Bonker, swiper en geldezel: wie doet wat?

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Er vindt steeds meer oplichting en fraude plaats. Criminelen die dit doen krijgen soms bijzondere namen toegewezen. Zowel de bonker, de swiper als de geldezel houden zich bezig met het plunderen van bankrekeningen.

Dit doet de bonker

Een bonker is een crimineel die toegang wil krijgen tot online bankgegevens van anderen. Deze persoon probeert virtuele valuta om te zetten in contant geld.

Als eerste gaat een bonker op zoek naar een slachtoffer. Hierbij is het belangrijk dat het slachtoffer geld heeft. Het heeft voor een crimineel namelijk geen zin om geld af te troggelen van iemand waar niks te halen valt.

Qumax Geheime Kluis
Vals Geld Pen

De bonker zoekt vooral online naar slachtoffers. Dit kan bijvoorbeeld via Instagram, LinkedIn of Facebook zijn. Maar ook via Marktplaats, Speurders of een andere verkoopsite. Het is zelfs mogelijk om via e-mail of WhatsApp contact te zoeken.

Je herkent een bonker doordat hij of zij een connectie met jou maakt. Bijvoorbeeld door je op social media te volgen of als vriend toe te voegen. Verder zou de bonker proberen om contact te leggen en een band op te bouwen.

Bonkers houden zich ook met phishing bezig. Dit is een methode waarbij je naar een nepwebsite wordt geleid. Je vult gegevens van je bank in omdat je denkt dat de website betrouwbaar is. Maar ondertussen kan de bonker jouw bankgegevens achterhalen.


De rol van de swiper

Swipen is een criminele activiteit die vooral onder jongeren plaatsvindt. Wanneer de bonker jouw bankgegevens of andere gegevens in handen heeft gekregen, komt de swiper in beeld. Zo kan de swiper online dure spullen bestellen en jouw gegevens invullen. De swiper ontvangt deze spullen zonder te betalen. Maar jij krijgt de rekening. Uiteindelijk moet je honderden tot wel duizenden euro’s betalen.

Een swiper kan ook een andere rol hebben. Bijvoorbeeld jou wijsmaken dat je geld krijgt wanneer je toegang geeft tot je pinpas en bankgegevens. In dit geval probeert de swiper van jou een geldezel te maken. Maar het levert jou uiteindelijk helemaal geen geld op, want zowel de bonker als de swiper halen het geld van je rekening en laten nooit meer iets van zich horen.

De taken van een geldezel

Een geldezel wordt ook wel een katvanger of een money mule genoemd. Dit is iemand die zijn betaalpas en pincode voor criminele activiteiten uitleent. Er wordt bijvoorbeeld gestolen geld op jouw rekening gestort. Vervolgens kan de swiper het geld van jouw rekening halen. In ruil hiervoor ontvang je een percentage van het bedrag.

Geldezels doen dit om geld te verdienen. Maar vaak genoeg wordt de geldezel zelf ook opgelicht. Zijn of haar geld wordt volledig van de rekening gehaald, inclusief het gestolen geld.


Zo strafbaar is het

Wanneer je bonker bent en een connectie met vreemden maakt, ben je nog niet direct strafbaar. Maar wel wanneer oplichting of fraude het doel hiervan is. Bijvoorbeeld door het stelen van bankgegevens of privégegevens.

Een swiper is altijd strafbaar. Zo iemand probeert namelijk anderen over te halen om geldezel te worden. Een swiper kan ook met gestolen gegevens dure spullen bestellen, of andere criminele activiteiten uitvoeren. De swiper is dus altijd verkeerd bezig.

Een geldezel is ook strafbaar. Hij of zij maakt zich schuldig aan het witwassen van geld. Ook wanneer de geldezel uiteindelijk het slachtoffer is.

De straf die hieraan vasthangt

Het is nooit slim om bonker, swiper of geldezel te worden. Wanneer je gepakt wordt moet je voor de rechtbank verschijnen. De rechter legt een taakstraf, een celstraf of een geldboete op.

Een taakstraf wordt voornamelijk aan jongeren onder de 18 jaar gegeven. Een geldboete komt zowel bij jongeren als volwassenen voor. Hoe hoog die geldboete is hangt weer van de zaak af. Wat was jouw rol binnen de criminele activiteiten, en hoe groot is de schade? De boete bedraagt maximaal € 90.000.

Een celstraf wordt voornamelijk aan volwassenen gegeven. De maximumstraf bedraagt een celstraf van zes jaar.

Voor elke straf geldt: het witgewassen geld moet worden terugbetaald. Bovendien krijg je een strafblad.


Verder kun je als bonker, swiper of geldezel op een zwarte lijst worden geplaatst. Dit betekent dat je achter jarenlang geen diensten van een financiële instelling kan afnemen. Bijvoorbeeld een bankrekening of betaalrekening openen, of een hypotheek afsluiten.

Zo groot is de pakkans

Voor een geldezel is de pakkans bijna 100%. Dit komt ongebruikelijke financiële transacties aan de politie wordt gemeld. Banken doen dit automatisch, om witwassen tegen te gaan. Alleen bij kleine bedragen is de pakkans ook een stuk kleiner.

De pakkans voor een swiper bedraagt tussen de 60% en 80%. Wanneer er veel aangiftes lopen en de politie kan goed onderzoek uitvoeren, is de kans groot dat een swiper wordt opgepakt.

Voor een bonker ligt de pakkans tussen de 50% en 80%. Ook dit is weer afhankelijk van de omvang van de criminele activiteiten. Wanneer een bonker het eenmalig doet, is de pakkans kleiner dan wanneer deze het met regelmaat uitvoert.

Meestal worden bonkers, swipers en geldezels met de tijd hebberig. Ze hebben eenmaal geld verdiend met oplichting of fraude en willen dit vaker doen. Hierdoor worden ze onvoorzichtig, of maken ze het de politie makkelijker om ze te volgen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven