Maden in huis, tegen het plafond

Bijgewerkt: 13 oktober 2023

Last van maden in huis, op het plafond? Wanneer je omhoogkijkt zie je zowel op het plafond als in de hoeken maden zitten. Vooral in de hoekjes zijn ze vaak ingekapseld (in spint). Maden in huis op het plafond heeft vaak met voedselmotten te maken. Het vervelende is dat je hier niet zomaar vanaf komt.

Kleine witte rupsen/wormen

Bij maden in huis denk je direct aan de larven van vliegen (vliegenmaden). Maden op het plafond lijken nog het meest op kleine witte rupsen of wormen. Je ziet ze duidelijk kruipen. Via de muren komen ze op het plafond terecht.

Weet je dat het hier om larven van voedselmotten gaat? Vaak komt deze mot via dierenvoedsel of gewoon voedsel de woning binnen. Wanneer je niks aan de maden op het plafond doet heb je binnen enkele weken het hele huis vol voedselmotten.

Dit is de voedselmot

Hoe herken je een voedselmot? Dit is niet zo moeilijk, het gaat hier om kleine motjes (een soort vlindertjes) met een langwerpig lichaam. De vleugels zijn grijs, bruin of crèmekleurig en zijn voorzien van een aftekening.

De larven van de voedselmot zijn wit tot crèmekleurig. De kop is donker en goed zichtbaar. Er zijn verschillende soorten voedselmotten. Zo is er de bekende meelmot die je voornamelijk in bloem (meel) tegenkomt. De tropische cacaomot bevindt zich in noten, granen, zaden en gedroogd fruit. Dan heb je ook nog de witkopmot en de Indische meelmot.

Meelwormen in huis

De kans dat je meelwormen in huis hebt is een stuk kleiner. De meelworm is de larve van de volwassen meeltor. Deze larven leven voornamelijk van vermolmd hout maar ook van tarwemeel. Meelwormen zien er heel anders uit dan de larven van voedselmotten.


Maden in huis (plafond): voedselmot herkennen

Wanneer je maden in huis op ‘t plafond aantreft dan moet je hier zeker iets tegen doen. Wanneer je het maar op zijn beloop laat dan worden die maden op het plafond uiteindelijk volwassen voedselmotten. Ze leggen eitjes in diervoedsel, meel, granen, noten, peulvruchten en ander voedsel.

Deze motten kunnen zich snel verspreiden. Daarom is het belangrijk om ze vroegtijdig te herkennen en er iets tegen te doen. Zo weet je of je last hebt van de voedselmot:

  • Larven in en op voedselverpakkingen
  • Spint of soort webben in en op voedselverpakkingen
  • Maden op ’t plafond
  • Volwassen motten

Wanneer je een verpakking of dierenvoer vastpakt en er vliegen een of meerdere motten weg dan is de kans heel groot dat je de voedselmot in huis hebt. Doordat de motten kunnen vliegen kunnen ze vrijwel overal in huis voorkomen.

Bestrijden van maden op het plafond

Bij een echte mottenplaag ben je wel even bezig met het bestrijden hiervan. Bestrijding begint met het voortijdig herkennen van de larven van de voedselmot (zie hierboven). Houd er rekening mee dat vrouwtjes wel 300 eitjes per keer in de buurt van voedsel legt. Na 4-10 dagen komen deze eitjes uit. Gemiddeld duurt het 2-3 maanden voordat de larve zich verpopt tot volwassen voedselmot. Dit verpoppen kan op het plafond plaatsvinden, dat is ook de reden waarom je maden op het plafond aantreft.

Wil je deze maden (larven) bestrijden, haal dan eerst de zichtbare maden van het plafond en uit voedselverpakkingen. Beter nog gooi je alle besmette etenswaren weg. Let goed op vogelzaad, knaagdiervoer, bloem, noten, kruiden, chocolade, thee maar ook snoep of ontbijtgranen.

Insectenzuiger bij maden op het plafond

Wanneer er maden in huis (plafond) aanwezig zijn is het vaak heel lastig om deze weg te krijgen. Speciaal hiervoor is er een insectenzuiger. Hiermee kom je in de kleinste hoekjes en in naden en kieren. Je zuigt de insecten eenvoudig op waarna ze gevangen zitten. Hierna maak je de doorzichtige koker los om het insect buiten uit te zetten (of te doden).

De insectenzuiger is niet alleen handig in huis maar ook om mee te nemen op vakantie.


De ruimte goed schoonmaken

Het is heel belangrijk om alle besmette verpakkingen weg te gooien en keukenkastjes of de voorraadkast goed schoon te maken. Gebruik hiervoor warm water en zeep. Met een stofzuiger haal je eventuele maden, cocons en eieren weg, maar ook de webben of het spint.

Feromonenval

Je kunt volwassen (mannelijke) voedselmotten heel goed vangen met een feromonenval. Handig om te controleren of je echt last hebt van voedselmotten in huis maar ook om de voortplanting stop te zetten.

Het voordeel van een feromonen val is dat het niet alleen tegen de voedselmot maar ook tegen andere motten werkt. Het gaat hier om een biologisch bestrijdingsmiddel dat niet giftig is voor andere dieren of insecten.


Het gebruik van mottenballen

Werken mottenballen ook tegen de voedselmot? Ja, hier zijn ze zeker geschikt voor. Let er echter op dat je mottenballen nooit in de keuken of in de buurt van voedselopslag mag gebruiken. Dit komt omdat mottenballen een gas verspreiden dat volwassen motten doodt. Dit gas kan schadelijk zijn wanneer het in voedsel of diervoedsel terechtkomt. Wees dus een beetje voorzichtig met het gebruik van mottenballen.

Tips

1. Gebruik goed sluitende deksels op prullenbakken om maden buiten te houden.
2. Verwijder organisch afval en rottend voedsel onmiddellijk.
3. Maak gebieden waar je maden ziet, schoon met een mengsel van water en azijn.
4. Strooi diatomeeënaarde om maden uit te drogen.
5. Vermijd vochtige omstandigheden, omdat maden gedijen in vochtige omgevingen.

Professionele verdelger

Het is gelukkig zelden nodig want een professionele insectenverdelger kost veel geld. Schakel deze alleen in wanneer je echt niet van het probleem afkomt. Houd er rekening mee dat je al snel enkele honderden euro’s verder bent.

Maden in huis voorkomen

Bij maden in huis, of in dit geval de larven van de voedselmot, is het belangrijk dat je voedsel op de juiste manier bewaart. Wanneer je eenmaal last hebt gehad van de voedselmot in huis kun je voedingsmiddelen beter goed afgesloten bewaren. Dit betekent in plastic of glazen potten of bakjes, goed afsluitbaar.

Het heeft geen zin om voedsel in kartonnen of plastic verpakkingen te bewaren. De larven van de voedselmotten bijten hier moeiteloos doorheen. Ruim regelmatig gemorst voedsel op en maak minimaal eenmaal per maand de lades of kasten schoon.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven