Een blauwtje lopen als man: zo ga je ermee om

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Wanneer je een blauwtje loopt word je door je flirt afgewezen. Dit kan erg pijnlijk zijn. Het is soms moeilijk om met deze afwijzing om te gaan. Heb je een blauwtje gelopen? Dat is niet zo erg als je denkt. Je kunt haar nog steeds voor je winnen. Of in ieder geval leren om het de volgende keer beter te doen.

Wat is een blauwtje lopen?

Een blauwtje lopen is een typische Nederlandse uitdrukking. In andere talen hebben ze voor dit fenomeen weer andere uitspraken. Wie een blauwtje loopt wordt afgewezen. Bijvoorbeeld wanneer je een dame mee uitvraagt, en ze weigert.

Tegenwoordig kan een blauwtje lopen ook online. Je stuurt haar een WhatsAppbericht en ze wijst je af. Of nog erger: ze negeert je gewoon!

Ja ik weet dat dit geen pretje is. Toch moet je weten dat het niet gaat om het feit dat je bent afgewezen, maar dat er straks iemand voor jou staat die hartstikke verliefd is op jou.

Respecteer haar beslissing

Afgewezen worden door een vrouw of meisje is geen pretje. Maar het hoort bij het leven. Je kunt tenslotte niet alles krijgen wat je wil. Wanneer je een blauwtje loopt is het vooral belangrijk dat je haar afwijzing respecteert.

Verplaats je altijd in de ander. Zou jij het leuk vinden wanneer iemand jou afwijst, en hij of zij blijft aandringen? Zorg dat je niet in een stalker verandert. Niet alleen maakt dit jezelf minder populair, ook kan dit zelfs strafbaar zijn. Ga dus op een respectvolle manier met de afwijzing om.

Wat je het beste kunt zeggen

Je vraagt haar mee uit en ze wijst je ronduit af. Het kan dat ze even geen tijd heeft, of aan een andere afspraak heeft staan. Dan kun je nog vragen of ze misschien op een andere dag kan. Maar wanneer ze op dit afwijst is het duidelijk: ze wil niet met jou daten.

Welk antwoord moet je hierop geven? Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “fijn dat je zo eerlijk bent. Ik waardeer dat.” Weet je, met deze reactie laat je zien dat je haar mening waardeert, zondag verder aan te dringen. Misschien zou ze je zo verbaasd over zijn dat ze meer focus op jou legt. Wie weet waar het in de toekomst brengt. En zo niet dan is dat ook goed.

Hieronder nog enkele zinnen die je als reactie op de afwijzing zou kunnen geven:

  1. Ik begrijp je beslissing en respecteer het volledig.
  2. Het is jammer dat het niet heeft gewerkt, maar ik ben blij dat we eerlijk met elkaar kunnen omgaan.
  3. Geen probleem, ik ben blij dat we het hebben geprobeerd.
  4. Het is belangrijk om met iemand te zijn die ook graag met mij wil zijn, dus ik begrijp je keuze.
  5. Laten we vrienden blijven, als je daarmee akkoord gaat. Ik waardeer je als persoon.
  6. Soms is timing gewoon niet juist, en dat is oké. Bedankt voor de kans.
  7. Mocht je ooit van gedachte veranderen, weet dan dat ik hier ben.

Soms komt het voor dat ze later van gedachte verandert, en toch met je wil daten. Daarom is het zo belangrijk om op een goede manier op de afwijzing te reageren.


Vat het niet persoonlijk op

Een afwijzing is niet persoonlijk bedoeld. Of nou ja, eigenlijk een beetje want zij vindt jou niet aantrekkelijk. Dat hoeft niet alleen met je uiterlijk te maken te hebben, het kan ook dat jouw karakter haar niet aanstaat. Of dat jullie gewoon geen match vormen.

Zorg dat je het niet al te persoonlijk opvat. Sommige mensen houden van pizza salami. Anderen zijn dol op tonijnpizza. Vind jij het een probleem wanneer iemand van een ander soort pizza houdt dan jij? Waarschijnlijk niet, dus doe er ook niet al te moeilijk over wanneer je wordt afgewezen. Je was gewoon niet haar smaak.

Je bent niet de enige die een blauwtje loopt

Natuurlijk, een blauwtje lopen als man voelt als gezichtsverlies aan. Maar dat is het niet. Je bent namelijk niet de enige die wordt afgewezen. Grote kans dat dit jouw vrienden of familieleden ook al eens is overkomen.

Praat erover met iemand die je vertrouwt. Maar let op dat je dit niet in een grote groep gooit, want voordat je het weet worden er grappen over jou gemaakt. Er zijn altijd mensen die het leuk vinden om met andermans ellende te spelen.

Doe iets wat je leuk vindt

Blijf er niet bij stilstaan dat je als man een blauwtje hebt gelopen. Zoek afleiding en doe iets leuks. Het is niet moeilijk om leuke dingen te doen zoals met je vrienden uitgaan, een spannende film kijken of je favoriete muziek. Door iets leuks te doen denk je niet teveel over de afwijzing na.

Ga verder met je leven

Verder is het belangrijk om zo goed mogelijk met de afwijzing om te gaan. Vroeg of laat gebeurt het ons allemaal. Niet alleen mannen lopen een blauwtje, maar ook steeds meer vrouwen ervaren dit is. Richt je energie op belangrijke zaken zoals werk of studie, je familie, vrienden en hobby’s. Geniet ondertussen van het single zijn en begrijp dat je ooit iemand tegenkomt die perfect bij jou past.

Waarom een blauwtje lopen voor persoonlijke groei zorgt

Bedenk dat afwijzing bij het leven hoort. Niet alleen op het gebied van de liefde, je wordt ook wel eens afgewezen wanneer je op sollicitatiegesprek gaat. Of wanneer je een bod doet op een product op Marktplaats. Dit zijn allemaal kleine afwijzingen. Ze komen alleen minder heftig door, omdat je er makkelijker mee om kan gaan.

Stel dat je nooit in je leven wordt afgewezen. Dan heb je dus ook nooit geleerd hoe je hiermee om moet gaan. Het is dus goed om af en toe een blauwtje te lopen, hoe vervelend dit ook lijkt. Het is een leerproces waar iedereen doorheen moet.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven