Stacaravan verwarmen in de winter

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Wanneer de dagen korter worden daalt de buitentemperatuur. In de winter kan het makkelijk 10° C of meer vriezen. De stacaravan verwarmen in de winter is dan ook een hele uitdaging. In de meeste caravans zit een kachel ingebouwd. Toch kan zelfs dit nog te weinig zijn en heb je behoefte aan extra verwarming.

Zo verwarm je een stacaravan

Een stacaravan is niet zomaar verplaatsbaar, vandaar de benaming. Hij is namelijk een stuk groter dan een normale caravan. Toch is een stacaravan een stuk kleiner dan een chalet. Hierdoor is hij ook goedkoper, en dat is waar veel mensen voor kiezen.

In veel gevallen wordt de stacaravan compleet met stoffering en verwarming geleverd. Koop je een nieuwe of bestaande stacaravan dan zit hier dus al verwarming in. Bij oude modellen kan dit anders zijn, net als een nieuw exemplaar dat kaal wordt afgeleverd.

Hoe verwarm je een stacaravan? Hier heb je verschillende mogelijkheden toe. Bekijk hieronder de beste verwarming voor een stacaravan.

Luchtverwarming in het vakantieverblijf

De beste en meest gebruikte methode om een stacaravan in de winter te verwarmen is luchtverwarming. Lucht wordt aangezogen en middels een brander verwarmd. Via warmeluchtbuizen en een ventilator wordt de warme lucht gelijkmatig over de stacaravan verdeeld.

Luchtverwarming geeft een goed resultaat. Het gehele vakantieverblijf voelt aangenaam warm aan, ook tijdens de koudste winterdagen.

Dit kost CV in een stacaravan

Je kunt ook voor de bekende centrale verwarming (CV) gaan. Je kunt je voorstellen dat dit niet heel goedkoop is. Wat kost CV in de stacaravan? Voor de CV ketel ben je tussen de € 900 en € 2200 kwijt. Voor het vakantieverblijf is het aan te raden om voor een elektrische cv-ketel te gaan. Je hebt voldoende aan een model met een capaciteit tot 70 m².

Ga je voor een hoogrendementsketel dan ben je een stuk duurder uit. Dit is niet aan te raden voor in een stacaravan. Moet je de CV ketel nog laten installeren, inclusief de warmeluchtbuizen? Reken dan op ongeveer het dubbele.


Mobiele kachel: goedkoop en effectief

Wil je de stacaravan verwarmen in de winter, maak dan gebruik van een mobiele kachel. Ideaal wanneer er geen luchtverwarming of CV aanwezig is. Voordeel van een mobiele kachel is dat je hem na de winterperiode weg kunt halen. Of je verplaatst hem naar een andere hoek van de caravan.

Natuurlijk heeft een mobiele kachel nog veel meer voordelen. Bijvoorbeeld de aanschafprijs, die is lager dan luchtverwarming of CV. Ook verbruikt hij minder energie maar alleen wanneer je hem niet continu laat draaien.

Mobiele kachels zijn er in verschillende varianten waaronder de elektrische kachel, oliekachel en het infraroodpaneel. Hieronder nog eens alles op een rij.

Elektrische Convector Kachel
 Keramische ventilatorkachel

Elektrische kachel voor de stacaravan

De stacaravan in de winter verwarmen kan heel goed middels een elektrische kachel. Vaak betaal je aan het vakantiepark een vast bedrag aan elektriciteit. Dan is een elektrische kachel wel zo prettig want je hoeft geen rekening te houden met hogere kosten.

Dit zijn de voordelen van een elektrische kachel:

 • Verwarmt snel
 • Maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen
 • Is zeer rendabel
 • Verkrijgbaar vanaf € 20

Je hebt de kleine ventilatorkachel, zeer geschikt voor snelle verwarming van kleine ruimtes. Wil je het aangenaam warm krijgen, ga dan voor de elektrische convectorkachel. Deze is geschikt voor ruimtes tot 26 m².

Infrarood paneel

Wil je het vooral aangenaam warm hebben maar hoeft de gehele ruimte niet warmer te worden? Een infraroodpaneel is dan een prima keuze. Overigens zijn infraroodpanelen ook zeer geschikt als verwarming in de woning. Dit komt omdat infraroodverwarming heel gericht warmte afgeeft.

De voordelen van infrarood verwarming:

 • Verwarmt objecten die gelijkmatig warmte afgeven
 • Zuinig in verbruik
 • Mooie uitstraling

Een infrarood paneel is wel duurder in aanschaf. Reken op een aanschafprijs vanaf € 150 (per stuk).

Oliegevulde radiator

Als laatste heb je nog de oliegevulde radiator, soms ook wel oliekachel genoemd. Voordeel hiervan is dat je een verrijdbare radiator in de stacaravan hebt. Bovendien heeft deze een hoge capaciteit en is geschikt voor ruimtes tot wel 60 m².

Met dit type kachel kun je de stacaravan goed verwarmen in de winter. Kijk maar eens naar de vele voordelen:

 • Anti vorststand
 • Makkelijk verplaatsbaar
 • Gelijkmatige warmte
 • Geen droge lucht
 • Energie efficiënt
 • Milieuvriendelijk
 • Goed betaalbaar

Voor een olieradiator die geschikt is voor ruimtes tot 30 m² betaal je tot € 100. De modellen voor 60 m² kosten rond de € 155.

Mylett Oliekachel 200-240V 

De pelletkachel

Kan een pelletkachel in een stacaravan? Dit is iets dat je steeds meer tegenkomt. Voordeel van een pelletkachel is dat je 50% op de stookkosten bespaart (ten opzichte van een elektrische kachel).

Voordelen pelletkachel:

 • Weinig uitstoot van fijnstof
 • Zeer goed rendement
 • Ideale bij verwarming

Toch is het even opletten met een pelletkachel in de stacaravan want de ventilatie moet goed zijn. Er komen namelijk altijd wat schadelijke stoffen vrij waaronder koolmonoxide en stikstofoxide. Kun je de stacaravan niet voldoende ventileren of vertrouw je het niet, kies dan voor een van bovenstaande alternatieven.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven