Zwanger & buikpijn: alle oorzaken op een rij

Bijgewerkt: 29 januari 2023

Zwanger en buikpijn: dit heeft diverse oorzaken. Van een onschuldige innesteling tot vervelende bandenpijn. Er zijn ook oorzaken die totaal niks met de zwangerschap te maken hebben. Bijvoorbeeld een buikgriep of blindedarmontsteking. Hieronder de zwanger buikpijn oorzaken en bekende symptomen. Daarnaast uitleg over behandeling en herstel.

Buikpijn en buikkramp tijdens de zwangerschap

Bijna iedere vrouw krijgt ermee te maken: zwanger & buikpijn. Dit kan al heel vroeg in de zwangerschap aanwezig zijn. Afhankelijk van de zwangerschapsduur heeft het een bepaalde oorzaak. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Soms is behandeling nodig.

Gaat buikpijn gepaard met bloedverlies? Dit is altijd een reden om contact op te nemen met arts of verloskundige. Mogelijk gaat er iets mis met de zwangerschap. Hieronder een aantal andere mogelijke oorzaken van buikpijn.

Rommelende darmen en een opgeblazen gevoel

Direct na de innesteling gebeurt er heel veel in het lichaam. Hormonen hebben invloed op de darmwerking. Zo is bekend dat de darmwand slapper wordt en trager werkt. Het gevolg zijn rommelende darmen of een opgeblazen gevoel. Dit opgeblazen gevoel kan zo aanwezig zijn, dat de spijkerbroek zelfs niet meer dicht gaat.

Menstruatie achtige buikpijn

Zwanger buikpijn komt vaker voor. Soms klaagt de vrouw over een menstruatie achtige buikpijn. Is dit rond de innesteling aanwezig, dan spreken we ook wel van innestelingspijn. Let op: het bestaan van innestelingspijn is nooit wetenschappelijk bewezen. Toch zijn er vrouwen die de innesteling daadwerkelijk kunnen voelen.

Een menstruatie achtige buikpijn wordt vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap gezien. De oorzaak is niet altijd bekend. Mogelijk gaat het om rommelende darmen of bandenpijn.

Zwanger buikpijn: bandenpijn

Alweer iets dat buikpijn veroorzaakt, hoewel sommige vrouwen het als een trekkend gevoel ervaren. De baarmoeder is een holle ruimte die moet kunnen groeien. Daarom hangt ze vrij in de buikholte. Om te voorkomen dat de baarmoeder gaat schuiven, wordt ze op haar plaats gehouden middels banden. Bij rek of druk op deze banden ontstaat er bandenpijn. Dit is vooral voelbaar bij niezen en hoesten, bukken en tillen.

Bandenpijn is vervelend maar voorkomen onschuldig. Mochten de klachten erger worden, dan biedt een buikband voldoende ondersteuning. Vooral aan te raden vanaf 20 weken zwangerschap.

Soms gaat het mis

Zwanger buikpijn: soms gaat het mis. Ruim de helft van alle innesteling mislukt. Tot 12 weken zwangerschap is de kans dat het misgaat ongeveer 10%. Wanneer het misgaat, treedt er buikpijn en bloedverlies op.

Een echoscopisch onderzoek (echo) kan uitwijzen of het hartje van de foetus nog klopt. Bij een kloppend hartje is de kans dat het alsnog mis gaat, een stuk kleiner. Is de foetus overleden, dan wordt deze door het lichaam afgestoten. Gebeurt dit niet vanzelf, dan is een ingreep vereist.

Buikgriep/ voedselinfectie voedselvergiftiging

Vaak is het een virus die buikgriep veroorzaakt. Soms is een bacterie de boosdoener. Een voedselinfectie ontstaat door het eten van producten waar schadelijke virussen of bacteriën inzitten. Bij een voedselvergiftiging zijn het door bacteriën of schimmels gemaakte giftige stoffen die de ziekte veroorzaken.

Het gaat in alle gevallen om klachten als diarree, misselijkheid en vaak ook overgeven. Soms kan hier ook koorts bij ontstaan. De klachten verdwijnen binnen een week. Het is ondertussen wel belangrijk om uitdroging te voorkomen. Dit betekent veel (kleine beetjes) drinken. Bij ernstige uitdroging helpt ORS. Dit vult het mineralentekort snel aan.

Zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn met hoge koorts. Dit kan uiteindelijk een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken.

Blindedarmontsteking

Bij een blindedarmontsteking is het aanhangsel van de blinde darm ontstoken. Hoe dit ontstaat, is onbekend. Er ontstaat plotselinge hevige pijn die snel erger wordt. Bij bewegen, zoals een autorit, neemt de pijn sterk toe.

De pijn begint meestal rond de navel en breidt zich uit naar rechtsonder. Naast pijn ontstaan er klachten als misselijkheid en overgeven, diarree en koorts. Zonder behandeling kan de blindedarm scheuren. Hierbij komt ontlasting met bacteriën in de buikholte terecht. Dit heeft weer een ernstige buikvliesontsteking tot gevolg.

Behandeling bestaat uit een operatieve ingreep. Hierbij wordt de blindedarm weggehaald. Dit heeft geen gevolgen voor de toekomst: we kunnen gemakkelijk zonder blinde darm.

Harde buiken

Harde buiken worden ook wel Braxton Hicks genoemd. Dit staat ook wel bekend als oefenenweeën. Dit komt vanaf de tweede helft van de zwangerschap voor. Een harde buik mag geen pijn doen maar is wel een vervelend gevoel. Uiteindelijk kunnen harde buiken overgaan in voorweeën.

Voorweeën en ontsluitingsweeën

Zwanger buikpijn kan te maken hebben met voorweeën. Hiermee bereidt de baarmoeder zich voor op de bevalling. Voorweeën komen vanaf de 24e zwangerschapsweek voor. Deze kunnen dus wel pijn doen, in tegenstelling tot oefenweeën.

Ontsluitingsweeën zijn het begin van de bevalling. Deze weeën keren regelmatig terug. De tussenpozen wordt steeds korter en de wee neemt in intensiteit toe. Dit gaat gepaard met pijnklachten, voelbaar in de buik, de zij of de rug.

Deze pijn kan ook naar de bovenbenen doortrekken. Het is belangrijk om bij ontsluitingsweeën contact op te nemen met de verloskundige. Bij een eerste bevalling is de norm dat er gebeld wordt zodra de weeën elke vier tot vijf minuten komen.

Brandend maagzuur

Als laatste nog brandend maagzuur, iets waar veel zwangere vrouwen last van hebben. Het schijnt dat het in 70% van de zwangerschappen voorkomt. Vaak ontstaat het al in het eerste trimester, en wordt erger naarmate de zwangerschap vordert. Bij brandend maagzuur werkt het klepje tussen maag en slokdarm niet goed. Hierdoor stroomt er maagzuur vanuit de maag terug de slokdarm in. Dit geeft een branderig en soms pijnlijk gevoel.

De symptomen of klachten verergeren bij een liggende houding, bukken of door het eten van bepaald voedsel. Door hier goed op te letten, nemen deze klachten af. Is brandend maagzuur erg vervelend dan helpen maagzuurremmers.

Een maagzuurremmer als Rennie mag gewoon tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Het is wel belangrijk om de voorschriften in de bijsluiter ook te volgen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven