Hoeveel dagen na innesteling een positieve test?

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Je probeert zwanger te worden of denkt dit te zijn. Het is even inschatten wanneer de innesteling plaatsvindt. Hoeveel dagen na de innesteling kun je een positieve test verwachten? Een zwangerschapstest wordt vaak uitgevoerd op de eerste dag dat de menstruatie uitblijft. Bij 1 of 2 dagen overtijd is de kans op een positieve test groter, mits je zwanger bent. De vraag is hoe lang dit na de innesteling is.

Wat is de innesteling?

Even een kort lesje biologie. Een zwangerschap begint bij de bevruchting. Vanaf het moment van bevruchting gebeurt er iets bijzonders: de eicel en zaadcel zijn samengesmolten. Hierbij is de wand van de eicel is ondoordringbaar geworden voor andere zaadcellen.

Daarna begint het delen van de eicel. Dit gebeurt ongeveer 24 uur na de bevruchting. De eicel deelt zich in tweeën, vervolgens in vieren. Deze celdeling blijft doorgaan terwijl de eicel langzaam naar de baarmoeder wordt getransporteerd. De eicel kan zelf niet bewegen: trilhaartjes in de eileiders duwen de eicel vooruit.

Eenmaal in de baarmoeder aangekomen zal de eicel niet direct gaan innestelen. De eicel, nu zygote genoemd, moet hier eerst geschikt voor zijn. Aan de buitenkant moet zich een speciale laag bevinden die de innesteling mogelijk maakt. Tot die tijd blijft de zygote in de baarmoeder rondzweven en wordt gevoed vanuit de eicel zelf.


Eindelijk gebeurt het dan: de innesteling

Ongeveer negen dagen na de bevruchting is de zygote gereed om in te nestelen in de baarmoederwand. De zygote hecht zich op de dichtstbijzijnde plek vast. Het is dus niet zo dat de gehele baarmoederwand gecontroleerd wordt op het meest geschikte plekje.

Tijdens de innesteling vreet de zygote zich als het ware in de baarmoederwand. Hierbij kan de vrouw soms wat pijn voelen zoals een steek of een lichte kramp. Doordat de baarmoederwand bloedvaatjes bevat, kunnen een of meerdere tijdens de innesteling ook beschadigd raken. Er lekt dan bloed weg uit de beschadigde bloedvaatjes. Dit noem je een innestelingsbloeding.

Soms merk je dit op door wat bloedverlies dat roze of rood gekleurd is. Maar het kan ook dat de bloeding later pas naar buiten komt, dit merk je door bruin bloedverlies.

Zoveel dagen na innesteling kun je een positieve test hebben

Een zwangerschapstest kan gedaan worden vanaf de eerste dag dat de menstruatie verwacht wordt. Deze test meet de hoeveelheid HCG in de urine. HCG is een zwangerschapshormoon dat wordt aangemaakt na de innesteling. De periode tussen bevruchting en innesteling wordt er nog geen HCG aangemaakt.

Wat doet het hormoon precies? HCG zorgt ervoor dat er een signaal naar de eierstokken gaat. Hierdoor worden er geen nieuwe eicellen tot rijping gebracht. Bovendien zorgt HCG ervoor dat de productie van progesteron hoog blijft. Hierdoor wordt het baarmoederslijmvlies niet afgebroken. Ook is HCG verantwoordelijk voor de aansturing van de groei van de foetus.

De waarde van HCG kan gemeten worden. Deze wordt weergegeven in International Units per liter, afgekort IU/l. Een normale zwangerschapstest meet een HCG-waarde vanaf 25 IU/L. Daarnaast zijn er zwangerschapstesten die gevoeliger zijn en soms al vanaf 15 IU/L kunnen meten. Gemiddeld kun je 6-8 dagen na de innesteling een positieve test hebben.

Clearblue zwangerschapstest digitaal met wekenindicator

Wanneer moet je nu gaan testen?

Met een normale zwangerschapstest kan een test gedaan worden vanaf de eerste dag dat de menstruatie verwacht wordt. Ben je overtijd dan kun je deze test dus doen. Ben je ongesteld dan is de kans erg groot dat je niet zwanger bent, tenzij het een ‘vreemde’ of zeer kleine bloeding betreft.

De eerste dag dat je menstruatie uitblijft, dan ben je volgens officiële berekeningen vier weken zwanger. Een zwangerschap wordt namelijk gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Bij een volgende gemiste menstruatie ben je dus ongeveer 4 weken zwanger, tenzij jouw cyclus langer of korter is dan gemiddeld.

Gebruik je een vroege zwangerschapstest dan kun je deze al tot zes dagen voor de verwachte menstruatie uitvoeren.

Positief testen na de innesteling

Zoals je eerder hebt kunnen lezen vindt de innesteling ongeveer 9 dagen na de bevruchting plaats. Je bent dan officieel 23-25 dagen zwanger. Vanaf dan begint de aanmaak van het zwangerschapshormoon HCG. Ben je niet zwanger, dan bedraagt deze hormoonspiegel minder dan 5 IU/L. De zwangerschapstest zal dan negatief zijn.

Bij een zwangerschap dan 3 weken (21 dagen) bedraagt deze 5 tot 50 IU/L. Een zwangerschapstest kan dan positief maar ook nog net negatief uitvallen. Dat hangt er ook een beetje vanaf hoeveel HCG je aanmaakt, dit verschil namelijk per vrouw.

Een positieve test na de innesteling

Hoeveel dagen na de innesteling een positieve test? Met een zwangerschapsduur van 4 weken bedraagt de hoeveelheid HCG tussen de 5 en 426 IU/L. Dit is ongeveer 3 tot 7 dagen na de innesteling. Met vier weken zwangerschap zou je eigenlijk ongesteld moeten worden (de verwachte menstruatie).

Dit is ook het moment dat er vaak een test wordt gedaan. Bij een zwangerschap zal deze test in de meeste gevallen dan ook positief uitvallen: de meeste vrouwen zitten dan al op een hormoonspiegel van meer dan 25 IU/L.

Twijfel je of je wel of niet zwanger bent? Gebruik dan zeker een vroege zwangerschapstest. De zeer gevoelige zwangerschapstesten meten een hoeveelheid HCG vanaf 15 IU/L. Deze kunnen gedaan worden vanaf 2 tot 4 dagen na de innesteling. Je bent dan in principe nog geen 4 weken zwanger: ongeveer 3.5 weken. Sommige van dit soort testen kun je zelfs al zes dagen voor de verwachte menstruatie doen.

De zwangerschapstest is negatief

Bij een negatieve zwangerschapstest kunnen er drie dingen mogelijk zijn:

  1. De test is verkeerd uitgevoerd. Probeer het opnieuw met een nieuwe en schone test.
  2. De test is te vroeg uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld doordat de eisprong later was dan je zelf verwacht had. Of je hebt een misberekening gemaakt. Wacht 1 tot 2 dagen voordat er een nieuwe test wordt gedaan.
  3. Je bent niet zwanger. De menstruatie laat op zich wachten doordat de eisprong later kwam dan verwacht.

Is de zwangerschapstest negatief maar blijft de menstruatie uit? Herhaal de test na 2-3 dagen (wel een nieuwe test gebruiken).

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven