1500 kcal dieet – effectief afvallen

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Afvallen met het 1500 kcal dieet. Dit is een dieet waarbij je dagelijks niet meer dan 1500 kilocalorieën eet. Hierbij is het belangrijk om een goede balans tussen koolhydraten, eiwitten en goede vetten te vinden. Ook is beweging of een vorm van sport belangrijk. Dan pas is het 1500 kcal dieet ook effectief.

Dit is waarom je op dieet gaat (afvallen)

Een paar kilootjes teveel, je maakt je hier niet druk om. Maar met de jaren komen er steeds meer kilo’s bij. Vooral vanaf het 40e levensjaar gaat het snel en vliegen de kilo’s eraan. Dit komt omdat je stofwisseling met de jaren omlaag gaat. Wanneer je net zo blijft eten als voorheen dan slaat je lichaam steeds meer vet op. Het gevolg: aankomen in gewicht.

Een dieet helpt je met afvallen. Vaak om een gezond gewicht te bereiken. Maar een dieet kan ook een medisch doel hebben, bijvoorbeeld om bepaalde klachten te verminderen. Een dieet is dus een voedingswijze om een bepaald doel te bereiken.

Afvallen bij overgewicht

Bij overgewicht is een dieet zeker aan te raden. Door 10% van je gewicht af te vallen behaal je al veel gezondheidsvoordelen. Overgewicht is met name slecht voor hart en bloedvaten maar kan ook andere ziekten veroorzaken zoals diabetes en kanker.

Ruim de helft van alle Nederlanders heeft te maken met overgewicht. Soms is het BMI gezond maar is er sprake van een te grote buikomvang, wat ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Beide situaties is een goede reden om een dieet te volgen. Het 1500 kcal dieet kan hier zeker bij helpen.

1500 kcal dieet: een van de vele dieetvormen

Er zijn zeer veel soorten diëten. Het ene dieet is het ander niet en ieder dieet heeft zijn voor- en nadelen. Ook werkt niet ieder dieet bij mensen hetzelfde.

Zo heb je het brooddieet waarbij je voornamelijk brood eet. Dit in tegenstelling tot andere diëten waarbij brood juist weg wordt gelaten. Of het Sonja Bakker dieet. Dit is niet direct een dieet maar een blijvende aanpassing van je levensstijl en eetgewoonten.

Het probleem bij veel diëten is dat het te eenzijdig is, waardoor er belangrijke voedingsstoffen gemist worden. Daarom wordt er steeds meer aandacht aan gezonde diëten geschonken.

Een andere manier van diëten is kilocalorieën tellen, vaak afgekort tot calorieën. Calorieën zijn de hoeveelheid energie waaruit voeding of drank bestaat. Energie kan in de vorm van koolhydraten, eiwitten of vetten in voeding aanwezig zijn.

  • Koolhydraten leveren 4 kcal per gram
  • Eiwitten leveren 4 kcal per gram
  • Vetten leveren 8 kcal per gram

Hoewel vet meer calorieën levert en het verleidelijk is om vetarm te gaan eten, mag vet niet weggelaten worden uit voeding. Een goede balans tussen bovenstaande drie is dagelijks 50% koolhydraten, 30% eiwitten en 20% vet te nuttigen. Neem met name onverzadigd vet en langzame koolhydraten. Vermijd suiker en vet uit snacks, gebak, koek en snoep.

1500 kilocalorieën per dag

Gemiddeld heeft een vrouw 2000 kcal en een man 2500 kcal per dag nodig. Dit was overigens voor de komst van het internet en voordat we de hele dag achter de pc of om de smartphone zaten. Tegenwoordig bewegen we zo weinig dat ook de energiebehoefte omlaag is gegaan. Dat zie je aan het groeiend aantal mensen met overgewicht.

Een dieet dat weinig calorieën bevat noem je een crash die het. In het begin val hier flink vanaf maar op de duur kom je weer net zo hard aan. Vaak blijven er dan ook nog eens wat extra kilo’s achter.

Bij het 1500 kcal dieet is het de bedoeling dat je niet meer dan 1500 kcal kilocalorieën per dag naar binnen werkt. Hiermee is dit geen crashdieet. Bij een crashdieet krijg je namelijk maximaal 1200 kcal per dag binnen, iets dat veel te weinig is.

1500 kcal dieet, hoe zit het met het jojo-effect?

Veel mensen die op dieet gaan zijn bang voor het jojo-effect. Dit ontstaat na een dieet waarbij je eerst af valt en vervolgens enorm aankomt. Inmiddels is het idee van een jojo-effect flink achterhaald. Het jojo-effect bestaat niet. Een geschiedenis van afvallen en weer aankomen heeft namelijk geen negatief effect op je stofwisseling.

Je kunt dus gewoon telkens weer opnieuw aan het diëten gaan. Je lichaam is slim genoeg om zich aan te passen. Dit betekent dat het 1500 kcal dieet dus ook niet voor een jojo-effect zorgt.

Dit gebeurt er wanneer je te weinig eet

Het 1500 kcal dieet zorgt ervoor dat je voldoende energie binnenkrijgt. Wanneer je te weinig eet dan komt je lichaam energie tekort. Op de korte duur wordt je glycogeenvoorraad aangesproken, hierna gaat het lichaam over op vetverbranding. Je raakt dan in ketose. Dit gebeurt vooral wanneer je veel te weinig koolhydraten binnenkrijgt. In ketose raken is niet direct slecht maar je moet het niet te lang doen.

Er gebeurt nog wat wanneer je te weinig energie binnenkrijgt. Je lichaam gaat op zoek naar de makkelijkste manier om aan energie te komen. Afbraak van spierweefsel is hier zeer geschikt voor. Ten eerste omdat dit voor energie zorgt. Ten tweede omdat spierweefselenergie verbruikt. Door dit af te breken kan het lichaam energie besparen.

Met het 1500 kcal dieet zorg je ervoor dat er geen spierweefsel wordt afgebroken. Wanneer je echter intensief sport zul je toch wat meer dan die 1500 kilocalorieën moeten eten.

1500 kcal menu

Op zoek naar een wekelijks 1500 kcal menu? Op de website van het voedingscentrum vind je een aantal interessante dagmenu’s. Hieronder een voorbeeld van een 1500 kcal menu.

  • Ontbijt: yoghurt met fruit
  • Tussendoortje: een volkoren boterham met lichtbeleg
  • Lunch: groenteomelet
  • Tussendoor: een handje noten
  • Avond eten: aardappelschotel of rijstschotel met kip en groenten
  • Nagerecht: kwark met fruit

Wissel het ontbijt of de lunch binnen het 1500 kcal menu af met de volgende variaties:

  • Roerei met tomaat
  • Rauwkostsalade
  • Twee crackers met 30+ kaas
  • Twee stukken fruit

Als diner oftewel avondeten kun je bij het 1500 kcal menu aan de volgende variaties denken:

  • Mie met paddenstoelen
  • Maaltijdsalade met zalm of groente
  • Groentesoep of kippensoep
  • Ravioli met groente

Zorg ervoor dat het diner niet meer dan 500 kilocalorieën bevat. Voor de lunch kies je iets dat tussen de 250 en 350 kcal bevat. Je ontbijt mag ongeveer uit 300 kilocalorieën bestaan. Tussendoortjes tussen de 100 en honderdvijftig kilocalorieën. Bij het 1500 kcal dieet moet je dagelijks tellen hoeveel kilocalorieën je eet. Dan pas val je op een gezonde en vooral andere manier af.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven