3 dagen overtijd, symptomen die je tegenkomt

Bijgewerkt: 20 oktober 2023

Je bent 3 dagen overtijd. Symptomen van een eventuele zwangerschap kunnen soms aanwezig zijn. Spannend he? Bij 3 dagen overtijd wordt de kans op een zwangerschap namelijk groter. Wat je kunt merken zijn het uitblijven van de menstruatie in combinatie met witte afscheiding, maar ook andere symptomen.

Wanneer ben je overtijd?

De menstruele cyclus duurt gemiddeld 28 dagen oftewel 4 weken. Bij sommige vrouwen duurt deze korter of langer: 21 tot 35 dagen. Jonge meisjes zijn nog onregelmatig ongesteld, maar na verloop van tijd merk je een vast patroon. Je kan er vaak de klok op gelijk zetten wanneer de menstruatie weer komt. We spreken dan ook van een regelmatige cyclus: de hormonen werken goed.

Pas bij ontregeling van de hormoonhuishouding of tijdens de overgang, komt de menstruatie op onregelmatige tijden. Maar wanneer ben je overtijd? Begin de nieuwe cyclus te tellen vanaf dag 1: de eerste dag dat de menstruatie (bloeding) begint. De tweede cyclus begint wanneer je weer een volgende keer ongesteld wordt. Overtijd ben je wanneer de menstruatie 1 dag of langer uitblijft.

Ovulatietest 20 stuks + Zwangerschapstest 
Telano Ovulatietest 50 testen

1 of 2 dagen overtijd: oorzaken

Het komt vaker voor dat een vrouw overtijd is. Wanneer dit 1 dag is, heeft dit vaak nog helemaal niks te betekenen. Door diverse factoren kan de menstruatie iets later komen. Stress bijvoorbeeld, sporten, voeding of ziekte.

Bij 2 dagen overtijd beginnen veel vrouwen zich ongerust te maken, maar ook dan kan de menstruatie nog op gang komen. De kans dat je misschien zwanger bent is dan wel iets groter, vooral  wanneer je een zeer regelmatig cyclus hebt. Maar van symptomen merk je nog niks.

3 dagen overtijd: nu wordt het spannend

Wanneer je 3 dagen overtijd bent dan is er toch meer aan de hand. Er kunnen diverse oorzaken voor zijn die hierboven al genoemd zijn. Stress is een veel voorkomende oorzaak. Door stress krijgt het lichaam het signaal dat het niet klaar is voor een zwangerschap. De eisprong blijft hierdoor uit. Zonder eisprong zal er ook geen menstruatie volgen.

Vaak zie je dat de eisprong een paar dagen later verschijnt, waardoor ook de menstruatie een paar dagen later op gang komt.


Veel afvallen of juist aankomen kan er ook voor zorgen dat de menstruatie later op gang komt of onregelmatig wordt. Maar omdat dit een langdurend proces is, zal dit niet direct de oorzaak zijn van het plotseling drie dagen overtijd zijn. Ziekte kan wel een duidelijke oorzaak zijn, bijvoorbeeld griep.

Symptomen van een zwangerschap

3 dagen overtijd en symptomen van een zwangerschap, hoe herken je ze? Het uitblijven van de menstruatie is een eerste symptoom dat duidt op een zwangerschap. Vooral wanneer je 3 dagen overtijd bent is die kans al groter.

Witte afscheiding is iets dat veel voorkomt bij vrouwen, maar tijdens de zwangerschap echt meer kan zijn. Vooral wanneer de menstruatie uitblijft en je hebt meer afscheiding (wit tot roomwit van kleur) dan is het handig om een zwangerschapstest te doen.

Misselijkheid komt vooral voor tussen de 4 en 12 weken zwangerschap. Sommige vrouwen zijn al heel vroeg in de zwangerschap misselijk. Dit wordt veroorzaakt door verandering in de hormoonhuishouding.

Vermoeidheid of je moe voelen: ook een bekend verschijnsel. Dit kan al ontstaan voordat jij weet dat je zwanger bent. Je merkt dat je eerder naar bed wilt of moeite hebt om je lang te concentreren. Sommige zwangere vrouwen vallen zelfs overdag in slaap. Vermoeidheid kan al optreden binnen 7 dagen na de bevruchting. Dit is nog voordat de menstruatie verwacht wordt.

Telano Zwangerschapstest
Sensitest zwangerschapstest

3 dagen overtijd en wat bloedverlies

Symptomen als bloedverlies kan natuurlijk betekenen dat je ongesteld wordt, maar ook een zwangerschap betekenen. Het blijft vaak lastig om deze twee te onderscheiden, vooral wanneer je overtijd bent.

Een innestelingsbloeding verschijnt over het algemeen een aantal dagen vóór je echte menstruatie, tenzij je een latere eisprong had. Het kan hier om roze, rood of bruin bloedverlies gaan. Maar een naderende menstruatie kan ook deze kleuren hebben.

In ieder geval zal een echte menstruatie ook doorzetten: het bloedverlies wordt heviger en duurt gemiddeld 3 tot 7 dagen. Een innestelingsbloeding duurt enkele uren tot maximaal 2 dagen en de hoeveelheid is een stuk minder dan bij een normale menstruatie.

Wanneer je buikkramp of buikpijn hebt

Buikkramp is een van die symptomen die kan betekenen dat de menstruatie eraan komt of toch een zwangerschap. Lastig hè?

Kijk naar het soort buikkramp: is deze hetzelfde als tijdens andere menstruaties? Iets heviger? Een menstruatie die later komt doordat je overtijd bent, gaat vaak wel gepaard met meer bloedverlies en hevigere buikpijn. Maar een lichte kramp kan weer duiden op een prille zwangerschap.

Overtijd en test negatief

Je kan een zwangerschapstest doen vanaf de eerste dag dat je de menstruatie verwacht. Vaak is dit nog erg vroeg om te testen en de meeste vrouwen wachten liever af tot de tweede of derde dag. Ben je 3 dagen overtijd en is de test negatief? Herhaal hem dan na twee dagen. Wanneer ook deze negatief is en de menstruatie blijft nog steeds uit, ga dan langs een (huis)arts. Deze kan bekijken wat er aan de hand is.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven