Rommelende darmen tijdens de zwangerschap

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Rommelende darmen, zowel aan het begin als aan het einde van de zwangerschap kun je hier last van krijgen. Vaak een gevoel alsof je ongesteld moeten worden of soms lijkt het op een innesteling. Natuurlijk wil je weten waar dit aan ligt en wat je ertegen kunt doen. Bekijk de oorzaak van rommelende darmen en over de verschillende symptomen en behandeling.

Rommelende darmen of borrelende darmen

Iedereen noemt het weer anders, toch betekenen beiden hetzelfde. Pijnlijke en rommelende darmen behoren tot de darmproblemen. Het komt vaak voor tijdens de zwangerschap, maar kan ook een andere oorzaak hebben. We richten ons in dit artikel alleen op geborrel in de darmen tijdens de zwangerschap.

Oorzaak van rommelende darmen

De meeste zwangere vrouwen klagen over rommelende darmen. Vaak ontstaat dit tijdens het begin van de zwangerschap. Ook tegen het einde van de zwangerschap kun je hier opnieuw last van krijgen.

Veel dames herkennen het als een van de vroege zwangerschapsverschijnselen. De klachten beginnen vaak al 1 tot 2 weken na de bevruchting van de eicel of vlak na de innesteling. Naast rommelende darmen ervaar je nog meer vroege zwangerschapsverschijnselen. Dit zijn onder andere vermoeidheid, zwangerschapsmisselijkheid, vaak moeten plassen en een opgeblazen gevoel. Pijnlijke darmen of hevige buikkramp behoort niet tot de normale zwangerschapsverschijnselen.

Bij rommelende darmen zijn de darmen van slag. De oorzaak ligt in een verandering van de hormoonhuishouding. Na de innesteling van de eicel maakt de placenta het zwangerschapshormoon HCG aan.

De hoeveelheid HCG in het bloed bepaalt hoeveel last je hebt van zwangerschapsverschijnselen. Sommige vrouwen maken veel meer HCG aan. Dit merken ze aan veel last hebben van rommelende darmen. Overigens moeten we vermelden dat niet iedere zwangere vrouw hiermee te maken krijgt. Hoeveel last heb jij van rommelende darmen?

De symptomen of verschijnselen

Voordat je over rommelende darmen spreekt, is het belangrijk om de symptomen te kennen. Tijdens de zwangerschap gaan de darmen vaak trager werken, we mogen hier weer de hormonen de schuld van geven. De trage werking van de darmen veroorzaakt obstipatie of verstopping. De ontlasting wordt een stuk harder, de stoelgang moeizaam. Dit kan gepaard gaan met buikpijn, buikkramp en rommelende darmen.

Aan de andere kant kan diarree ontstaan. De ontlasting gaat te snel door de darmen. Als gevolg hiervan wordt er te weinig vocht aan de ontlasting onttrokken. Diarree herken je als waterige ontlasting. Het is moeilijk om deze ontlasting op te houden, bij aandrang moet je zo snel mogelijk naar het toilet.

Diarree en rommelende darmen tijdens de zwangerschap komt vaker voor. Houd er rekening mee dat dit niet tot de normale zwangerschapsverschijnselen behoort. Diarree is een gevolg van een voedselvergiftiging of andere infectie.

Misselijk of overgeven

Heb je naast rommelende darmen last van misselijkheid of overgeven? Dit heeft niet veel te maken met de zwangerschap, mogelijk heb je last van een infectie. Dit kan ontstaan door het eten van besmet voedsel of vervuild water.

Andere oorzaken voor rommelende darmen en een misselijk gevoel zijn voedselintolerantie, stress of een ziekte. Zorg voor een gezond voedingspatroon en beweeg voldoende. Ben je echt ziek, dan zit er niets anders op dan eens even goed uit te zieken. Dit doe je door geen inspanning te verrichten en je maag en darmen even rust te gunnen. Eet gezonde en vezelrijke voeding en drink dagelijks minimaal 2 liter water.

Let goed op uitdroging, de combinatie diarree en overgeven/ braken kan al snel voor vochttekort zorgen.

Behandeling en herstel

Heb je last van diarree? Zorg dan dat je voldoende vocht binnen krijgt. Dit is erg belangrijk, vooral voor zwangere vrouwen. Wanneer de diarree lang aan blijft houden, neem dan contact op met de huisarts. Deze kan bekijken of behandeling nodig is.

Bij harde ontlasting of een moeizame stoelgang is het belangrijk goed op je voeding te letten. Eet vezelrijke voeding zoals volkorenbrood, ontbijtkoek, peulvruchten en pruimen. Drink daarbij voldoende water. Hierdoor is het lichaam minder geneigd om vocht aan de ontlasting te onttrekken.

Heb je echt moeite met de stoelgang, probeer dan een laxerende drank. Sinaasappelsap met vruchtvlees heeft een positieve invloed op de darmwerking. Probeer ook eens rozenbottelsiroop van Roosvicee. Het is niet aan te raden om zomaar laxerende middelen te gebruiken. Beter vraag je eerst advies aan de arts of verloskundige.

Ga niet onnodig hard persen op het toilet, hierdoor kunnen er sneller aambeien ontstaan.

Curanol aambeien zalf

Curanol aambeien zalf 

Tijdens de zwangerschap kan de stoelgang veranderen. De ene zwangere vrouw moet juist vaker naar het toilet, terwijl de ander minder vaak moet. Dit geldt overigens alleen voor de stoelgang. Tijdens de zwangerschap moeten de meeste vrouwen vaker plassen, dit is een normaal zwangerschapsverschijnsel.

Aan het einde van de zwangerschap

Rommelende darmen komen vaak in het begin van de zwangerschap voor. Ontstaat het tegen het einde van de zwangerschap, dan is dit een signaal dat de bevalling snel begint. Je hebt een onrustig gevoel in de onderbuik, lichte buikkrampen of moet vaker naar de wc.

Maak een onderscheid tussen rommelende darmen en weeën. Bij weeën ontstaat er na enige tijd een duidelijk patroon. De weeën volgen elkaar sneller op en worden heviger. Weet jij wanneer je de verloskundige moet bellen?

Komen de weeën een uur lang om de 5 minuten, dan wordt het tijd om de verloskundige te bellen. Dit geldt bij een zwangerschap van een eerste kind. Bij een tweede bevalling gaat het over het algemeen sneller, vaak bel je dan ook iets eerder.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven