Gevoel alsof er iets in keel zit

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Je blijft aan het slikken maar het verdwijnt niet: het gevoel alsof er iets in keel zit. Dit wordt ook wel een globusgevoel of brok in de keel genoemd. In dit artikel lees je alles over de oorzaken, symptomen en behandeling.

Brok in keel – globusgevoel

Bij een brok in keel lijkt het alsof er iets in de keel blijft steken. Het is een vervelend gevoel dat in de meeste gevallen onschuldig is. In een aantal gevallen gaat het om een lichamelijke of psychische aandoening. Het is dus belangrijk om de eventuele oorzaak op te sporen.


Een gevoel in de keel, zoals een brokgevoel of globusgevoel, wordt vaak veroorzaakt door spanning, stress of lichamelijke aandoeningen. Het leidt tot moeite met slikken en ongemak in de keel.


Brokgevoel oorzaken

Gevoel alsof er iets in keel zit, wat zijn de oorzaken? In veel gevallen blijkt het om spanning of stress te gaan. Onbewust span je de spieren in je hals en keel aan. Dit veroorzaakt het brokgevoel. Als gevolg van dit brokgevoel ga je meer slikken en kuchen. Hierdoor span je de spieren nog meer aan Je raakt als het ware in een vicieuze cirkel. Last van hyperventilatie? Ook dan ontstaat soms het bekende brokgevoel of globusgevoel.

Het zogenaamde brokgevoel in keel kan ook ontstaan door het bewustzijn van slikken.

Naast psychische oorzaken kunnen er ook lichamelijke oorzaken brok in je keel zijn. Hieronder vind je de meest voorkomende lichamelijke oorzaken:

  • Brandend maagzuur
  • Een allergie
  • Chronische keelontsteking of neus bijholteontsteking
  • Ontstoken tongamandel
  • Vergrote schildklier
  • Zwakke plek in de slokdarmwand
  • Extra spierspanning bij de slokdarm ingang
  • Keelkanker
  • Versleten halswervels

Bovenstaande oorzaken brokgevoel lichten we bij behandeling nog wat verder toe.

Brok in de keel: symptomen

De symptomen zijn vaak snel duidelijk: je hebt het gevoel alsof er een haartje of zandkorrel in keel zit. Daarnaast heb je mogelijk last van een aantal andere klachten:

  • Gevoel alsof er een haar in keel zit
  • Gevoel alsof er iets vastzit in keel
  • Moeilijk weg te slikken slijmprop
  • Branderig gevoel in je keel
  • Pijnlijke keel

Vaak heb je de neiging om veelvuldig te slikken, de keel te schrapen of te kuchen. Als gevolg hiervan produceert de keel extra slijm. Zijn de symptomen vooral tijdens de maaltijd merkbaar? De kans is groot dat het hier om een lichamelijke aandoening gaat.

Gevoel alsof er iets in keel zit: de behandeling

In de meeste gevallen wordt er geen lichamelijke oorzaak gevonden. Het gaat dan waarschijnlijk om spanning, stress of angst. In deze gevallen is het belangrijk om stress en angst te verminderen. Dit kan door middel van ontspanningsoefeningen, sporten en het zoeken van afleiding. Wordt stress en spanning veroorzaakt door financiƫle zorgen, relatieproblemen of een te grote werkdruk? Dan kan hulp en ondersteuning nodig zijn.

Met betrekking tot lichamelijke aandoeningen hangt de behandeling geheel van de oorzaak af. Hieronder bespreken we de oorzaken met de juiste behandeling.

Brandend maagzuur en brokgevoel

Bijna iedereen heeft wel eens last van een oprisping of brandend maagzuur. Dit is een onschuldig verschijnsel. Bij brandend maagzuur stroomt de maaginhoud terug de slokdarm in. Symptomen zijn een brandend en pijnlijk gevoel in de slokdarm, een brokgevoel en een vieze smaak in de mond. Oorzaken zijn ouderdom, roken, bepaalde voedingsmiddelen en overgewicht. Ook een zwangerschap, een luie maag of een breuk je in het middenrif zijn mogelijke oorzaken.

Wie veel last heeft van brandend maagzuur kan hier zijn slokdarm mee beschadigen. Behandeling bestaat uit de juiste voeding en soms medicijnen.

Snelle hulp bij brandend maagzuur

Allergie en brok in de keel

Ook bij een allergie kan er een brok in keel gevoel ontstaan. Ruim een kwart van de bevolking heeft last van een of meerdere allergieƫn. De oorzaak is een ontregeling van het immuunsysteem. Symptomen zijn onder andere ophoesten van slijm, een loopneus, rode huid en gevoel alsof er iets in keel zit. Behandeling van een allergie kan met bepaalde medicijnen.

Chronische keelontsteking of neusbijholteontsteking

De oorzaak van een chronische keelontsteking of neusbijholteontsteking is een infectie, een allergische reactie, neuspoliepen of bijvoorbeeld een botbreuk in het gezicht. Symptomen zijn een zere keel, globusgevoel, reukverlies, verstopte neus en nog andere symptomen. Behandeling bestaat uit antibiotica, spoelen of bij een chronische neusbijholteontsteking een operatie.

Ontstoken tongamandel

Bij een ontstoken of vergrote tongamandel kan je het gevoel hebben dat er iets in de keel. Daarnaast kun je last hebben van keelpijn en een vieze smaak in de mond. Deze aandoening komt zelden voor. Behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica.

Vergrote schildklier en globusgevoel

Bij een vergrote schildklier kan deze tegen het strottenhoofd drukken, waarbij je het gevoel hebt dat er iets in jouw keel zit. Vaak zie en voel je de vergrote schildklier aan de buitenkant. Behandeling is niet altijd nodig. Afhankelijk van de klachten wordt er ook wel behandeld met radioactief jodium. Bij een kwaadaardig gezwel dus operatie noodzakelijk.

Zwakke plek in de slokdarmwand

Bij een zwakke plek in de slokdarm gaat dit gedeelte uitstulpen. Er ontstaan klachten als slijm in keel, een vieze adem, moeilijk kunnen slikken en borrelende geluiden vanuit de keel. Mogelijk heb je ook last van een brok in de keel. Met een endoscopische of operatieve behandeling wordt het probleem verholpen.

Extra spierspanning bij de slokdarmingang of strottenhoofd

Soms ontstaat er extra spierspanning bij de slokdarmingang of het strottenhoofd. Bij verkeerd gebruiken van de stem of het continu schrapen van de keel, wordt deze spanning verhoogd. Bij verhoogde spierspanning van het strottenhoofd kan logopedie helpen.

Keelkanker en brok in de keel

Bij keelkanker is er een tumor in de keel of neusholte aanwezig. Belangrijkste oorzaken zijn roken en alcoholgebruik. Daarnaast kan het erfelijk zijn. Belangrijkste symptomen zijn slikklachten, pijn in het hoofd-halsgebied en een zweertje dat niet geneest. Ook slecht kunnen slikken en vermagering zijn bekende symptomen. Bevindt de kanker zich in de neusholte, dan ontstaan er klachten als een verstopte neus, verstopte oren en hoofdpijn. Keelkanker moet altijd behandeld worden. Hier zijn verschillend methoden voor.

Versleten halswervels

Bij versleten halswervels is de tussenwervelschijf een stuk dunner dan normaal. In sommige gevallen is deze zelfs verdwenen. Symptomen zijn een stijve en pijnlijke nek, hoofdpijn en soms het gevoel alsof er iets in keel zit . Mogelijke oorzaken zijn ouderdom, reuma of erfelijke aanleg. Behandeling bestaat uit fysiotherapie of facetblokkade.

Het complete overzicht

OorzaakSymptomenBehandeling
Spanning of stress– Gevoel van iets in de keel
– Moeilijk slikken en kuchen
– Hyperventilatie
– Stress- en angstvermindering
– Ontspanningsoefeningen
– Sporten en afleiding zoeken
Brandend maagzuur– Brandend en pijnlijk gevoel in de slokdarm
– Brokgevoel
– Aanpassing van dieet
– Medicijnen (indien nodig)
Allergie– Loopneus
– Rode huid
– Gevoel van iets in de keel
– Medicijnen voor allergie
Chronische keelontsteking– Zere keel
– Globusgevoel
– Reukverlies
– Antibiotica (indien nodig)
– Spoelen (indien nodig)
– Operatie (bij chronische neusbijholteontsteking)
Ontstoken tongamandel– Gevoel van iets in de keel
– Keelpijn
– Antibiotica
Vergrote schildklier– Gevoel van iets in de keel
– Zichtbare en voelbare vergroting aan de buitenkant
– Mogelijk operatie (bij kwaadaardig gezwel)
– Afwachtend beleid (niet altijd behandeling nodig)
– Radioactief jodium (soms)
Zwakke plek in de slokdarmwand– Slijm in de keel
– Vieze adem
– Moeilijk slikken
– Borrelende geluiden vanuit de keel
– Endoscopische of operatieve behandeling
Extra spierspanning– Extra spierspanning bij de slokdarmingang of strottenhoofd– Logopedie (bij verhoogde spierspanning van het strottenhoofd)
Keelkanker– Slikklachten
– Pijn in het hoofd-halsgebied
– Zweertje dat niet geneest
– Slecht kunnen slikken
– Vermagering
– Behandeling afhankelijk van het stadium van kanker
Versleten halswervels– Stijve en pijnlijke nek
– Hoofdpijn
– Mogelijk gevoel van iets in de keel
– Fysiotherapie

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven