparte namen. Wat dacht je van Peaches, Lovely-Faith of Nice. Ook namen als Eh, Tsz en Nma zijn wel heel apart. Je zal als meisje maar Elgftheria of Zikoranaudodimma heten. Mocht de uitspraak al moeilijk zijn, het spellen zal helemaal een probleem worden!

Bovenstaande namen zijn door de Nederlandse Sociale Verzekeringsbank geregistreerd. Ieder jaar weer komt de SVB met een nieuwe lijst van babynamen uit. Hier vind je niet alleen de meest populaire jongens- en meisjesnamen maar ook bijzondere en aparte namen.

Wist je trouwens dat de ambtenaar van de burgerlijke stand uiteindelijk bepaalt of een babynaam is toegestaan? Zo mag een voornaam niet ongepast zijn. Ook mag de baby geen spottende naam krijgen en moet de naam uit bepaalde tekens bestaan. Je kunt dus niet zomaar een willekeurige babynaam aan je kindje meegeven.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven