Lage HCG-waarde – oorzaak en gevolg

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Een lage HCG-waarde, dit zie je vaak aan het begin van de zwangerschap. Maar ook wanneer er een miskraam dreigt. Gelukkig hoeft een lage HCG waarde niet altijd iets ernstigs te betekenen. Sommige vrouwen hebben nu eenmaal een lage waarde, terwijl de zwangerschap verder prima verloopt. Maar let op met bloedverlies, want dit kan wel een teken zijn.

Normale HCG-waarden

Eerst maar even een kort lesje over HCG, want wat is dat precies? HCG is een hormoon dat aangemaakt wordt door voornamelijk de placenta, direct na de innesteling van de foetus. HCG wordt uitgedrukt in IU/L (International Unit per Liter).

Een normale HCG-waarde valt binnen een gemiddelde. Als voorbeeld: bij 4 weken zwangerschap (2 weken na de bevruchting) hoort een HCG-waarde tussen 5 en 427. Hierbij is een HCG-waarde tussen de 100 en 300 gemiddeld.

Etos Vroege Zwangerschapstest – 5 dagen vroeger
YellowTest – Vroege zwangerschapstest – 10 mIU/ml

Verdubbeling van de HCG waarde

Het HCG-hormoon verdubbelt iedere 40 tot 70 uur. Is het HCG op dag 28 bijvoorbeeld 50 IU/L, dan is dit op dag 30 al 100 IU/L. Hoewel 100 tot 300 IU/L gemiddeld is, kennen we ook een onder-en bovengrens. Deze bedraagt voor 4 weken zwangerschap tussen de 5 en 427. Bij een (lage) HCG-waarde vanaf 5 is er waarschijnlijk sprake van een zwangerschap.

Wanneer de waarde lager gedaan 5 is

Bij een HCG-waarde van minder dan 5 IU/L is er geen sprake van een zwangerschap. De meeste vrouwen hebben een HCG-waarde van tussen de 0 en 5, ook als ze niet zwanger zijn. Vrouwen in de overgang hebben zelfs een iets hogere HCG, tot 9.5 IU/L. Dit komt omdat het hormoon in kleine hoeveelheden ook door de eierstokken wordt aangemaakt. Dit is echter zo weinig, dat het niet meetbaar is via een zwangerschapstest.

Een bloedtest meet wel kleine concentraties HCG. Wanneer de bloedtest aangeeft dat de waarde lager is dan 5 IU/L, kan je ervan uitgaan niet zwanger te zijn. Een bloedtest kan alleen door een (huis)arts gedaan worden. Een thuistest oftewel urinetest meet een HCG-waarde van ongeveer 25 IU/L.

Sommige testen zijn zo gevoelig dat ze al vanaf 15 IU/L kunnen waarnemen. Dit soort testen kan je al doen vanaf 4 dagen voor je verwachte menstruatie.

Lage HCG-waarde herkennen

Dit wordt vaak beweerd: wanneer de HCG-waarde laag is krijg je een miskraam. Dit klopt gelukkig niet altijd! Sommige zwangere vrouwen hebben vanaf het begin af aan een lage HCG-waarde.

Waaraan herken je een lage HCG-waarde? Ten eerste is de zwangerschapstest negatief of heel licht positief: er staat een vaag streepje. Hoe dikker de streep, hoe meer HCG er gemeten is. Een zwangerschapstest kan dus een indicatie zijn voor de concentratie HCG in het lichaam. Bij een lage HCG-waarde heb je ook minder snel last van de bekende zwangerschapsverschijnselen.

Let op met te vroeg testen

Veel vrouwen testen tegenwoordig erg vroeg, nog voor de verwachte menstruatie of de NOD (niet ongesteld dag). Hoewel een extra gevoelige test vrij betrouwbaar is, kan deze ook een negatief regel sultanaat geven aan. Ondanks dat je wel zwanger bent. Want een vrouw met een lage HCG  waarde zal vaak wat langer moeten wachten voordat ze kan testen.

Een lage HCG-waarde betekent niet dat er een miskraam op komst is (het kan wel) maar vaak dat je te vroeg test. Vaak is het bij een negatieve test beter om de test na drie dagen weer ter herhalen. Het resultaat zal in de meeste gevallen veel duidelijker zijn.

Positieve test en een miskraam

Tussen de 15 en 25 IU/L geeft de zwangerschapstest positief aan. Toch kan een vroege zwangerschap eindigen in een miskraam. Bij een HCG-waarde lager dan 25 is deze kans het grootst. Om die reden wordt vaak afgeraden een vroege zwangerschapstest te doen. Het testresultaat kan positief zijn terwijl de teleurstelling des te groter is wanneer deze eindigt in een miskraam.

Belangrijk om te weten: ruim de helft van alle zwangerschappen eindigt al heel vroeg in een miskraam. Vaak weet de vrouw hier niets vanaf omdat dit gebeurt voordat de 4 weken zwangerschap is bereikt.

Miskraam herkennen

Of je nu een lage HCG-waarde of niet hebt, hoe herken je een miskraam? Een miskraam is te herkennen aan bloedverlies en/of buikkrampen. Ook een lage HCG-waarde kan soms duiden op een miskraam. Soms daalt de concentratie HCG vlak voor de miskraam, maar dit is alleen waar te nemen middels een bloedtest. Met een urinetest zou de teststreep vager moeten worden.

Zwangerschapsverschijnselen zoals misselijkheid en gevoelige borsten nemen vaak af vlak voor een miskraam. Dit komt omdat de foetus gestopt is met groeien en de aanmaak van HCG afneemt. Het lichaam maakt zich klaar om de zwangerschap af te breken.

Lage HCG bij een tweeling

Bij een tweelingzwangerschap wordt er meer HCG aangemaakt. Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling testen vaak ook eerder positief. Over het algemeen is de HCG-waarde gedurende de hele zwangerschap hoger dan normaal.

Een lage HCG-waarde bij een tweelingzwangerschap kan duiden op een miskraam. Hierbij kan één, maar ook beiden foetussen afsterven. Het is daarom belangrijk om lage HCG-waarden bij een meerlingzwangerschap in de gaten te houden. Een extra controle door middel van een echo zal vaak meer duidelijkheid geven. In sommige gevallen blijkt er niks aan de hand te zijn maar wordt er gewoon minder HCG aangemaakt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven