Hoofdpijn tijdens de eisprong

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Last van hoofdpijn tijdens de eisprong? Dat kan kloppen, hormonen zijn hier de schuld van. Tijdens je hele cyclus en bevruchting spelen vier hormonen een belangrijke rol. Dat zijn het follikel stimulerende hormoon, het luteïniserend hormoon, oestrogeen en progesteron. Niet alle vier hormonen zorgen evenveel voor klachten, maar van één is wel bekend dat er vaak hoofdpijn of migraine door ontstaat.

Wat is de eisprong?

De eisprong wordt ook wel de ovulatie genoemd. Het is iets dat bij alle vrouwelijke zoogdieren voorkomt, maar niet bij ieder diersoort op hetzelfde tijdstip plaatsvindt. Bij de mens wordt de eisprong gereguleerd door hormonen. Rond de puberteit vindt bij een meisje de eerste eisprong plaats. Na de overgang vindt er geen eisprong meer plaats.

Een vrouw heeft twee eierstokken: links en rechts van de baarmoeder. Deze zitten gevuld met eicellen, die nog niet rijp zijn. Onder invloed van hormonen rijpen iedere maand een tot twee eitjes. Op het moment dat de eicel rijp is springt deze vanuit de eierstok naar de eileider.

Het eitje moet een klein sprongetje maken om in de eileider terecht te komen, vandaar de benaming eisprong. Vanuit de eileider wordt de eicel naar de baarmoeder geleid. Onderweg kan de eicel bevrucht worden door een zaadcel.

Clearblue Ovulatietest – 10 zelftesten
Ovulatietest 20 stuks + Zwangerschapstest

Kun je de eisprong voelen?

Sommige vrouwen voelen de eisprong, anderen niet. Vrouwen die dit wel voelen merken een plotselinge scherpe steek of pijn in de buik. Deze pijn zit rechts of links, afhankelijk van waar de ovulatie plaatsvindt. Vaak duurt deze pijn maximaal enkele uren. Wanneer de pijn of de steken erg lang aan blijven houden kan het een andere oorzaak hebben.

Symptomen die bij de eisprong horen

Het is niet gezegd dat de eisprong altijd bepaalde symptomen of klachten met zich meebrengen. Zoals ik al eerder zei kunnen sommige vrouwen de ovulatie voelen. Maar er zijn er zoveel vrouwen die er helemaal niets van merken. Vooral jonge vrouwen merken hier niet veel van.

Eisprong en misselijkheid, deze combinatie komt vaak voor. Het gaat hier om misselijkheid zonder braken. Ook kun je het gevoel hebben dat je een brok in de keel hebt. Soms ontstaat deze misselijkheid als gevolg van foliumzuurgebruik. Veel vrouwen nemen extra foliumzuur in wanneer ze zwanger willen worden. En daar kan je ook misselijk van worden.

Duizeligheid is nog zo’n klacht, al komt dit minder voor. Maar ook nu weer mag je hormonen hier de schuld van geven.

Hoofdpijn door de eisprong, kan dat?

Kun je hoofdpijn tijdens de eisprong hebben? Ja, dat kan. Maar de meeste vrouwen linken hun hoofdpijn niet aan de eisprong.

Het is bekend dat migraine samenhangt met de menstruele cyclus. Veel vrouwen hebben rondom de menstruatie veel meer last van migraine of krijgen dan juist een aanval. Maar ook rond de eisprong kan er hoofdpijn ontstaan. Wie last heeft van migraine zal rond de eisprong soms ook een aanval krijgen.

Over welke hormonen hebben we het?

Het is wat met die hormonen, want we kunnen ze overal de schuld van geven. Maar hoe werkt dat hormoonsysteem nou precies?

Allereerst hebben we het FSH: het follikel stimulerende hormoon. Dit hormoon wordt in de hersenen aangemaakt en is vooral in het begin van de cyclus actief. Het FSH zorgt ervoor dat een eicel gaat groeien. De eicel wordt omgeven door een eiblaasje, ook wel follikel genoemd. Deze follikel groeit mee met de eicel.

Ook het hormoon oestrogeen zorgt voor een snelle groei van de eicel. Oestrogeen wordt aangemaakt vanuit de eierstokken, met name de groeiende follikel is hier verantwoordelijk voor.

Oestrogeen stuurt aan het einde van de groeiende eicel het hormoon LH aan. Dit hormoon wordt in de hersenen aangemaakt. Het wordt onder invloed van oestrogeen gedurende een korte periode in een hoge dosering afgegeven. LH zorgt ervoor dat de follikel de eicel loslaat. Het komt nu tot een ovulatie of eisprong.

Na de ovulatie maken de eierstokken het hormoon progesteron aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat een eventuele innesteling goed mogelijk is.

Van welk hormoon krijg ik hoofdpijn?

Het luteïniserend hormoon wordt in de hypofyse, een onderdeel van de hersenen, aangemaakt. Dit hormoon zal zelden klachten als hoofdpijn geven.

Het hormoon oestrogeen, dat vooral rond de menstruatie maar ook rond de eisprong sterk aanwezig is, kan wél hoofdpijnklachten veroorzaken. Je ziet dit vooral bij mensen die last hebben van migraine.

Rond de menstruatie begint de aanmaak van oestrogeen. Deze heeft zijn piek bereikt rond de eisprong. Om vervolgens weer te gaan dalen. Ongeveer twee dagen na de eisprong is de daling het sterkst. Een sterke stijging of daling van het hormoon zorgt voor verschillende klachten, waaronder hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid.

Behandeling van hoofdpijn tijdens de eisprong

Heb je alleen last van hoofdpijn tijdens de eisprong? Dan is er geen behandeling van deze hoofdpijn nodig. De kortdurende hoofdpijn verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Meestal na twee dagen, dus dat valt echt wel mee.

Met migraine is dit toch wel een ander verhaal. Migraine geeft klachten die zo ernstig kunnen zijn dat werken of leren vaak niet meer mogelijk is. Vaak is dit gedurende 1 tot 3 dagen. Bij ernstige hoofdpijn door migraine kun je het beste pijnstillers innemen.

Sommige vrouwen vinden het prettiger om een tijdje in bed te liggen of in een donkere en rustige kamer te blijven. Wanneer pijnstillers niet werken kun je de huisarts om een zwaarder middel vragen. Maar let op, probeer je zwanger te worden? Wees dan voorzichtig met het gebruik van medicatie. Lees altijd de bijsluiter of vraag advies aan de apotheker of de arts.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven