Onweersvliegjes – jeukende beestjes op je huid

Bijgewerkt: 16 juli 2023

Onweersvliegjes die over je huid kruipen? Dit heeft niks met onhygiënische toestanden te maken. Deze kleine insecten komen vooral bij warm drukkend weer op je af. Gelukkig vormen ze geen gevaar voor de gezondheid maar ze jeuken wel! Bovendien kunnen onweersvliegjes ook in je oog terechtkomen, en dat is wel weer risicovol.

Onweersvliegjes staan bekend als trips

De benaming onweersvliegjes of onweersbeestjes: het is beiden hetzelfde. Hiermee worden tripsen bedoeld. Een trips is een zeer smal insect met vleugels die je bijna niet ziet. Het zijn echte planteneters. Ze prikken gaatjes in plantencellen en zuigen hier het sap uit.

Als reactie hierop ontstaan er vlekken op de bladeren van de plant. Wanneer er veel tripsen aanwezig zijn dan kunnen ze in korte tijd totale planten verwoesten. Hierdoor worden ze als een ernstige bedreiging door boeren en tuinders gezien.

Zo herken je ze

Onweersvliegjes op je huid, dat kriebelt enorm. Het vervelende is dat deze kleine insecten zich niet zomaar laten verjagen. Je kunt met je hand wapperen wat je wil: ze blijven gewoon zitten.

Hoe herken je een onweersvliegje? Deze kleine vliegjes worden niet groter dan een millimeter breed. Het is dus echt een klein en smal insect met een lengte van 2-3 mm. De kleur varieert. Er zijn grijze, bruine en zwarte onweersvliegjes. De nimf (larve) van een trips is gewoon doorzichtig van kleur.

Onweersvliegjes hebben dan wel vleugels, ze kunnen lastig vliegen. Ze laten zich voornamelijk door de wind meevoeren.


Waarom zitten onweersvliegjes op je huid?

In sommige gebieden is er sprake van een ware plaag van deze kleine insecten. Zodra je buiten komt zit je hele huid onder. Waarom zitten onweersvliegjes eigenlijk op je huid? Sommige van deze soorten prikken in de huid, dit is iets dat je ook duidelijk voelt. Zodra het prikken ophoudt verdwijnt ook de pijn. Er blijft ook geen schade aan de huid achter zoals roodheid of een bult.

Bij warm en drukkend weer gaan onweersvliegjes de lucht in. Hierbij laten ze zich meedrijven door thermiek en wind. Per ongeluk komen ze dan op de huid van mensen terecht. Dit is geen bewuste aansturing maar puur toeval. Doordat er bij warm en drukkend weer zoveel onweersvliegjes in de lucht zijn is de kans heel groot dat er een of meerdere op je huid terechtkomen.

Een onweersvliegje in je oog

Je zal niet de eerste en zeker niet de laatste zijn die een onweersvliegje in het oog krijgt. Vaak gebeurt dit tijdens het fietsen, soms ook tijdens het wandelen of hardlopen. Het probleem met een trips in je oog is dat je deze niet zomaar eruit krijgt. Wanneer je dit laat zitten dan kan er uiteindelijk een oogontsteking ontstaan. Het is dus belangrijk om het vliegje zo snel mogelijk uit het oog te halen.

Voordat je dit doet zorg je ervoor dat je schone handen hebt. Ben je onderweg, kijk dan of je de handen met een flesje water schoon kan spoelen. Iemand anders kan makkelijker het vliegje uit het oog halen dan dat je dit zelf doet.

Het is belangrijk dat je zo min mogelijk knippert. Houd de oogleden open en kijk van boven naar onder en van links naar rechts. Iemand anders kan nu het onweersvliegje duidelijk zien zitten.

Wanneer het onweersvliegje op het oogwit zit, gebruik dan een schone zakdoek of gaasje om het vliegje te verwijderen.  Zit het onweersvliegje op het gekleurde deel van het oog (ook de ooglens) knipper dan een paar keer. Met een beetje geluk verschuift het vliegje naar het witte gedeelte van het oog.

Wanneer je het onweersvliegje niet uit het oog krijgt

Soms is het onmogelijk om het vliegje uit het oog te krijgen. Het verdwijnt in een hoek of rand waardoor het moeilijk te pakken is. Probeer het oog met water te spoelen: vaak is dit voldoende om het onweersvliegje weer tevoorschijn te krijgen.

Lukt het nog steeds niet om het vliegje uit het oog te krijgen? Ga dan langs een EHBO-post, de huisarts of een andere vorm van medische hulp.

Trips achter glas

Vanwege hun slanke bouw kruipen onweersvliegjes makkelijk achter een glasplaat of beeldscherm. Regelmatig komt het dan ook voor dat je ineens iets op je computermonitor, laptop of televisie beeldscherm ziet bewegen. Vaak weten ze niet meer te ontsnappen.

Doordat onweersbeestjes in de ruimte tussen het scherm en het backlight terechtkomen werpen ze een schaduw op het beeld. Hierdoor lijkt het alsof er dode pixels zichtbaar zijn. Verwijderen is heel lastig, vaak moet dan het beeldscherm open worden gemaakt. Zolang het insect nog leeft is het belangrijk om niet op het beeldscherm te drukken. Met een beetje geluk weet deze er nog uit te kruipen. Eenmaal dood komt het onweersbeestje niet meer van zijn plaats.

Wat zijn onweersvliegjes en kan ik ze bestrijden?

Onweersvliegjes zijn geen echte vliegen en behoren ook niet tot de vliegende mieren. Want dat is waar ze wel vaak mee verward worden. Ze behoren wel tot de gevleugelde insecten. Het volwassen onweersvliegje wordt ongeveer 75 dagen oud. Ze kunnen zich ontzettend snel voortplanten. Hierdoor richten ze in korte tijd veel schade aan landbouwgewassen aan.

Doordat boeren en tuinders regelmatig pesticiden gebruiken zijn onweersvliegjes hier vrij ongevoelig voor geworden. Dit maakt bestrijden alleen maar lastiger. Speciale sprays werken tegen trips (onweersbeestjes).

Bekijk bestrijdingsmiddelen tegen trips

BestrijdingsmethodeVoordelenNadelen
Ramen en deuren geslotenVoorkomt dat onweersvliegjes naar binnen kunnen komenBeperkt de ventilatie en kan benauwdheid veroorzaken
Horren plaatsenHoudt onweersvliegjes buiten en laat frisse lucht binnenVereist installatie van horren en mogelijk extra kosten
Insectenwerende sprays/-kaarsenDrijft onweersvliegjes weg en voorkomt overlastKan sterke geur hebben of chemische stoffen bevatten
Elektrische vliegenmeppersEffectief bij het vangen en doden van individuele vliegjesVereist actieve inspanning om vliegjes te vangen
Reinigen van afvalbakken en voorkomen van voedselrestenVermindert aantrekkelijkheid voor onweersvliegjesVereist regelmatige reiniging en bewust omgaan met voedselresten
Goede ventilatieMaakt de omgeving minder aantrekkelijk voor vliegjesKan ook andere insecten naar binnen laten
Reinigen van stilstaand waterVoorkomt voortplanting van onweersvliegjesVereist regelmatige controle en schoonmaak van waterbronnen

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

2 gedachten over “Onweersvliegjes – jeukende beestjes op je huid

  1. Ik maak me een beetje zorgen omdat ik ook heb gehoord dat ze in je oog kunnen komen, wat moet ik doen als dat gebeurt? Bedankt voor het beantwoorden!

    1. Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over het risico dat deze vliegjes in je oog terechtkomen. Hoewel dit niet vaak gebeurt, kan het toch een ongemakkelijke situatie zijn. Als een onweersvliegje in je oog vliegt, probeer dan rustig te blijven en niet in je oog te wrijven. Knipper in plaats daarvan herhaaldelijk met je ogen en spoel je oog voorzichtig met schoon water om het vliegje te verwijderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven