Pijn in de zij tijdens zwangerschap

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Heb je ook zo’n pijn in de zij tijdens de zwangerschap? Een veelgehoorde klacht! Dit kan in de linkerzij of in de rechterzij voorkomen. Hier zijn diverse oorzaken voor want pijn ontstaat niet zomaar. Soms gaat het om iets onschuldigs, in andere gevallen is directe behandeling nodig. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken voor pijn in de zij. Dit is natuurlijk geen medisch advies: wanneer je twijfelt is het altijd beter om contact op te nemen met een verloskundige of arts.

Rechts of links pijn in de zij

Pijn in de zij tijdens de zwangerschap kan je zowel links als rechts voelen, of aan beiden kanten tegelijkertijd. In ieder geval zit de pijn ter hoogte van de onderste ribben of wat lager. Dit kan uitstralen naar de voorkant toe maar straalt ook vaak naar de rug toe uit.

Daarnaast is er een verschil tussen een zeurende en continue aanwezige pijn of een stekende pijn, die in aanvallen ontstaat. Je ziet, er zijn vele soorten van pijn in de zij. Hieronder beschrijven we de meest voorkomende oorzaken.

1. Nierstuwing

Bij nierstuwing is de afvoer van urine geblokkeerd. De urine hoopt zich op en de nier wordt daardoor groter: dit noem je een waternier. Oorzaken hiervoor zijn een langdurige blaasontsteking, nierstenen of een andere oorzaak waardoor de afvoergangen geblokkeerd zijn.

De groeiende baarmoeder kan de urineleider ook afknellen, met nierstuwing als gevolg. Deze laatste is een van de meest voorkomende oorzaken voor nierstuwing tijdens de zwangerschap.

Symptomen zijn pijn in de zij of pijn aan de nieren. Afhankelijk van welke nier is aangedaan, komt dit links of recht voor. De pijn is zeurend en stekend en het lijkt erop alsof er van binnen iets gekneusd is. Ook kan de pijn heel heftig zijn.

Soms zakt de pijn weer af, of later in alle hevigheid weer terug te komen. De nier voelt vergroot aan en het lichaam kan vocht gaan vasthouden. Ook kan er een ontsteking ontstaan. In andere gevallen zijn de symptomen zeer licht aanwezig.

Behandeling bestaat uit het liggen op de linkerzij, waardoor de nier beter kan werken en dit de doorstroming van de urine beter bevordert. Tijdens de zwangerschap mag paracetamol ingenomen worden.

Bij ernstige nierstuwing is het nodig om een dubbel-j-katheter te plaatsen. Hierdoor wordt de urine afgevoerd. Dit is een operatieve ingreep die in het ziekenhuis plaatsvindt. De klachten verdwijnen vaak weer na de zwangerschap indien de groeiende baarmoeder/ het groeiende kind de oorzaak was.

2. Bandenpijn

Pijn in de zij tijdens zwangerschap kan ook door bandenpijn komen. De baarmoeder hangt in de buikholte aan banden. Dit maakt het mogelijk voor de baarmoeder om tijdens de zwangerschap uit te zetten. Maar dit groeien en uitzetten gaat gepaard met trekken aan de banden waaraan de baarmoeder hangt.

Het trekken kan pijnscheuten veroorzaken, die we bandenpijn noemen. Overigens is het fenomeen bandenpijn niet overal ter wereld bekend. In sommige landen schrijven ze het gewoon af als buikpijn dat hoort bij de zwangerschap. Lekker hoor!

Symptomen van bandenpijn zijn pijnlijke steken of pijnscheuten in de zij of aan de voorkant. Vooral bukken, tillen, hoesten en niezen lokken bandenpijn uit. Wat je ertegen kan doen? Er rekening mee houden bij bepaalde bewegingen. Bij ernstige klachten geeft een buikband verlichting. Deze biedt ondersteuning aan de buik. Kies dan wel voor de juiste buikband want sommige modellen zijn alleen voor de sier bedoeld.

3. Blaasontsteking

Zwangere vrouwen hebben eerder last van een blaasontsteking. Een bacterie veroorzaakt een ontsteking in de blaas en urinewegen. Symptomen zijn moeilijker plassen of vaak beetjes moeten plassen, som bloed bij de urine en pijn in de zij of uitstralend naar de rug.

Een blaasontsteking moet behandeld worden met antibiotica. Dit doodt de bacterie waardoor de ontsteking verdwijnt. Belangrijk is om een antibioticakuur helemaal af te maken. Blijf niet rondlopen met een blaasontsteking: op den duur kan er meer schade ontstaan.

4. Overbelaste spieren

Door de steeds zwaarder wordende buik kan je last gaan krijgen van de rug of de spieren in de zij. Deze voelen vooral tegen het einde van de dag vermoeid en zwaar aan, maar ook kan er sprake zijn van pijn. Buik- en rugpijn is een veel gehoorde combinatie van klachten.

Probeer houdingen zoveel mogelijk af te wisselen en neem voldoende rust tussendoor. Het kan helpen om een ondersteunende buikband te dragen. Draag deze echter niet te lang achter elkaar, omdat de buikspieren hier te slap (te lui) van worden.

5. Oefenweeën of voorweeën

Tegen het einde van de zwangerschap begint het lichaam zich voor te bereiden op de naderende bevalling. Er kunnen dan oefenweeën optreden. Dit veroorzaakt pijn in de zij.

Hierbij balt de baarmoeder samen en voelt hard aan. Ook kan dit soms pijnlijk aanvoelen. De pijn is dan voelbaar aan de voorkant, de zij of aan de rugzijde. Bij pijnlijke oefenweeën spreken we vaak van voorweeën: deze treden enkele dagen voor de eigenlijke bevalling op.

Blijven deze oefenweeën of voorweeën regelmatig terugkeren, duren ze langer dan een minuut of ontstaan ze vóór de 37e week van de zwangerschap, bel dan direct een verloskundige. Ook bij bloedverlies moet je direct bellen.

Weet je niet zeker waarom je pijn in de zee tijdens de zwangerschap hebt? Of heeft dit lang aanhouden? Loop je er niet te lang mee rond. Maak een afspraak met de verloskundige, deze onderzoekt jou en maakt soms een eigen van je kindje. Bij bloedverlies is het sowieso verstandig om direct de verloskundige of gynaecoloog te bellen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven