Zwanger en een stomp tegen buik

Bijgewerkt: 9 augustus 2023

Je bent zwanger en krijgt een stomp tegen je buik of een trap tegen de buik. Hoe ernstig is dat? Natuurlijk maak jij je zorgen over je ongeboren baby. Veel zwangere vrouwen krijgen per ongeluk een stomp tegen de buik. In dit artikel waar je op moet letten en wat je moet doen.

Stomp in je zwangere buik en zwangerschapsduur

Een ongeluk zit in een klein hoekje, een stomp tegen de buik kan soms hard aankomen. Dit kan aardig pijn doen. Ben je zwanger, dan maak jij je extra zorgen. Hoe goed is de baby beschermd tegen stompen van buitenaf?

Kijk eerst even waar de klap op de buik terecht komt. Is dit echt tegen de baarmoeder of hierboven? De verloskundige kan precies voelen waar de bovenkant van je baarmoeder zit. Tijdens het eerste trimester bevindt de baarmoeder zich vlakbij het schaambeen. Dit is erg laag, een stomp in de buik komt vaak hoger terecht.

Vanaf het tweede trimester groeit de baarmoeder boven het schaambeen uit. Met 20 weken heeft de baarmoeder de onderkant van de navel bereikt. 4 weken later, met 24 weken, reikt de baarmoeder al tot aan de bovenkant van de navel. Een stomp tegen de buik kan nu direct tegen de baarmoeder aankomen.

Met 32 weken zwangerschap zit je baarmoeder ergens tussen je navel en het middenrif. Met 36 weken heeft de baarmoeder de onderkant van het middenrif bereikt. Krijg je in het derde trimester een klap tegen de buik? Dan is het vrijwel zeker dat de baarmoeder wordt geraakt.

Weten of alles goed is met je kindje? Met een doppler kun je zelf het hartje beluisteren.


De baby is goed beschermd

Zwanger & een stomp tegen de buik. Tijdens het eerste trimester kan een klap tegen de buik of een valpartij weinig schade aanrichten. De baarmoeder bevindt zich achter het schaambeen, waar het goed beschermd wordt. De foetus merkt niets van de klap en groeit gewoon lekker door. Is de klap zeer hard aangekomen en doet ook het schaambeen pijn? Dan is het beter om even een echo te laten maken.

Ook na het eerste trimester wordt de baby goed beschermd. De baarmoeder is een orgaan dat vrij in de buikholte hangt. Een aantal banden houden de baarmoeder op de plaats. Deze banden kunnen wat rek verdragen, soms ervaar je hierbij bandenpijn. Bij een klap tegen de baarmoeder zullen de banden de trillingen opvangen. Hierdoor heeft baby minder last van de stoot.

Daarnaast heeft de natuur nog een mooie oplossing bedacht tegen stoten van buitenaf. Gedurende de zwangerschap zwemt de baby in een soort zak gevuld met vruchtwater. Dit beschermt de baby uitstekend tegen stoten. Vergelijk het als een goudvis in een vissenkom: bij een aardbeving loop jij mogelijk hersenschudding op, de vis wordt niet snel tegen de wand van de vissenkom geduwd dankzij het water om hem heen.

Zo werkt het ook met de ongeboren baby in de baarmoeder, dit allemaal dankzij het aanwezige vruchtwater.

Pijnlijke buik na het ongeluk

Na een stomp of stoot tegen in de buik kun je last hebben van een licht pijnlijk gevoel. Dit verdwijnt na enkele minuten tot uren. Hoe lang de pijn aan blijft houden hangt ervan af of er sprake is van een kneuzing of bloeduitstorting. In dit geval kan de pijn best even aan blijven houden. Dat je pijn voelt zegt vaak niks over de toestand van de baby, de pijn is in veel gevallen afkomstig van de huid of de onderliggende lagen of organen.

Hevige krampen

Heb je na het ongeval last van hevige krampen en buikpijn, dan kan er meer aan de hand zijn. Bij een zeer harde klap is er een kans op schade aan de baarmoeder, de placenta of de ongeboren baby. Krampen die regelmatig terugkeren kunnen een teken zijn van een miskraam of vroeggeboorte.

Vertrouw je het niet, neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts, de verloskundige of gynaecoloog. Dit geldt ook wanneer je een voorliggende placenta hebt. In dit geval heb je een verhoogd risico, neem zo snel mogelijk contact op met je eigen verloskundige of het ziekenhuis.

Bloedverlies, van enkele druppels tot hevige bloedingen

Bijna iedere zwangere vrouw krijgt wel eens te maken met bloedverlies. Vaak gaat het om een paar druppeltjes bloed, een roze afscheiding, bruin bloedverlies tot een bloeding zo groot als een menstruatie. Merk je bloedverlies enkele minuten tot uren na het ongeval, dan moet je dit zeker laten controleren door een arts.

Neem contact op met de verloskundige, de huisarts of het ziekenhuis. Door middel van een echo wordt bekeken wat de toestand van de baby is.

Wanneer de verloskundige of arts bellen?

In bepaalde situaties is het beter om direct een arts of verloskundige te waarschuwen:

  • Je bent recht op je buik gevallen
  • Je hebt een voorwerp met grote kracht tegen de buik gekregen
  • Na het ongeval heb je last van buikpijn of krampen
  • Niet lang na het ongeval merk je bloedverlies op
  • Je krijgt plots last van harde buiken, voorweeen of echte weeën
  • Je voelt de baby niet meer bewegen, terwijl dit voorheen wel het geval was
  • Je hebt een voorliggende placenta
  • Je voelt je ongerust of onzeker

Het is beter om een keer te vaak te bellen dan risico te nemen. De verloskundige of arts begrijpt je bezorgdheid en zal jou en de baby altijd willen controleren. Dit gebeurt door middel van het maken van een echo of gebruik van de doptone. Hiermee beluistert de arts de hartslag van de baby.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven