Korstjes op tepel bij zwanger/ zwangerschap

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Korstjes op tepel en zwanger? Dit komt regelmatig voor. Er kunnen witte, bruine of gele korstjes aanwezig zijn. Ook niet zwangere vrouwen (en mannen) kunnen hier last van hebben. Ontdek wat hier de oorzaak van is. Verder meer uitleg over bijkomende symptomen en wat je met deze korsten op de tepel moet doen.

In het kort

  • Korstjes op de tepel ontstaan vaak door normale tepelafscheiding of colostrum
  • Een bloederige afscheiding is reden tot nader onderzoek
  • Korstjes zijn gemakkelijk te verwijderen

Het ontstaan van korstjes tijdens zwangerschap

Waardoor ontstaan korstjes op tepel tijdens zwangerschap? Meer dan de helft van alle zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Dit wordt veroorzaakt door de productie van voormelk. Colostrum of voormelk is de eerste melk die na de bevalling uit de tepels komt. Vaak begint de productie hiervan al tijdens de zwangerschap.

Ongeveer 10 dagen na de bevalling verandert het gele colostrum in witte tot wit blauwe moedermelk, dit is dunner dan colostrum.

Colostrum bevat veel eiwitten, mineralen, vitaminen en immunoglobulinen. Deze laatste noemen we ook wel antistoffen en beschermen de pasgeboren baby tegen infecties. Colostrum (voormelk) heeft een gele kleur. Wanneer colostrum indroogt, ontstaan er gele korstjes op de tepels.

Korstjes op tepel bij mannen en vrouwen

Niet-zwangere vrouwen (en soms mannen) produceren regelmatig een tepelafscheiding. Deze afscheiding is geen colostrum maar een afscheiding vanuit de tepel. De afscheiding verschijnt tussen de bolletjes op de tepelhof (kliertjes van Montgomery). Deze kliertjes scheiden een olieachtige of vettige substantie uit.

Wanneer deze afscheiding vochtig is voelt deze plakkerig aan en heeft een witte tot grijze kleur. Dit spul houdt de huid soepel en zorgt voor ontsmetting. Tijdens de zwangerschap worden de klieren van Montgomery groter en produceren ook meer van deze substantie.

Wanneer de plakkerige substantie indroogt ontstaan er witte korsten. Er zijn ook mannen die uit een of beide tepels wat van dit vocht lekken. Ook bij mannen droogt dit op tot witte of grijze korstjes.

Tepelafscheiding: bruine korstjes op een of beide tepels

Soms hebben de korstjes aan de tepel een bruine kleur. Het is de vraag in hoeverre dit ernstig is. Normale tepelafscheiding kan niet alleen wit of grijs maar ook bruin of oranje van kleur zijn. Dit ontstaat bij vrouwen vaak door hormonale veranderingen.

Tijdens de menstruatiecyclus, maar ook tijdens de menopauze of zwangerschap, worden melkklieren actief. Een bruine afscheiding is dus niet direct verontrustend. Het wordt wat anders wanneer de bruine kleur ontstaat door een (ingedroogde) bloeding uit de tepels. Dit moet je echt na laten kijken!

Verhoogd prolactinegehalte

Soms stroomt er melk uit één of beide tepels zonder dat iemand zwanger is of borstvoeding geeft. De oorzaak ligt in een verhoogd prolactinegehalte in het bloed. Vaak ontstaat dit door het gebruik van bepaalde medicijnen of een traag werkende schildklier. Een andere oorzaak kan een cyste in de eierstokken of een tumor in de hersenen zijn. Gelukkig komt dit laatste zelden voor.

Bij een afscheiding die op pus lijkt, is de oorzaak een ontsteking of abces in de borst. Dit komt vaker voor bij vrouwen die borstvoeding geven, maar kan ook een andere onderliggende oorzaak hebben.

Korstjes op tepel en bloederige afscheiding

Ziet de tepelafscheiding er bloederig uit? Wanneer dit opdroogt, ontstaan er rode tot bruine korsten op de tepel. Een bloederige tepelafscheiding kan door een goedaardig of kwaadaardig gezwel worden veroorzaakt. Bij bloedverlies is het altijd belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.

Korstjes van tepel verwijderen

Korsten op de tepels kunnen soms gaan jeuken. Daarnaast ziet het er niet altijd even fris uit. Met wassen verdwijnen deze korstjes niet vanzelf. Dit komt omdat de olie achtige substantie tussen de kliertjes vastzit.

Met een washandje is het soms mogelijk om de korstjes te verwijderen. Dit lukt alleen wanneer er niet te veel korsten op de tepel aanwezig zijn en deze ook nog niet ver zijn ingedroogd. Lukt het niet om met een washandje de korstjes los te maken? Probeer het dan voorzichtig met de vingernagel. Het is even peuteren, maar vaak lukt het wel om ze los te maken.

Na het verwijderen van de korstjes ziet de huid er vaak wat rood uit. Ook kan er een branderig of geïrriteerd gevoel aanwezig zijn. Wat vaseline of uierzalf op de tepel doet wonderen. Houd er wel rekening mee dat ingedroogde zalf opnieuw voor korstjes kan zorgen. Dit is echter gemakkelijker te verwijderen dan normale korsten. Je kunt ook gebruik maken van tepelzalf, wat de tepels optimaal verzorgt.

Medela Purelan Tepelzalf

Wanneer naar de huisarts?

Witte, gele, oranje of bruine korsten zijn geen verontrustende situatie. Tijdens de zwangerschap en na de bevalling is het normaal dat er voormelk of melk uit de tepel stroomt. Bij sommige vrouwen lekt dit er druppelsgewijs uit, terwijl bij anderen een straaltje vrij kan komen. Bij stimulatie van de borst of tepel begint deze meer te lekken dan normaal.

Komt er bloed uit de tepel of is er sprake van een ontsteking? Bij een borstontsteking treden er symptomen als pijn, zwelling en koorts op. In dit geval is het belangrijk om contact met de huisarts op te nemen. Een ontsteking is vaak gemakkelijk te verhelpen.

Bij bloed uit de tepel moet de arts bekijken wat hier de oorzaak van is. Dit kan geheel onschuldig zijn, maar ook een ernstige oorzaak hebben. Soms is aanvullend onderzoek nodig. Hiervoor verwijst de huisarts door naar het ziekenhuis.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven