Maden na een regenbui? Zo kom je ervan af!

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Maden zijn ontzettend onhygiënisch. Ze verspreiden ziekten en zien er vies uit. In de zomermaanden is de kans groter dat je vliegenmaden in of rondom de woning vindt. Ze komen op (rottend) afval, dieren mest of kadavers af. Maden na een regenbui kom je zowel op het terras als je woning tegen. Dit heeft met de grote hoeveelheid vocht te maken.

Oorzaak van maden in huis

Je ziet niet zomaar maden na een regenbui, dit heeft altijd een reden. Je treft ze in ieder geval in het voorjaar en de zomermaanden aan. In de herfst en winter zul je minder snel last van maden of larven hebben.

Maden zitten vaak in een bak of op een ondergrond waar regenwater niet weg kan. Bij een regenbui loopt hun verblijf vol water. Maden kunnen niet zwemmen dus heben ze maar één mogelijkheid: maken dat ze wegkomen. Ze zoeken een drogere plek. Dat verklaar waarom maden bij regen tevoorschijn komen.

 Madenspray

Wanneer je maden in huis hebt

Soms komen maden in huis, vooral wanneer het flinkt of langdurig regent. Hoe komen ze in je woning teecht?

Volwassen vliegen leggen hun eitjes in voedselresten, rottend afval of dierenmest. Fruitvliegjes komen voornamelijk op gistend fruit af. Huisvliegen, bromvliegen en vleesvliegen worden door menselijk voedsel worden aangetrokken. Maar ook dierenmest of een rottend kadaver trekt vliegen aan.

De oorzaak van maden in huis is duidelijk: je geeft volwassen vliegen de kans om eitjes te leggen. Dit kan in of rondom de woning zijn. Soms heb je maden in huis na een regenbui en komen ze van je buren af.

Maden herkennen

Hoe weet je of je last hebt van maden, of dat het toch om andere insecten gaat? Een made is een vliegelarve. Deze heeft altijd een wit tot witgele kleur. Maden hebben geen pootjes of vleugels en bewegen zich kruipend voort. Wanneer een made net uit het ei komt is hij minder dan 1 mm groot. Tegen de tijd dat de made verpopt is deze tussen de 2 en 20 mm groot. De totale grootte hangt van de soort af.

Wanneer je goed naar maden kijkt dan zie je aan een van de uiteinden een zwart puntje. Dit zijn de monddelen. Verwar dit niet met de andere kant die voorzien is van twee donkere stipjes: dit zijn de ademopeningen. Maden ademen dus via hun achterste.

Maden bij regen herkennen

Komen er bij regen maden of larven tevoorschijn? Ze kunnen over je terras lopen of zelfs de woning binnenkomen. Hier wat plekken waar je ze het vaakst aantreft.

Je opent de vuilnisbak en ziet van alles krioelen: grote kans dat het hier om maden gaat. Maden tref je dan ook voornamelijk in de vuilnisbak maar ook in de buitencontainer aan. Het kan ook dat er een dode muis achter een keukenkastje (of ergens anders) ligt: ook hier vind je maden.

Heb je in de warme maanden een fruitschaal op tafel staan? Tik hier maar eens tegen. Wanneer er een zwerm vliegjes omhoogkomt dan is de kans ook groot dat er maden in het fruit zit.

Soms tref je maden in dierenvoer aan. Het gaat hier dan niet om vliegenmaden maar om meelwormen.

Zodra de zon schijnt verdwijnen de maden weer. Dit komt omdat vliegenlarven niet tegen uitdroging kunnen. Dus zie je bij droog weer een soort wormpjes kruipen, dat zijn dit géén vliegenlarven.


Zo voorkom je dat er larven in huis komen

Dat maden onhygiënisch zijn dat is een feit. Vliegen en maden kunnen verschillende ziekten verspreiden. Bovendien zien maden er ontzettend onfris uit, de eetlust vergaat je wel.

Hoe voorkom je dat je maden in je woning krijgt? Door vliegen niet binnen te laten. Houd deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten. Wil je toch luchten maak dan gebruik van een hordeur, horramen of een vliegengordijn. Vliegengordijnen zijn ook nog eens in veel varianten verkrijgbaar, van decoratief tot puur praktisch.

Ruim voedselresten direct op. Laat geen halfvolle borden op de aanrecht staan en leeg de prullenbak regelmatig. Hierbij is het belangrijk dat je gebruik maakt van een goed afsluitbare vuilniszak, zodat je ook geen maden in de container krijgt.

Dek fruit af. Bewaar het in de koelkast of leg er iets overheen. Denk ook eens aan lege bierglazen of wijnglazen: dit trekt fruitvliegjes aan.

Bij regen is het belangrijk dat je deuren en ramen gesloten houdt. Komen ze toch via een kier binnen, strooi dan zout op de drempel. Vliegenlarven drogen door het zout uit, waardoor ze sterven.

Maden in huis bestrijden

Soms is het te laat en heb je een hoop maden in huis. Dit merk je doordat je regelmatig veel vliegen waarneemt. De maden zullen vroeg of laat verpoppen, wanneer deze poppen uitkomen zie je overal volwassen vliegen.

Maden bestrijden is dan de enige oplossing om hiervan af te komen. Dit doe je volgens onderstaand stappenplan.

1. Ruim voedselresten op

Het begint met het opruimen van alle voedselresten. Kijk ook eens onder keukenkastjes of achter het kooktoestel: waarschijnlijk ligt hier ook iets. Maak de prullenbak leeg en schoon. Zet de container niet te dicht bij de gevel maar liever achter in de tuin. Zo voorkom je dat larven bij regen in je woning terecht komen.

2. Maak dierverblijven schoon

Of je nu een konijn, cavia of ander dier binnen of buiten hebt zitten: maak hokken en dierenverblijven regelmatig schoon. Wanneer mest te lang blijft liggen trekt dit enorm veel vliegen aan. Hierdoor krijg je niet alleen maden binnen, ook breng je de gezondheid van je huisdier in gevaar. Maak dierenverblijven in de zomermaanden zeker twee keer per week schoon.

3. Maden doden

Met verschillende huismiddeltjes kun je maden doden. Denk hierbij aan kokend water, zout (hier drogen ze van uit) of chloor. Ook lavendel is effectief in het doden van maden. Gebruik hierbij een luchtverfrisser met lavendel. Spray dit in de vuilnisbak en op plekken waar je maden in huis tegenkomt.

4. Plaats mottenballen

Mottenballen zijn normaal bedoeld voor het weren van motten maar werkt ook heel goed tegen maden. Heb je maden in huis dan is het zeker aan te raden om mottenballen in de prullenbak en de afvalcontainer te leggen. Leg ook wat mottenballen op de plekken waar je moeilijk bijkomt zoals achter het gasfornuis.

Met bovenstaand stappenplan kom je zeker van die vervelende maden af. Mocht je veel vliegen in huis hebben denk dan eens aan de aanschaf van een vliegenlamp met Uv-licht, hiermee dood je direct de volwassen vliegen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven