7 dagen dieet & 5 kilo afvallen

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Snel afvallen? Het 7 dagen dieet & 5 kilo afvallen helpt hierbij. Is het mogelijk om in één week zoveel af te vallen en ook nog eens zonder jojo-effect? Ja, maar je moet hier wel heel erg mee opletten. Wanneer je het verkeerd aanpakt kom je na die 7 dagen weer net zo hard aan.

Een crashdieet

Het 7 dagen dieet en 5 kilo afvallen betekent dat je een crashdieet volgt. Hiermee creëer je een calorietekort. Het gevolg: je verliest gewicht. Maar let op, de eerste 2-3 kilo’s die je kwijtraakt bestaat uit vochtverlies. Dit komt omdat het lichaam de koolhydraatvoorraad aanspreekt. Wanneer je koolhydraten kwijtraakt verlies je dus ook vocht. Dit verklaart waarom je bij elk dieet in het begin snel afvalt.

Weight Care 5-daagse afslankpakket
Nutridrink Compact Proteïne 

Verlies van vocht, vet en spieren

Wanneer je een crashdiëten volgt raak je in het begin voornamelijk vocht (koolhydraten) kwijt. Na de eerste 3 kg spreekt het lichaam de vetvoorraad aan. Maar wacht, het lichaam is zuinig op de vetvoorraad. Daarom zal het ook wat spieren afbreken.

Zonde want spieren verbruiken juist meer energie dan vet. Wil je spierafbraak voorkomen dan is het belangrijk om goed te blijven bewegen. Krachttraining helpt in de opbouw van spierweefsel.

7 dagen dieet: 5 kilo afvallen

Het is aan te raden om dit dieet niet langer dan 7 dagen te volgen. Hierna stop je ermee of las je een pauze van enkele dagen in. Tijdens deze pauze eet je zo gezond en gevarieerd mogelijk waarbij er zeker geen calorietekort mag ontstaan.

Het 7 dagen dieet en 5 kilo afvallen: bekijk hieronder het weekplan. Houd er rekening mee dat je bijna de hele week hetzelfde eet.

Ochtend

 • Koffie of thee zonder suiker en melk
 • Een stuk fruit (appel, peer, banaan, mango, druiven etc)
 • Een boterham of beschuit, eventueel met halvarine maar zonder beleg

Middag

 • Koffie of thee zonder suiker en melk
 • Wat fruit
 • Twee bekertjes magere yoghurt
 • Twee boterhammen, beschuitjes of volkoren crackers
 • Beleg van ei of tomaat

Avond

 • Salade van sla, tomaat en komkommer
 • Wat fruit
 • Twee boterhammen, beschuitjes of volkoren crackers
 • Twee eieren óf 100 g kipfilet óf 125 g mager rundvlees

Water mag je zoveel drinken als je wil, neem bij voorkeur minimaal 2 liter water per dag. Dit zorgt voor een goede afvoer van vrijgekomen afvalstoffen.

Het effect van het 7 dagen dieet

7 dagen op dieet, val je hier ook echt 5 kilo van af? Dit is van verschillende factoren afhankelijk. Ten eerste je eigen lichaamsgewicht. Hoe zwaarder je bent (lees: meer overgewicht) hoe sneller je in het begin afvalt. Iemand van 120 kg raakt heel makkelijk 5 kg kwijt, terwijl iemand van 50 kg hier meer moeite voor moet doen.

Ten tweede de energiebehoefte. Ben je erg sportief aangelegd dan verbruik je ook meer energie. Wanneer je voor een 7 dagen dieet gaat én blijft sporten dan vliegen de kilo’s er af. Maar let op, met te weinig energie kan je lichaam geen prestaties leveren.

Het gevreesde jojo-effect

Mensen die regelmatig op dieet staan weten er alles van af: het gevreesde jojo-effect. Hierdoor kom je na het volgen van het dieet juist meer in gewicht aan. Zo ben je 5 kilo in 7 dagen kwijtgeraakt om hierna 10 kg aan te komen.

Hoe kan dat? Je lichaam heeft een te lange tijd weinig energie binnengekregen. Dit brengt een alarmsignaal in werking: het lichaam gaat in de zogenaamde spaarstand. Alles wat je na het dieet aan energie binnenkrijgt gaat het lichaam als reserve opslaan. Dit doet het lichaam om te voorkomen dat er weer een nieuw tekort aan energie ontstaat.

Dit is precies de reden waarom je het 7 dagen dieet ook echt niet langer dan zeven dagen mag volgen. In de pauzedagen moet je vooral normaal eten, dit voorkomt dat het lichaam in de spaarstand gaat.


Hoe gezond is het 7 dagen dieet?

Wanneer je naar het 7 dagen dieet kijkt dan valt direct op dat je heel weinig calorieën binnenkrijgt. Ideaal om 5 kilo af te vallen (meer of minder kan natuurlijk ook), maar kom je dan niks tekort?

Het dieet bevat in ieder geval voldoende eiwitten (eieren, kip en vlees). Ook krijg je voldoende vezels (brood en fruit) en vitamine C binnen (fruit en groente). Dit dieet bevat wel te weinig calcium en mogelijk loop je ook andere vitaminen en mineralen mis. Ook weer een reden waarom je dit dieet niet langer dan zeven dagen volgt.

Eventueel kun je een supplement gebruiken. Hiermee krijg je toch voldoende vitaminen binnen. Houd er echter rekening mee dat een supplement nooit een gezonde en gevarieerde voeding kan vervangen.

7 dagen dieet ervaringen

Benieuwd of dit dieet voor jou werkt? Waarschijnlijk ben je op zoek naar 7 dagen dieet ervaringen. Houd er echter rekening mee dat ieder lichaam anders op dit dieet reageert. Hierdoor heb je niet veel aan andermans ervaringen. Bovendien hangt het er ook helemaal vanaf hoe je na het dieet met je eetpatroon omgaat. Wanneer je weer flink gaat eten en snoepen dan vliegen de kilo’s er weer aan. Een dieet doe je niet voor even maar eigenlijk een heel leven lang, hoe moeilijk dit ook is.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven