Mislukte innesteling, oorzaak en symptomen

Bijgewerkt: 16 juli 2023

Een mislukte innesteling is nooit fijn. In de helft van alle gevallen is de innesteling geslaagd, in de andere helft van alle gevallen gaat de eicel ten gronde. Niet altijd is de oorzaak duidelijk, maar hoe weet je of de innesteling geslaagd of mislukt is?

Zo verloopt de innesteling

Bij een zwangerschap hoort een innesteling. Wanneer een eicel bevrucht is zal deze zich snel gaan delen. Er ontstaat vanuit één cel twee cellen, vier cellen, acht cellen en zo gaat dit door. Het delen van de eicel begint gemiddeld genomen ongeveer 12 tot 18 uur nadat de bevruchting.

Het klompje cellen wordt een zygote genoemd. De zygote bestaat uit twee gedeeltes: één gedeelte groeit uit tot een baby, het andere gedeelte tot de moederkoek of placenta. Na enige dagen is er een bol ontstaan vanuit het klompje cellen, waarin zich vele met vocht gevulde cellen bevinden. Dit wordt een blastula genoemd. Pas als de buitenkant hiervan rijp is kan de eicel zich gaan innestelen in de baarmoederwand.

Reis naar de baarmoeder

Tijdens de celdeling wordt de eicel vanuit de eierstokken en de eileiders richting de baarmoeder vervoerd. De eicel zelf kan zich niet voortbewegen, trilhaartjes in onder andere de eierstokken zorgen hiervoor en duwen de eicel (zygote) vooruit. Eenmaal aangekomen in de baarmoeder zal de klomp met cellen (blastula), zich innestelen in de baarmoederwand.

Ongeveer vijf tot zeven dagen na de eisprong is de bevruchte eicel aangekomen in de baarmoeder. De eicel blijft hier twee tot drie dagen rondzweven voordat de innesteling kan plaatsvinden. Rond de negende dag na de eisprong is het dan zover: de innesteling. De buitenste cellen van de blastula hechten zich in de baarmoederwand en doorboren deze een beetje. Hierbij kan de wand beschadigd raken en een innestelingsbloeding optreden.


Mislukte innesteling, hoe vaak komt dit voor?

In ongeveer de helft van alle gevallen mislukt de innesteling. Dit lijkt veel, maar is een normaal aantal. Veel vrouwen weten niet dat ze zwanger waren, omdat de mislukte innesteling direct wordt afgebroken en wordt aangezien voor een normale menstruatie. De vrouw is dan nog maar amper zwanger geweest. Je kunt dit dan ook geen miskraam noemen.

Van een miskraam spreek je wanneer de vrouw 4 tot 16 weken zwanger is, geteld vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Dit percentage ligt een stuk lager: in 10 procent van alle zwangerschappen treedt een miskraam op, het vaakst tussen de 4 en 8 weken.

Oorzaken voor de mislukte innesteling

Hoewel veel vrouwen niet in de gaten hebben dat een innesteling mislukt is, kan dit door een medische behandeling wel te volgen zijn. Vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen waarbij de bevruchting wordt gevolgd, gestimuleerd of opgewekt. Hierbij merk je sneller een mislukte innesteling op.

De oorzaak is in de meeste gevallen niet te achterhalen. Vaak gaat het om een aanlegfout: tijdens de celdeling is er iets mis gegaan. Deze fout hoeft niet bij een van de ouders te liggen. Soms zit de oorzaak in de baarmoederwand zelf. De doorbloeding is dan niet optimaal. Er wordt ook wel eens gesproken van ‘koude plekken’ in de baarmoeder.

Endometriose kan ook een oorzaak zijn. Hierbij bevindt zich baarmoederslijmvlies in bijvoorbeeld de eierstokken of de buikholte. Dit slijmvlies verandert mee met de hormonale veranderingen. Het kan leiden tot verstoppingen, waardoor de bevruchte eicel niet goed getransporteerd wordt naar de baarmoeder toe. Hierdoor komt de eicel soms te laat of helemaal niet aan in de baarmoeder. De innesteling mislukt dan.

Nog meer oorzaken

Wanneer het baarmoederslijmvlies ontstoken is kan de innesteling ook mislukken. Een ontsteking is soms het gevolg van een eerdere curettage of keizersnee. Zelden komt de infectie van binnenuit.

Een vleesboom is een goedaardig gezwel van het spierweefsel in de baarmoederwand. Vleesbomen kunnen klein zijn of zeer groot worden. Vaak veranderen ze mee onder invloed van hormonen. Tijdens de zwangerschap kunnen ze dan groter worden. Een vleesboom kan de innesteling verstoren of verhinderen. Hierdoor gaat de bevruchte eicel ten gronde.

Aanbieding: ovulatietesten

Symptomen mislukte innesteling

Hoe herken je een mislukte innesteling? Als eerste zal de bevruchte eicel niet verder groeien doordat er geen voedingsbodem aanwezig is. De eicel zal dus zeker afsterven. Hierdoor zijn er ook geen typische zwangerschapsverschijnselen zoals misselijkheid of vermoeidheid aanwezig.

Wanner de innesteling mislukt zal de bevruchte eicel samen met het baarmoederslijmvlies worden afgestoten. Dit lijkt nog het meest op een hevige menstruatie en gaat gepaard met bloedverlies en matige tot hevige buikkrampen. Sommige vrouwen herkennen de mislukte innesteling niet en zien deze bloeding aan voor een soms wat latere menstruatie. Een vroege zwangerschapstest kan uitsluitsel geven.

Is behandeling nodig?

Wanneer de innesteling vaker mislukt is het handig om een arts te bezoeken. Deze kan bekijken of behandeling nodig is. Let wel op want de innesteling is een ingewikkeld proces waar artsen vaak nog geen passende oplossing voor hebben.

Het is vaak een combinatie van geluk en goede gezondheid. Bij sommige vrouwen werkt acupunctuur heel goed. Bij anderen helpt het om de buik warm te houden. Er zijn vrouwen die er baat bij hebben wanneer de eicel gekerfd wordt, zodat deze meer houvast heeft tijdens de innesteling.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven