Zwanger en afscheiding

Bijgewerkt: 29 januari 2023

Het is normaal: zwanger en afscheiding. Deze afscheiding kan wit, geel, groen, roze of bruin van kleur zijn. Een witte of roomkleurige afscheiding is vrij normaal. Andere kleuren komen ook voor maar hebben een onderliggende oorzaak. Soms varieert de hoeveelheid afscheiding, dit wordt veroorzaakt door hormoonschommelingen. De afscheiding kan anders zijn dan wanneer je niet zwanger bent. Veel vrouwen herkennen daarom een zwangerschap aan de afscheiding, vooral bij een tweede of volgende zwangerschap. Vaak al voordat er een zwangerschapstest is gedaan.

Afscheiding verandert na de bevruchting

Tijdens de menstruele cyclus zal de afscheiding aan veranderingen onderhevig zijn. Zo is dit beduidend meer rond de eisprong en vrij weinig rond de menstruatie. Na de eisprong zal de afscheiding minder worden wanneer de eicel niet bevrucht is. Wanneer deze wel bevrucht is blijft de afscheiding meer dan je gewend bent.

De afscheiding verandert van rekbaar tijdens de vruchtbare periode naar een dikke afscheiding. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn maar komt wel het meest voor. De dikkere afscheiding is ‘onvruchtbaar slijm’. Door hormoonveranderingen kan de afscheiding een aardige hoeveelheid hebben. Voor sommige vrouwen is dit het eerste teken dat ze zwanger zijn. Het eerst trimster (de eerste drie maanden) blijft de afscheiding vaak wat dikker. Ook is de afscheiding plakkeriger dan later in de zwangerschap.

Dunner en meer vloeibaar

Het tweede trimester, maand 4, 5 en 6, is de afscheiding vaak wat dunner en meer vloeibaar. Ook is het minder dan in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. De kleur behoort nog steeds wit tot roomwit te zijn. Hoe dunner de afscheiding, hoe meer doorzichtig. De geur behoort niet vies te zijn.

Always Dailies Normal Fresh & Protect Inlegkruisjes

Vruchtwater is helder van kleur

Ben je 9 maanden zwanger dan is de kans groot dat je vlak voor de bevalling vruchtwater verliest. Bij de ene vrouw komt dit in een grote hoeveelheid naar buiten, maar er zijn ook vrouwen die dit druppelsgewijs verliezen. Vruchtwater heeft een zoete geur en is helder. Soms wordt dit verward met afscheiding.

Vanaf 37 weken zwangerschap hoef je de verloskundige niet direct te bellen wanneer je vruchtwater verliest, tenzij anders is afgesproken. Vóór de 37 weken is het wel aan te raden om zo snel mogelijk te bellen wanneer je het niet vertrouwt.

Roze en bruine afscheiding

Wanneer de afscheiding roze of bruin van kleur is duidt dit op bloedverlies. Bloed vermengt zich met afscheiding en geeft een roze of bruine kleur. De kleur heeft wat te zeggen over de ouderdom van het bloed. Roze afscheiding is het verlies van vers bloed maar in een kleine hoeveelheid. Een druppeltje bloed (rood) dat zich vermengt met de afscheiding (wit) wordt roze van kleur. Wanneer er meer bloedverlies optreedt zal dit dan ook helderrood van kleur zijn.

Een bruine afscheiding is het verlies van oud bloed. Bloed dat langer in de baarmoeder blijft zitten gaat ‘roesten’: het wordt bruin. De oorzaak voor bloedverlies kan divers zijn en is in de meeste gevallen onschuldig. Vertrouw je het niet of wordt het meer, neem dan contact op met de verloskundige of arts.

Ook praktisch: haal tijdig een kraampakket in huis. Bekijk kraampakket.

Groene of gele afscheiding

Wanneer de afscheiding geel, groen of anders van kleur is, stinkt of een korrelige structuur heft dan is er iets aan de hand. Vaak gaat het om een schimmelinfectie. Een schimmelinfectie kan je vaak oplopen wanneer je een antibioticakuur krijgt, bijvoorbeeld voor een blaasontsteking. Veel zwangere vrouwen lopen een blaasontsteking op.

Een antibioticakuur doodt de bacteriën maar daarmee ook de goede bacteriën in de vagina, waardoor schimmels meer kans krijgen zich te ontwikkelen. Maar ook zonder een antibioticakuur kan je een schimmelinfectie oplopen. Een schimmelinfectie geeft klachten als jeuk, een brandend gevoel, een gele of groene afscheiding, korrelige afscheiding en een vreemde of stinkende geur, soms ruikend naar een sterke vislucht. Een schimmelinfectie moet behandeld worden.

Wanneer de schimmelinfectie nog aanwezig is tijdens de bevalling veroorzaakt dit bij de baby vaak spruw. De huisarts schrijft een middel voor mee om de infectie te bestrijden. Schaam je niet voor een infectie: het overkomt meerdere zwanger maar ook niet-zwangere vrouwen.

Wassen met zeep: liever niet

We kunnen ons voorstellen dat je de grotere hoeveelheid afscheiding of slijm onprettig vindt. Vooral wanneer het in contact komt met de buitenlucht kan het een vreemde geur aannemen. Ook kan het ondergoed vies worden. Sommige vrouwen wassen zich met veel zeep. Doe dit liever niet. Zeep breekt de goede bacteriën af waardoor er meer kans bestaat op een infectie. Spoelen met lauw water is helemaal geen probleem. Eenmaal per dag is vaak al voldoende.

Verdere verzorging

Het kan helpen om inlegkruisjes in het ondergoed te dragen. Doe dit wanneer je bijvoorbeeld weg moet, maar draag inlegkruisjes ook niet te vaak. Er kan hierdoor irritatie ontstaan. Is alles toch geïrriteerd geraakt en heb je last van roodheid, pijn en jeuk? Gebruik dan sudocreme om de boel te herstellen. Neem zinkzalf wanneer je last hebt van een natte vorm van uitslag (eczeem).

Gebruik in deze periode al helemaal geen zeep en minimaliseer het gebruik van inlegkruisjes. Blijven de klachten aanhouden vraag dan advies aan de arts. Maar meestal verdwijnen de klachten vanzelf wanneer je jezelf goed verzorgt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven