Zo krijg je bevroren autowissers los

Bijgewerkt: 29 januari 2023

Tussen november en maart kan het vooral ‘s nachts aardig vriezen. Het gevolg: bevroren autoruiten en vastzittende autowissers. Hoe krijg je bevroren autowissers los? Allereerst is het belangrijk om dit probleem te voorkomen. Hier krijg je tips over, maar ook hoe je bevroren autowissers los krijgt.

Bevroren autowissers voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het is vrij makkelijk om te voorkomen dat de autowissers aan de ruit vastvriezen. Dit doe je door iets tussen de autoruit en de wissers te plaatsen. Maak gebruik van een autoruit deken. Niet alleen ter voorkoming dat de autowissers vastvriezen, ook hoef je nooit meer te krabben. ‘s Morgens rijd je dus direct weg, dit scheelt enorm veel tijd.

Hoe krijg je bevroren autowissers los?

Dan nu over naar het loskrijgen van bevroren autowissers. Dit doe je als volgt.

  • Neem een ruitenkrabber
  • Tik hiermee voorzichtig tegen de wissers aan
  • Maak de voorruit met behulp van de krabber of een ontdooier ijsvrij

Je kunt eventueel wat ruitontdooier onder de ruitenwissers sproeien. Op deze manier zorg je ervoor dat de autowissers maar ook de voorruit sneller ontdooid zijn.

Zet bevroren ruitenwissers nooit aan

Veel mensen hebben haast en willen de autoruit of de wissers zo snel mogelijk ontdooid hebben. De verwarming gaat op vol vermogen aan en vaak worden ook de autowissers geactiveerd. Doe dit niet! Wanneer de autowissers vastgevroren zijn en je zet ze aan, dan kunnen ze beschadigen. Wacht liever totdat de ruitenwissers ontdooid zijn.

Heb je haast? Zorg dan dat je ‘s morgens 5 minuten eerder uit bed komt. Een kleine moeite en het voorkomt straks een hoop ellende en hoge kosten.

Ruitensproeiervloeistof met antivries

In de winter heb je een ruitensproeier met antivries nodig. Vaak herken je deze vloeistof aan de blauwe kleur. Vul het reservoir met de juiste vloeistof bij. Zo kun je ook tijdens de wintermaanden op een veilige manier de ruiten tijdens het rijden schoon krijgen.

Let op want wanneer je normale ruitensproeier erin hebt zitten, dan kunnen de ruitenwissers weer vastvriezen.

Kan de ruitenwisservloeistof bevriezen?

Sommige mensen vragen zich af of de ruitenwisservloeistof kan bevriezen. Ja, wanneer er geen antivries inzit kan deze vloeistof zeker bevriezen. Dit is niet alleen slecht voor je ruitenwissers maar ook voor het reservoir en de leidingen. Bovendien kunnen de sproeikoppen bevriezen. In ernstige gevallen gaat er zelfs iets kapot. Het advies is dan ook: gebruik in de wintermaanden altijd ruitenwisservloeistof met antivries.

Ruitensproeier vloeistof kan bederven

Misschien wist je het nog niet maar ruitensproeier vloeistof met antivries kan aan bederving onderhevig zijn. Het is niet zo dat er schimmel op komt, maar de antivrieswerking gaat verloren. Dit geldt alleen voor vloeistof die uit de verpakking is, en dan ook nog eens langdurig. Zolang de vloeistof nog in de verpakking zit is er niet veel aan de hand.

Wanneer de ruitenwissers kapot zijn

Ondanks je goede zorgen kan het toch gebeuren: de bevroren autowissers gaan kapot. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je per ongeluk toch de autowissers aanzet, nog voordat ze ontdooid zijn. Vaak ontstaan er scheurtjes in het rubber. Maar het kan ook dat het hele mechanisme kapot gaat.

Gescheurde autowissers moet je zo snel mogelijk vervangen. Dit kun je heel goed zelf doen, hiermee bespaar je op de kosten. Bestel direct een setje autowissers, zelfs wanneer ze nog niet kapot zijn. Het is namelijk handig om een reservesetje in huis te hebben.

Is het mechanisme kapot? Dit merk je doordat de wissers niet meer reageren. Of slechts beperkt. Ze gaan bijvoorbeeld veel langzamer of haperen. In dit geval moet je het mechanisme laten maken, dit kun je het beste bij een goede garage laten doen. Tenzij je zelf een handige klusser bent. De ruitenwisser motor laten vervangen kost tussen de € 130 en € 180.

Het is aan te raden om ruitenwissers elk jaar te vervangen. Onder zware omstandigheden waaronder veel Uv-straling of veel koude, zul je ze om de zes maanden moeten vervangen.

Wees ook voorzichtig met de achterruitenwisser

Veel mensen besteden alleen aandacht aan de ruitenwisser van de voorruit. Terwijl die van de achterruit net zo hard vast kan vriezen. Behandel de ruitenwisser van de achterruit dan ook op dezelfde manier.

Wil je vastvriezen voorkomen, plaats dan iets tussen de ruitenwisser en de achterruit. Dit kan bijvoorbeeld middels een autoruitdeken, zo hoef je ook de achterruit niet te krabben. Maar ook een stukje plastic of folie voorkomt dat de autowissers vastvriest.

Heb je ruitensproeier met antivries, dan geldt dit niet alleen voor de voorruit maar uiteraard ook voor de achterruit.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven