Spelletjes met thema dieren – voor jong en oud

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Dieren zijn bijzonder, verrassend, leuk en lief. Spelletjes met thema dieren slaat altijd aan, bij zowel jong als oud. Er zijn verschillende spellen of activiteiten rondom dit thema te bedenken. Bijvoorbeeld een gezelschapsspel, knutselen, koken of iets anders. Het zijn ook leuke dierendag spelletjes. Hieronder vind je enkele goede tips en ideeën.

Gezelschapsspel met dieren

Eerst maar eens bij gezelschapsspellen beginnen. Wanneer je een gezelschapsspel in huis hebt kun je dit altijd uit de kast trekken. Je bepaalt dus zelf wanneer jullie spelen. Voordeel van een gezelschapsspel is dat je even wat anders doet dan alleen maar naar een scherm kijken. Het zorgt voor verbinding en natuurlijk gezelligheid.

Met betrekking tot gezelschapsspellen met het thema dieren is er best veel mogelijk:

  • Lotto
  • Escape Room
  • Yahtzee
  • Doe een dier na
  • Memory
  • Domino

Het gaat hier allemaal om spellen met thema dieren. Verkrijgbaar vanaf ongeveer € 9, oplopend tot ongeveer € 20.

Dierentikkertje – leuk spel voor het buiten

Met goed weer kunnen kinderen even lekker naar buiten. Tikkertje is al helemaal leuk wanneer dit dierentikkertje wordt. Iemand die afgetikt is mag niet meer meedoen, tenzij hij of zij een bepaalde diersoort benoemd. Bijvoorbeeld een hondenras of een soort vogel. Je kunt dit variëren door te kiezen voor dierengeluiden.

Dierentikkertje kan ook op een andere manier gespeeld worden. Iedereen bedenkt voor zichzelf welk dier hij is. Degene die moet tikken is de jager. Hij rent achter anderen aan en moet aan de hand van de geluiden die ze maken bepalen of hij een roofdier of prooidier achterna zit. De jager mag alleen de prooidieren aftikken.

“Spelletjes met een dierenthema brengen de wilde kant in je naar boven. De enige regel is om te spelen en te brullen van plezier!”


Dierenquiz

Ook een dierenquiz is hartstikke leuk om te doen. Bedenk een hoop vragen rondom het thema dieren. Vervolgens staat iedereen op dezelfde lijn. Omstebeurt moet iemand een vraag beantwoorden. Is de vraag goed beantwoord dat mag degene een stap naar voren. Bij een fout antwoord moet de persoon een stap naar achteren. Wie is als eerste aan de overkant?

Dierenslang

Er zijn natuurlijk nog veel meer spelletjes met thema dieren. Bijvoorbeeld dierenslang. Hierbij moet er wel wat kennis rondom de verschillende diersoorten en het alfabet zijn. Daarom is dit spel geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar oud. Hele jonge kinderen hebben nog niet zoveel kennis in huis.

De eerste noemt een diersoort, bijvoorbeeld ‘hond’. De tweede neemt de laatste letter en maakt hier ook weer een diersoort van, bijvoorbeeld ‘das’. De s is de laatste letter dus de derde gaat verder met bijvoorbeeld ‘slang’, en zo verder.

Dit soort spelletjes met thema dieren kan altijd en overal gespeeld worden. Zowel binnen als buiten, met twee of meer personen. Spelregel: het is niet toegestaan om een diersoort twee keer achter elkaar te noemen.

Dierenpuzzel 1000 stukjes

Op zoek naar spelletjes met themadieren die je alleen kunt spelen? Denk dan eens aan een dierenpuzzel van 1000 stukjes. Deze maak je alleen of misschien wel met zijn tweeën. Een legpuzzel met 1000 stukjes is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 11 jaar oud. In de leeftijd van 9-11 jaar kunnen kinderen beter overweg met een puzzel van 500 stukjes.

Op het gebied van dierenpuzzels met 1000 stukjes is er veel verkrijgbaar. Bijvoorbeeld grappige dieren, een selfiecollage, vogels, honden, zeedieren, wilde dieren en nog veel meer.

Bekijk dierenpuzzels 1000 stukjes

Voor een puzzel met 1000 stukjes betaal je tussen de € 20 en € 35. Omdat je wel even bezig bent is het belangrijk dat je de puzzel ergens goed neer kunt leggen. Maak eventueel gebruik van een houten plaat of puzzelmat zodat je de puzzel nog kunt verplaatsen.

Dierendag spelletjes

Dan heb je natuurlijk nog de dierendagspelletjes. Elk jaar op 4 oktober vieren we dierendag, de dag waarbij we onze huisdieren verwennen. Maar waarbij we ook even stilstaan bij het leven van wilde dieren. Spelletjes met thema dieren past natuurlijk helemaal bij deze bijzondere dag.

Leuke dierendagspelletjes zijn:

  • Eendjes voeren (ga naar de eendenvijver)
  • Speelgoed vissen (bijvoorbeeld speelgoed uit het water vissen met een kleerhanger)
  • Dieren bingo
  • Vogelhuisjes knutselen
Vissen Vangen Spel

Het is ook heel leuk om verschillende 3D dieren in de woonkamer of om je heen tevoorschijn te toveren. Dit doe je via de 3D projector van Google. Hiervoor heb je een smartphone of tablet nodig. Google op bijvoorbeeld ‘hond’ en klik op ‘weergeven in 3D’.  Richt de camera in de ruimte en volg de aanwijzingen op het scherm. Voordat je het weet verschijnt er een hond in de woonkamer of waar je dan ook bent.

Het is mogelijk om hier foto’s van te maken. Ga naast het dier staan en maak de leukste dieren foto’s. Een hartstikke leuk spelletje met thema dieren, allemaal te danken aan de nieuwste technieken van Google.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven