Innestelingsbloeding van 4 dagen

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Heb je een innestelingsbloeding die 4 dagen duurt, of is het toch een menstruatie? Het is vaak lastig om te bepalen hoe lang een innestelingsbloeding duurt. Gemiddeld kun je rekenen op één tot twee dagen. Bij de aanwezigheid van oud bloed kan dit langer duren. We laten je zien hoeveel dagen deze bloeding duurt.

Dit is een innestelingsbloeding

Bij de innesteling van een bevruchte eicel kan er een bloeding optreden. Na de bevruchting van de eicel wordt deze richting de baarmoeder getransporteerd. Dit doet de eicel niet zelf, ze heeft immers niks om zich voort te bewegen. Het transport richting baarmoeder gebeurt door de beweging van trilharen in de eileider in combinatie met de vloeistofstroom.

Tijdens het transport begint de celdeling. Iedere 16 tot 20 uur deelt de cel zich. Op de vijfde dag bestaat de eicel uit 32 cellen, we spreken dan ook wel van een zygote. Rond de 9e dag nestelt het embryo zich in de baarmoederwand. Soms komt het embryo al eerder in de baarmoeder aan. Zolang het nog niet klaar is voor de innesteling, blijft het hier rondzweven.

Het embryo nestelt zich aan één kant in. Enzymen helpen hierbij om een gedeelte van de baarmoederwand weg te eten. Hierdoor beschadigt het weefsel. In veel gevallen gaat dit gepaard met een lichte bloeding, dat we ook wel de innestelingsbloeding noemen.

Hoe lang duurt een innestelingsbloeding?

De meeste vrouwen merken nauwelijks iets van de innesteling. Misschien treedt er een lichte pijn op. In andere gevallen komen er een paar druppeltjes bloed vrij. Een innestelingsbloeding duurt dan ook niet langer dan één dag. Er zijn echter altijd uitzonderingen op deze regel.


Innestelingsbloeding van 4 dagen

Hoe vaak komt een innestelingsbloeding voor? Ongeveer 20% van alle zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Het overgrote deel zal dus niks van de innesteling merken. Het gaat in de meeste gevallen om een kleine hoeveelheid bloed. Soms blijkt de bloeding veel langer te duren. Heb je een innestelingsbloeding van 4 dagen? Laten we eens kijken wat er aan de hand is:

  1. Eisprong
  2. Innesteling
  3. Te vroege menstruatie
  4. Doorbraakbloeding

1.  Eisprong en bloedverlies

Een ovulatiebloeding veroorzaakt niet alleen bloedverlies maar soms ook pijn. De ovulatiebloeding valt samen met het vrijkomen van een rijpe eicel. Dit gebeurt rond de 14e dag van je menstruatiecyclus. Een ovulatiebloeding kenmerkt zich door rood bloedverlies of een bruine afscheiding. Het is geen vreemd verschijnsel en komt bij meerdere vrouwen voor.

Een ovulatiebloeding duurt nooit langer dan een paar uur tot hoogheid een dag. Gebruik je ovulatietesten dan weet je in ieder geval zeker dat je te maken hebt met een ovulatiebloeding.

Clearblue Ovulatietest – 10 zelftesten
Ovulatietest 20 stuks + Zwangerschapstest

2.  Innesteling

Bij een innesteling kan er bloedverlies optreden. Over het algemeen duurt deze bloeding één tot hooguit twee dagen. Het gaat hier dan voornamelijk om rood tot bruin bloedverlies. Ook roze afscheiding wordt vaker gezien. Een innestelingsbloeding van 4 dagen komt weinig voor, maar het kán wel. Deze bloeding treedt rond de 21e tot 26e dag van de cyclus op.

Wil je weten of de bloeding echt van een innesteling afkomstig was, doe dan een zwangerschapstest. Dit kan rond de dag dat je de menstruatie verwacht. Er zijn ook zwangerschapstesten die je al eerder kunt doen. Dit zijn de bestverkochte testen:

3.  Te vroege menstruatie

Gemiddeld duurt de menstruele cyclus 28 dagen. Dit kan uitlopen tot wel 35 dagen. Soms begint de menstruatie te vroeg. In dit geval wordt je ook eerder ongesteld. Oorzaken van een te vroege menstruatie zijn gewichtsverlies of aankomen in gewicht, stress, ontregeling van je dagelijkse routine of een onderliggende ziekte of afwijking. Heb je vaker last van een korte menstruatiecyclus? Mogelijk ervaar je problemen met zwanger worden. Het heeft ook impact op je hele leven. Bij een menstruatiecyclus korter dan 24 dagen is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts of gynaecoloog.

4.  Doorbraakbloeding

Een doorbraakbloeding is een tussentijdse bloeding. 10 tot 30% van alle vrouwen heeft hier wel eens last van. Een doorbraakbloeding duurt gewoonlijk één tot twee dagen. In sommige gevallen kan dit zelfs langer aan blijven houden. Mogelijke oorzaken zijn de eisprong, een innesteling of hormonale veranderingen. Ook anticonceptiemiddelen kunnen voor een doorbraakbloeding zorgen. Daarnaast zien we deze bloedingen bij een zwangerschap of baarmoederhalskanker. In sommige gevallen wordt er nooit een oorzaak gevonden.

Innestelingsbloeding bij een tweeling

Terug naar de innestelingsbloeding (van 4 dagen). Is deze anders wanneer je in verwachting bent van een tweeling? Bij een eeneiige tweeling zien we dat de eicel zich gedeeld heeft voordat de innesteling plaats vindt. Dit betekent dan ook een dubbele innesteling. Als gevolg hiervan krijg je te maken met een grotere innestelingsbloeding. Het is dus echt zo dat een innestelingsbloeding bij een tweeling heviger kan zijn. Ook ervaar je misschien wat meer pijn of krampen.

Let op dat niet iedereen verschil merkt. Een hevige innestelingsbloeding van vier dagen hoeft dus niet perse een tweelingzwangerschap te betekenen. Wil je echt duidelijkheid hierover, dan kan dit alleen via een echo. Maak hiervoor een afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog.

Heb je nog vragen over een innestelingsbloeding? Laat hieronder een reactie achter. We doen er alles aan om jouw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven