Blaasontsteking tijdens de zwangerschap (en behandeling)

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap komt vaak voor. Vrouwen zijn normaal gesproken toch al bevattelijker voor een blaasontsteking, maar tijdens de zwangerschap loop je deze ontsteking nog sneller op. Symptomen als bloed of pijn bij het plassen verraden vaak op een blaasontsteking, maar soms ook zijn er helemaal geen klachten. Toch moet dit altijd behandeld worden.

Oorzaak van een blaasontsteking

De oorzaak voor een blaasontsteking tijdens de zwangerschap is een bacterie. Vaak is het de bacterie Escherichia coli die in de darmen leeft. Onder bepaalde omstandigheden kan deze bacterie vanuit de darmen de urinebuis binnendringen, omhoog kruipen en daar de blaas infecteren.

Vrouwen hebben een kortere urinebuis dan mannen waardoor vrouwen sneller een blaasontsteking krijgen. Dat is pech hebben! Bij zwangere vrouwen is de afweer verminderd, dit verklaart waarom zwangere vrouwen nog vaker dan niet-zwangeren een blaasontsteking oplopen.

Ook plassen zwangere vrouwen vaak niet helemaal goed uit waardoor er kleine restjes urine in de blaas achter blijven. Bacteriën krijgen hiermee een goede voedingsbodem. Een virus of een schimmel veroorzaakt geen blaasontsteking, een vaginale infectie veroorzaakt door een schimmel zal dan ook geen gevolgen hebben voor de blaas.

Blaasontsteking tijdens zwangerschap herkennen

Niet iedereen heeft dezelfde klachten, en de ene vrouw heeft er meer last van dan de ander. Vaak doet het plassen pijn of heb je een branderig gevoel. Soms doet het plassen zoveel pijn dat het moeilijk is om goed uit te plassen.

De pijn ontstaat tijdens het plassen maar kan ook nog na het plassen aanwezig zijn. Soms is er bloed in de urine zichtbaar. Dit kan een beetje zijn, maar ook een grotere hoeveelheid. Ook kan er pijn zijn in het bekken of in de onderrug.

Vaak merk je dat je vaker moet plassen, waarbij er maar kleine beetjes uitkomen. Verwar dit niet met het begin van de zwangerschap waarbij je ook vaker moet plassen. Bij een blaasontsteking is de urine troebel of ruikt vreemd, hoewel niet iedereen hier last van heeft.

Niet altijd zijn klachten goed herkenbaar

Er zijn gevallen bekend waarbij er geen klachten voorkomen of alleen maar rugklachten. Deze rugklachten kunnen overigens zeer hevig zijn waarbij je niet meer kunt slapen van de pijn. Toch hebben deze vrouwen geen andere klachten die op een blaasontsteking wijzen. Hierdoor worden de klachten soms toegewezen aan zwangerschapssymptomen of wordt je doorgestuurd naar een fysiotherapeut.

Dit is gevaarlijk, want een onbehandelde blaasontsteking kan verergeren en meer schade aanrichten. Ga met klachten, hoe licht ook, daarom altijd langs een arts of maak het bespreekbaar met je verloskundige of gynaecoloog.

Onderzoek/ diagnose stellen

Het is belangrijk dat er bij klachten gecontroleerd wordt op een blaasontsteking. Ook zonder pijn, branderig gevoel of bloed bij de urine moet je klachten als vaker plassen of kleine beetjes plassen in de gaten gehouden worden. Vaker plassen is een kwaal die voorkomt bij een zwangerschap, maar plotselinge verandering hierin zijn opmerkelijk.

Met behulp van een urinetest kan bekeken worden of er sprake is van een blaasontsteking. Het is nodig om wat urine op te vangen in een schoon en droog potje, en dit af te geven aan de arts. Deze zal de urine onderzoeken op de aanwezigheid van bacteriën.

Behandeling van blaasontsteking tijdens zwangerschap

Een blaasontsteking is vrij eenvoudig te behandelen met behulp van medicatie. Er wordt gekozen voor een passende antibioticakuur. Antibiotica is een groep medicijnen die de bacterie uitschakelt. Het is heel belangrijk om deze kuur helemaal af te maken, ook wanneer er geen klachten meer aanwezig zijn. Het niet afmaken van een kuur zorgt ervoor dat er een aantal bacteriën achterblijft die opnieuw voor een ontsteking zorgen.

Tip: blaasontsteking capsules werken zeer goed.

Bovendien zijn deze achtergebleven bacteriën immuun geworden door de antibiotica, waardoor het veel moeilijker is om de blaasontsteking te bestrijden. Daarnaast moet je veel water drinken: water spoelt de blaas goed schoon waardoor bacteriën worden afgevoerd.

Dit gebeurt er zonder behandeling

Ga met een (vermoeden van) een blaasontsteking altijd langs je arts. Wanneer een blaasontsteking niet behandeld wordt is de kans groot dat de ontsteking verder naar boven kruipt, richting de nieren. Er kunnen dan nierstenen en blaasstenen ontstaan. Deze stenen veroorzaken koliekachtige pijnen en zorgen ervoor dat een blaasontsteking ondanks behandeling toch blijft voortbestaan.

Dit komt omdat bacteriën makkelijk in de stenen nestelen en hier beschermd worden tegen antibiotica. Nierstenen of blaassteen moeten daarom altijd verwijderd worden. Dit kan met behulp van medicijnen die de stenen oplossen bij kleine steentjes,. Tot het vergruizen met eren grijpertje of apparaat bij grote stenen.

Zwangerschapstest doen

Vrouwen die denken zwanger te zijn en een blaasontsteking hebben kunnen zonder probleem een zwangerschapstest doen. Een zwangerschapstest meet de aanwezig van HCG in de urine, en niet de bacteriën. De bacteriën beïnvloeden de aanwezigheid van HCG niet.

Wanneer je behandelend wordt met antibiotica zal dit de uitslag van de test ook niet beïnvloeden. Let er wel op dat de test op de juiste manier wordt uitgevoerd. Volg hierbij de gebruiksaanwijzing op. Wanneer er geen controlestreep op de test verschijnt dan is de test niet goed uitgevoerd. Dit heeft niks te maken met de blaasontsteking, maar waarschijnlijk met een te kleine hoeveelheid urine die gebruikt is.

Gooi de zwangerschapstest weg en gebruik een nieuwe. Blijf je problemen houden met het goed uitvoeren van de test of twijfel je over de uitslag, neem dan contact op met de huisarts. Deze kan een test voor jou uitvoeren.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven