Ovulatiepijn voor of na de eisprong

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Veel vrouwen hebben last van ovulatiepijn. Dit kan zowel voor als na de eisprong aanwezig zijn. Het vaakst komt ovulatiepijn voor de eisprong voor. Dit soort pijn is een teken dat je je vruchtbare dagen zit. Sommige vrouwen hebben naast ovulatiepijn ook last van wat bloedverlies. Wat moet je met deze pijn en heeft het ook een betekenis? In deze blogposts alles over ovulatiepijn en je eisprong.

Wat is de ovulatie?

De ovulatie noem je ook wel de eisprong. Vanuit de eierstok komt een rijpe eicel vrij. Omdat de eicel een kleine sprong maakt voordat ze in de eileider terecht komt, wordt het de eisprong genoemd. Eenmaal in de eileider, wordt de eicel richting de baarmoeder geduwd.

Gedurende de reis naar de baarmoeder kan de eicel bevrucht worden door een zaadcel. Over het algemeen is de eicel ruim 24 uur tot na de eisprong bevruchtbaar. Binnen 12 uur is de meeste kans op bevruchting.

Zaadcellen die al aanwezig waren in de eileider maken de meeste kans om de eicel te bevruchten wanneer deze in de eileider aankomt. Zaadcellen zijn ruim 48 uur levensvatbaar.

Clearblue Ovulatietest – 10 zelftesten
Ovulatietest 20 stuks + Zwangerschapstest

Het afsterven van de eicel

Wanneer de eicel niet bevrucht is dan sterft ze af. Tezamen met het opgebouwde baarmoederslijmvlies wordt ze afgestoten door de baarmoeder. Dit heet een menstruatie: je bent ongesteld.

Vaak wordt gedacht dat de ovulatie twee weken ná de menstruatie plaatsvindt. Dit klopt niet: de ovulatie vindt plaats twee weken vóór de menstruatie. Dit is belangrijk om te weten bij een eventuele telling.

Wanneer een menstruele cyclus 6 weken (42 dagen) in plaats van 4 weken duurt, houdt dit dus in dat de ovulatie rond dag 28 plaatsvindt.

Ovulatiepijn: de verschijnselen

Ovulatiepijn is iets dat niet bij iedere vrouw voorkomt. Toch zijn er vrouwen die de eisprong duidelijk voelen. Er ontstaat dan een pijn links of rechts van de baarmoeder ter hoogte van de eileider. Deze pijn kan bestaan uit een korte hevige steek, een ongemakkelijk gevoel of een wat langer durende zeurende pijn. De meeste vrouwen omschrijven het als een menstruatieachtig gevoel.

“Sommige vrouwen verwarren ovulatiepijn ook wel met buikpijn of last van de darmen. “


Er kan ook wat bloedverlies optreden. Vaak is dit een lichte bloeding van enkele druppels, maar soms is dit zo zwaar dat het lijkt op een lichte of beginnende menstruatie.

Waarom het niet bij iedereen voorkomt

Belangrijk om te weten: ovulatiepijn komt niet bij iedere vrouw voor. Bij erg jonge vrouwen wordt ovulatiepijn minder vaak opgemerkt dan op latere leeftijd. Vrouwen die erg bezig zijn met zwanger worden merken ovulatiepijn ook eerder op, omdat ze beter op de symptomen letten.

Hoe herken je ovulatiepijn? De pijn begint vaak enkele uren, soms enkele dagen voordat de eisprong plaatsvindt. De pijn kan direct daarna stoppen, maar duurt bij sommige vrouwen tot wel enkele dagen na de eisprong. In een klein aantal gevallen begint ovulatiepijn al na de menstruatie en blijft aanhouden tot aan de ovulatie.

Meerdere dagen achter elkaar pijn

Hoewel ovulatiepijn aangeeft dat je vruchtbaar bent en dus een duidelijk teken is, kan het ook erg vervelend zijn. Vooral wanneer de ovulatiepijn meerdere dagen blijft aanhouden. In dit geval wordt het wel erg hinderlijk. Meestal duurt ovulatiepijn niet langer dan één tot drie dagen na de ovulatie. In deze periode is een pijn voelbaar die het meest overeenkomt met een (lichte) menstruatie. Daarna verdwijnt de pijn.

14 dagen na de eisprong begint de menstruatie. Ook deze kondigt zich aan met een zeurend of pijnlijk gevoel. De pijn heeft zich nu verplaatst van eileider naar baarmoeder. Er is dus een duidelijk verschil tussen ovulatiepijn en menstruatiepijn.

Misselijk en hoofdpijn

Sommige vrouwen hebben naast ovulatiepijn ook last van andere symptomen. Hoofdpijn komt voor, maar misselijkheid wordt ook vaak gezien. Omdat misselijk zijn veel voorkomt bij een zwangerschap, kan je soms ten onrechte denken dat je zwanger bent. Het is daarom belangrijk om te weten hoe lang je menstruele cyclus duurt.

De meeste vrouwen hebben een vrij stabiele menstruele cyclus van 28 dagen. Korter of langer kan ook voorkomen. Door de cyclus gedurende een half jaar te volgen ontstaat er vaak duidelijkheid. Tel 14 dagen vóór de verwachte menstruatie: dit is het moment waarop de eisprong of ovulatie plaatsvindt. Ben je rond deze periode misselijk dan is de kans groot dat dit met de ovulatie te maken heeft.


Misselijkheid ten tijde van de eisprong wordt veroorzaakt door hormonen. Naast misselijkheid kan je ook hoofdpijn krijgen, waardoor jij je weer misselijk voelt . Ook duizeligheid kan soms ontstaan.

Wanneer deze verschijnselen iedere cyclus weer optreden wordt al snel duidelijk dat dit bij de ovulatie hoort. Ervaar je pijn, misselijkheid, hoofdpijn, een opgezette buik of andere symptomen na de ovulatie? Wacht dan de menstruatie af. Blijft de menstruatie uit, doe dan een zwangerschapstest.

Behandeling van ovulatiepijn

Moet je ovulatiepijn behandelen? In veel gevallen hoort dit bij de eisprong. Ovulatiepijn kan geen kwaad. Sterker nog, je lichaam geeft op een duidelijke manier aan dat het in de vruchtbare periode zit. Hier kun je natuurlijk handig gebruik van maken.

Voor sommige vrouwen is ovulatiepijn zeer vervelend of hinderlijk. Soms staat dit werk, school of plezier in de weg. Tegen de pijn kun je dan een pijnstiller innemen. Bij lichte ovulatiepijn voldoet paracetamol meestal voldoende. Paracetamol is één van de lichtste en meest veilige pijnstillers.

Wanneer dit niet werkt kun je het proberen met een zwaardere pijnstiller zoals ibuprofen of Advil. Overleg eventueel met de arts of gynaecoloog. Pijnstilling helpt ook bij hoofdpijn wanneer deze als bijkomend verschijnsel optreedt.

Andere verschijnselen zoals beroerd voelen, misselijkheid en een opgezette buik zijn vaak moeilijker te behandelen. Deze verschijnselen treden rond de eisprong op en verdwijnen daarna weer. Bij veel vrouwen zie je dat bijkomende verschijnselen na enkele maanden tot jaren minder of helemaal niet meer optreden.

Ovulatiepijn voorkomen

Een vrij eenvoudige oplossing om ovulatiepijn en andere symptomen te voorkomen is het nemen van de anticonceptiepil of de prikpil. Deze pil zorgt ervoor dat er geen ovulatie meer plaatsvindt. Ovulatiepijn treedt dan ook niet meer op.

Bij de gewone anticonceptiepil treedt er wel een menstruatie op, de zogenaamde onttrekkingsbloeding. Bij de prikpil ontstaat er een soms onregelmatige of langdurige menstruatie. Na verloop van tijd blijft de menstruatie helemaal weg. In ernstige gevallen kan een behandeling middels hormonen zinvol zijn.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven