4 weken zwanger en dan een miskraam

Bijgewerkt: 29 januari 2023

Een zwangerschap van 4 weken zal in 10 procent van de gevallen eindigen in een miskraam. Bij een zwangerschap van 3 weken is dit maar liefst 50 procent. Een erg groot verschil dus. De meeste vrouwen die met 3 weken een miskraam krijgen, hebben dit niet eens in de gaten. Maar met 4 weken heb je al een zwangerschapstest gedaan. Je weet dat je zwanger bent. Een miskraam kondigt zich aan door middel van bloedverlies, buikkrampen en het verdwijnen van zwangerschapsverschijnselen. Een dreigende miskraam zet niet altijd door in een daadwerkelijke miskraam.

Wanneer ben je 4 weken zwanger?

In Nederland en België wordt de zwangerschap als volgt berekent:

  • Week 1: dag 1 t/m 7 van de cyclus. Je begint met tellen op de eerste dag van de laatste menstruatie.
  • Week 2: dag 8 t/m 14.
  • Week 3: dag 15 t/m 21.
  • Week 4: dag 22 t/m 28.
  • Week 5: dag 29 t/m 35.

Wanneer je vier weken zwanger bent, zit je in de 5e week van de zwangerschap.

Een miskraam komt in de helft van alle gevallen voor

Helaas maar waar: in de helft van alle zwangerschappen ontstaat er een miskraam. Dit lijkt erg hoog, omdat er vaak beweerd wordt dat de kans op een miskraam slechts 10 procent is. En ook dat klopt. Maar hoe zit dat dan?

Clearblue is meer dan 99% nauwkeurig vanaf de dag waarop je menstruatie zou moeten beginnen.

Een vrouw heeft iedere maand een kans van 10 tot 20 procent om zwanger te worden. Hoe jonger de v rouw, hoe sneller ze zwanger wordt. Gemiddeld duurt het een half jaar tot één jaar voor een stel zwanger is. Van al die zwangerschappen gaat ruim de helft al heel snel ten gronde. Met snel bedoelen we: al in de 4e week. De vrouw is dan 3 weken zwanger. Vaak weet ze niet eens dat ze zwanger is, omdat de meeste vrouwen pas een zwangerschapstest doen aan het begin van de vijfde week.

De miskraam kondigt zich aan wanneer de vrouw ongesteld had moeten worden. Om die reden hebben veel vrouwen niet in de gaten dat ze een miskraam hebben. Wel merken ze soms op dat de menstruatie wat heviger is dan normaal. Een prille miskraam brengt nooit zoveel bloedverlies met zich mee als een miskraam later in de zwangerschap.

En met 4 weken, wat is dan de kans?

Wanneer je 4 zwanger bent, is de kans op een miskraam geen 50 procent meer, maar ongeveer 10 procent. Opgemerkt moet worden dat dit ook weer van de leeftijd afhangt. Vrouwen boven de 35 jaar hebben een iets verhoogde kans op een miskraam, vrouwen boven de 40 jaar een nog hogere kans. Maar gemiddeld komt dit op 10 procent uit.

Wat je ervan merkt: de test valt lichter uit

De meeste vrouwen hebben met 4 weken zwangerschap al een test gedaan. Deze kan vaak vanaf de eerste dag dat de menstruatie verwacht zou worden gedaan worden. Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid HCG (humaan choriongonadotrofine ) in de urine. Dit zwangerschapshormoon wordt met name door de placenta geproduceerd. Met 4 weken zwangerschap bedraagt de hoeveelheid HCG tussen de 5 en 427 IU/L. Een test kan vanaf 25 IU/L waarnemen en zal dan positief aangeven.

Bekijk vroege zwangerschapstest

Er zijn testen die gevoeliger zijn en al vanaf 15 IU/L meten. Daarnaast is een bloedtest nog nauwkeuriger. Wanneer de hoeveelheid HCG tussen de 5 en 25 IU/L bedraagt, dan ben je zwanger maar is de kans op een miskraam wel hoger aanwezig. HCG stuurt namelijk de groei van de baby aan. Hoe minder HCG, hoe minder groei.

Vrouwen die een miskraam krijgen of ondergaan zullen als eerste merken dat de zwangerschapstest licht positief is of zelfs negatief uitslaat, terwijl deze eerder goed positief was.

Bloedverlies tijdens een miskraam

In veel gevallen gaat een dreigende miskraam gepaard met wat bloedverlies. Met een dreigende miskraam bedoelen we het feit dat er waarschijnlijk een miskraam op komst is, maar deze nog niet heeft doorgezet. Bloedverlies is zo een teken van een dreigende miskraam. Dit bloed kan roze, helderrood of bruin zijn.

Roze bloedverlies duidt op een zeer lichte bloeding. Omdat dit (enkele) druppeltje bloed zich vermengt met de witte afscheiding, kleurt dit roze. Helderrood bloed is vers bloed. Dit treedt op wanneer er sprake is van wat meer bloedverlies. Bruin bloedverlies of een bruine afscheiding duidt op oud bloed. Er is de dag voorafgaande aan de bruine afscheiding een lichte bloeding geweest. Doordat het bloed enige tijd blijft hangen in de baarmoeder, zal het gaan roesten. Dit roesten ontstaat door de afbraak van de rode bloedcellen. Vaak ruikt dit bloed ook wat sterker dan helderrood bloed.

Wanneer de miskraam zich doorzet zal er rood bloedverlies optreden. Hoe helderder het bloed, hoe verser dit is. Een miskraam zal altijd met bloedverlies gepaard gaan omdat het baarmoederslijmvlies afgestoten wordt. Hierdoor scheuren er vaatjes in de baarmoederwand, die gaan bloeden. Door de bloeding wordt zowel het baarmoederslijmvlies als het afgestorven embryo naar buiten toe gestuwd.

Miskraam en buikkrampen

Om alles af te kunnen stoten, moet de baarmoeder samen trekken. Dit is voelbaar als een menstruatieachtige buikpijn tot hevige buikkrampen. De pijn kan per vrouw sterk verschillen. Hoe verder de zwangerschap gevorderd was, hoe heviger de krampen zullen zijn. Over het algemeen zullen de buikkrampen rond de periode van vier weken zwangerschap vergelijkbaar zijn met een hevige menstruatie. Soms treden de buikkrampen al op voordat er sprake is van bloedverlies. Vaak hebben deze krampen dan een andere oorzaak.

Verdwijnen van de zwangerschapsverschijnselen

Al direct na de bevruchting kunnen sommige vrouwen al enige zwangerschapsverschijnselen opmerken. Er verandert na de bevruchting een hoop in het lichaam en er worden allerlei processen in gang gezet. Zo merken sommige vrouwen al heel snel dat hun borsten gevoeliger worden. Ook kan er een opgeblazen gevoel ontstaan of rommelende darmen.

Vaker moeten plassen is vaak een gevolg van hormoonveranderingen. Deze verschijnselen verdwijnen vaak vlak voor een miskraam. Dit komt doordat het zwangerschapshormoon HCG ook minder wordt.

Kans op een nieuwe zwangerschap

Na een miskraam willen sommige vrouwen zo snel mogelijk weer zwanger worden. Geadviseerd wordt om te wachten tot de eerste normale menstruatie. Dit is vooral bedoeld om de zwangerschapsduur weer makkelijker te kunnen bepalen. Maar wanneer het goed voelt of wanneer het lichaam voldoende is hersteld, is er niks op tegen om direct na een miskraam opnieuw zwanger te worden.

De kans op een nieuwe miskraam is net zo hoog als bij andere vrouwen. Pas wanneer er meer dan 2 miskramen achter elkaar ontstaan, is de kans op een 3e miskraam wel hoger dan normaal.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven