Verschil tussen kaal, gestoffeerd en gemeubileerd

Bijgewerkt: 25 februari 2024

In je zoektocht naar een woning of appartement kom je verschillende termen tegen. Waarschijnlijk ook zoiets als ‘kaal’, ‘gestoffeerd’ en ‘gemeubileerd’. Wil je weten wat dit betekent? Het gaat om de bekleding en inrichting van de woning. Waar je voor kiest is afhankelijk van je budget, maar ook wat je wensen zijn.

Een kale woning: huren of kopen

Nieuwbouwwoningen worden bijna altijd kaal opgeleverd. Maar ook bestaande koopwoningen en huurwoningen kun je kaal krijgen. Eigenlijk zegt de benaming het al: kaal is zonder iets erop of eraan. Je krijgt een lege ruimte met muren, vloeren en plafonds.

De vloeren zijn niet voorzien van vloerbedekking. Dit betekent dat je een betonnen vloer ziet (of hout, wanneer het een oude woning betreft). De muren zijn wel gestuct maar niet geschilderd of niet behangen. Ook de plafonds zijn niet geschilderd of op een andere manier afgewerkt.

Verder krijg je geen raambekleding zoals gordijnen of luxaflex. Ook is er geen verlichting aanwezig, hoewel er in sommige gevallen wel een peertje kan hangen.

Het voordeel van een kale woning is dat je hem geheel naar wens in kunt richten. Bovendien ben je met dit type woning goedkoper uit (koopwoning). Betreft het een huurwoning dan ben je misschien duurder uit: je moet zelf nog voor bekleding en inrichting zorgen.

Een gestoffeerde woning of appartement

De tweede optie is een gestoffeerde woning, of een gestoffeerd appartement. Stoffering klinkt als een stoffen bekleding, maar het gaat verder dan dat. Het slaat namelijk op de aanwezigheid van vloerbedekking en raambekleding. Soms zijn ook de muren geverfd of behangen, en is er iets met het plafond gedaan.

Het verschil tussen kaal en gestoffeerd zit hem dus in de bekleding (aankleding). Wanneer je voor een nieuwbouwwoning gaat, ben je met deze optie iets duurder uit. Bij een bestaande koopwoning zal het prijsverschil niet zo groot zijn.

Huur je een woning of appartement? Gaat het om een gestoffeerde woning, dan kan het dat je met overnamekosten te maken krijgt. Je neemt de vloerbedekking en andere bekleding van de vorige huurder over. De hoogte van de kosten regel je met de vorige huurder, niet met de verhuurder.

Soms zorgt de verhuurder voor stoffering, eventueel in overleg. Vraag vooraf wat hier de kosten van zijn.


Een gemeubileerd huis kopen of huren

Wanneer je direct een woning of appartement wil betrekken, kies je voor de gemeubileerde optie. Het gaat hier om een instapklare woning. Niet alleen vloerbedekking en raambekleding is aanwezig, maar ook de standaard meubels. Denk hierbij aan tafels en stoelen, een bank en een bed.

In de keuken is alle keukenapparatuur aanwezig, maar dit is ook bij een kale- of een gestoffeerde woning het geval. Het verschil met gemeubileerd wonen is dat in de keuken ook het standaard keukenapparatuur en servies aanwezig is. Denk maar aan een koffiezetapparaat, borden en bestek.

Een gemeubileerde woning is vooral handig wanneer je voor een korte periode iets wil huren. Of wanneer je er niet van houdt om alles over te verhuizen. Je bent misschien wat duurder uit, maar het bespaart je een hoop tijd.

Houd er wel rekening mee dat een gemeubileerde woning huren nadelig kan zijn. De maandelijkse huurprijs ligt hoger. Wanneer je bijvoorbeeld 20 jaar in zo’n huis woont, ben je op de eindstreep flink duurder uit.

Ook moeten de meubeltjes en de gehele inrichting bij jou passen. Misschien vind je het na enkele maanden toch niet meer zo leuk. Koop je nieuwe meubels, dan is dit voor eigen rekening.

Of je de oude meubels weg mag doen hangt ervan af of het een koopwoning of een huurwoning betreft. Bij een koopwoning is alles jouw eigendom, bij een huurwoning moet je eerst met de verhuurder of woningcoöperatie overleggen.

Wat is de goedkoopste optie?

Je zou denken dat een kale woning het goedkoopste is. Maar dit kan zelfs duurder uitvallen. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning gelijktijdig met het bouwplan laat stofferen, profiteer je van groothandelsprijzen. Doe je later alles zelf dan merk je dat de consumentenprijzen een stuk hoger liggen.

Dit geldt ook voor bestaande woningen. De prijzen voor verf, vloerbedekking, raambekleding en andere zaken zijn flink gestegen. Het kan dus zeker dat je met een kale woning duurder uit bent dan wanneer deze gestoffeerd is.

Een gemeubileerd huis kan zeker goedkoper zijn. Tenzij het langdurige huur betreft, dan is dit nadelig. Bovendien moeten de meubeltjes echt bij jouw stijl passen, anders ga je later nieuwe dingen kopen en kost het alleen maar extra.

Alles nog eens op een rij

Om het duidelijk te maken vind je hieronder nog eens de verschillen tussen kaal, gestoffeerd en gemeubileerd.

AspectKale WoningGestoffeerde WoningGemeubileerde Woning
InrichtingMinimale inrichtingBasisverlichting en gordijnenVolledig ingericht
MeubelsNiet inbegrepenNiet inbegrepenInbegrepen
ApparatenNiet inbegrepenNiet inbegrepenVaak inbegrepen
VloerbedekkingNiet inbegrepenNiet inbegrepenInbegrepen
Persoonlijke spullen vereistJaJaMinimaal
Geschikt voor tijdelijk verblijfMatigJaJa, zeer geschikt

Wat is jouw favoriete keuze? Laat het weten, en geef eventueel nog wat tips door.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven